• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Yüksekdağ: Milyonlarca insan gittiği yere direnişi, hafızayı götürür

Yüksekdağ: Milyonlarca insan gittiği yere direnişi, hafızayı götürür
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Şırnak'ın Cizre'ye, Hakkari'nin ise Yüksekova'ya taşınması yönündeki...

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Şırnak'ın Cizre'ye, Hakkari'nin ise Yüksekova'ya taşınması yönündeki çalışmayı eleştirdi. Çözümün kentleri taşımada bulunduğunu dile getiren Yüksekdağ, "Bugün, 10-20 yıl önce il yaptıkları Şırnak'a başka bir taşıma formülü uygulayacaklar. Allah akıl fikir versin. Eğer kullanacak kapasitesi varsa tabi. O aklı kullanacak vicdan, ahlak lazım ama bu iktidarda o yoktur. Doldur-boşalt yöntemiyle sorun çözecekler. HDP'ye oy veren 5 milyon insanı nereye taşıyacaksınız? 20 milyon Kürdü, belki daha fazla, nereye taşıyacaksınız? Milyonlarca insan, gittiği her yere direnişi götürür, bunu unutmayın. Hafızayı götürür, bu halk unutmaz, bu mücadele bitmez." dedi.

Partisinin Meclis Grup toplantısında konuşan Yüksekdağ, bugünün 19 Ocak olduğunu hatırlatarak, Hrant Dink'in koparılışının üzerinden 9 yıl geçtiğini ifade etti. "Geldiğimiz nokta apaçık ortada. Hrant'ı katledenlerin göstermelik yargılamalarla, sadece tetikçilerin yargılandığı davanın üzerini örtmeye çalıştılar." diyen Yüksekdağ, "Davada sorumlular bilinçli olarak korundu. Hrant'ı katleden sadece bir tetikçi değil, koordine eden 3-5 kişi değil, egemen devlet mekanizmasının ta kendisidir. İşlediği bütün suçlarda olduğu gibi Hrant'ı katletme suçu, bilinçli, sistemik bir şekilde örtülmesi sağlandı." diye konuştu.

Özellikle kadının hedeflendiği bir zulüm iktidarının ayakta duramayacağını dile getiren Yüksekdağ, kadının yaşam, ağacın kökü ve toprağın suyu olduğunu kaydetti.

"MİLYONLARCA ÇOCUK KARŞINIZA ÇIKACAK, BUNU UNUTMAYIN"

"Gerçeğin izini karartmayın efendiler. Şurdan veya burdan bir parça dahi olsa gösterir diye korkmayın efendiler." diyen Yüksekdağ, şöyle konuştu: "Bu iz, insanlığa, barışa ulaşmak için sizi kurtaracak. Bizler karanlıkta dahi yürürüz ve yolumuzu buluruz ama size ulaşacak bir iz bırakın. 4 gün boyunca Hüseyin Paksoy naklen katledildi. Televizyon vermedi, gazeteler de yazmadı. Sosyal medyadan ambulans istendi. 16 yaşındaydı. 16 yaşında evladı olan milyonlarca insan vardır, ayağından vurulsun ve bütün dünyanın önünde göstere göstere katledilsin. 16 yaşında damarından kanı çekerek öldürdü bu siyaset. Gözleri aydın, çocukların ölümünden sevinenler. Bu çocukların ölümünden, kanından iktidar kuracağını sananlar gözünüz aydın, 16 yaşında bir çocuk daha bu hayattan ayrıldı. Ama milyonlarca çocuk karşınıza çıkacak bunu unutmayın."

AİHM'in sokağa çıkma yasağını da değerlendiren Yüksekdağ, "AİHM niye tedbir kararı vermedi? Eğer verseydi, Hüseyin Paksoy ölmezdi. Bu uluslararası kuruluşlar kimin yanında? Alman devletinin silahı, topuyla operasyon yapan sizsiniz. Bütün dünyanın gözü önünde bu zulmü yaşatanlar sizsiniz. Bütün Kürtler açık ve yalnız bırakıldı, tecrit edildi. Biz sonuna kadar direndik ve direneceğiz. Bu halk neyin ne olduğunu çok iyi biliyor. Kimse yalan ve gerçekleri çarpıtarak siyaset yapmasın." dedi.

"BU İKTİDARIN ÜZERİNE KANIN LANETİ SİNDİ"

"Bu iktidarın üzerine kanın laneti sindi ve bunu hiçbir biçimde temizleyemeyecek. Bu kanın lanetinden kurtulamayacak, bunu çok iyi bilsinler." diyen Yüksekdağ, Başbakan ve Cumhurbaşkanının ayrılıkçı bir dil kullanmaya devam ettiğini söyledi.

Çözümün kentleri taşımada bulunduğunu ifade eden Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Şırnak ilçeydi, güvenlik gerekçesiyle il yaptınız. Ama halk gerçekliği, demokrasi mücadelesi, çözmediğiniz sorunlar geldi önünüze çıktı. Bugün, 10-20 ylıl önce il yaptıkları Şırnak'a başka bir taşıma formülü uygulayacaklar. Allah akıl fikir versin. Eğer kullanacak kapasitesi varsa tabi. O aklı kullanacak vicdan, ahlak lazım ama bu iktidarda o yoktur. Doldur-boşlat yöntemiyle sorun çözecekler. HDP'ye oy veren 5 milyon insanı nereye taşıyacaksınız? 20 milyon Kürdü, belki daha fazla, nereye taşıyacaksınız? Milyonlarca insan, gittiği her yere direnişi götürür, bunu unutmayın. Hafızayı götürür, bu halk unutmaz, bu mücadele bitmez."

Bildiri yayımlayan akademisyenlere de destek veren Yüksekdağ, "Tarihte ak ismini kirletenler, partisine ak ismini koyanlardır. Ne zaman partilerine ak koydular, bütün siyaseti kirlettiler, bütün siyasi değerleri kirlettiler, kararttılar. Biz, karanlık deyince, ak ismini kendine takanlar aklımıza geliyor; hiç kusura bakmasınlar." diye konuştu.

Yeni anayasa konusuna da değinen Yüksekdağ, demokratik bir anayasadan yana olduklarını vurguladı. Yüksekdağ, "Diktatör isteyenler ile demokrasi isteyenlerin muhataplarıyla bu anayasa yapılacak." ifadelerini kullandı.

Yüksekdağ: Milyonlarca insan gittiği yere direnişi, hafızayı götürür

Yüksekdağ: Milyonlarca insan gittiği yere direnişi, hafızayı götürür

Yüksekdağ: Milyonlarca insan gittiği yere direnişi, hafızayı götürür

Yüksekdağ: Milyonlarca insan gittiği yere direnişi, hafızayı götürür

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim