• BIST 9693.46
  • Altın 2507.077
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8134
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Yüksek SSK ve Bağ-Kur primleri esnafı mağdur ediyor

Yüksek SSK ve Bağ-Kur primleri esnafı mağdur ediyor
Adıyaman-Kahta Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tahsin Çatan, 2009 yılında sona eren 5084 sayılı teşvik yasasının yerine bugüne kadar esnafı rahatlatıcı...

Adıyaman-Kahta Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tahsin Çatan, 2009 yılında sona eren 5084 sayılı teşvik yasasının yerine bugüne kadar esnafı rahatlatıcı teşvik veya iyileştirmenin gelmediğini, bu durumun ise esnaf ve sanatkârı büyük ölçüde mağdur ettiğini söyledi.

Kahta Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tahsin Çatan, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Bölgenin ekonomik şartları ve sorunları göz önünde bulundurularak yeni bir teşvik yasası çıkartılmalıdır. Eğer yeni bir teşvik yasası çıkacaksa da, mevcut esnaf mutlaka korunmalı, hatta küçük işletmelerde teşvikten faydalanan sigortalı sayısı 3'e kadar indirilmelidir. Stopaj vergisiyle beraber bir asgari ücretlinin SSK primi 650 TL'yi, en düşük basamaklı Bağ-Kur sigortalısının primi ise 568 TL'yi bulmaktadır. Bölgemizin ekonomik şartları göz önünde bulundurulduğunda SSK ve Bağ-Kur primlerinde de mutlaka indirime gidilmeli ve en az yüzde 50'ye varan oranlarda aşağı çekilmelidir. Küçük esnaf ve sanatkâr ne yapacağını şaşırmış durumdayken Bağ-Kur primine yüzde 35 zam yapılması inanmanın zor olduğunu ve kazanmayan esnaf 568 TL olan Bağ-Kur primini nasıl ödeyecek. Ulusal zincir marketlerin karşısında küçük esnaf ve sanatkârımız zaten yok olmuş durumda. Esnafın sorunu yalnız Bağ-Kur primleri ile sınırlı değil. Kira, vergi, elektrik, vs. gibi giderlerini ödeyemez durumda. Bölge ekonomisinde çakıl taşı görevi yapan ve hâlihazırda aktif ticari faaliyetini devam ettiren esnaf ve sanatkârın korunması ve desteklenmesi için ağır kış şartları da göz önünde bulundurularak, uygulamadan kaldırılan teşvik yasalarından daha iyi bir yasa çıkartılmalıdır" dedi.

Başkan Çatan , "İlçemizde yaşanan ekonomik durgunluğun önüne geçilebilmesi için, hükümetin bir an önce kanuni bir değişiklik yaparak bir asgari ücretlinin aylık stopaj vergisiyle birlikte 650 TL'yi bulan SSK primlerini aşağı çekmesi gerekmektedir. Aynı oranda Bağ-Kur primleri de aşağı çekilmelidir. Kâhta'nın içinde bulunduğu bölgemizde bütün teşviklerin sonlandırılması ekonomiye büyük darbe vurduğu gibi işsizliği de yeniden arttırmıştır." dedi.

Bağ-Kur primine yapılan zammın ödenemeyecek miktarlara ulaştığını belirten Başkan Çatan, konuşmasının sonunda; "Gerekli tedbirler alınmazsa esnaf sanatkârlarımız emekliliği mezarda görür." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim