• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Yrd. Doç. Dr. Yağlıoğlu: "Karadeniz’de 20 Çeşit Balıktan Sadece 5 Çeşit Kaldı"

Yrd. Doç. Dr. Yağlıoğlu: "Karadeniz’de 20 Çeşit Balıktan Sadece 5 Çeşit Kaldı"
Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİYOM) tarafından düzenlenen panelde konuşan DÜBİYOM Müdürü Yrd.

Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİYOM) tarafından düzenlenen panelde konuşan DÜBİYOM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, "Karadeniz'de ticari olarak avlanan 20 çeşit balık türünden bugün sadece beş balık türü kaldı" dedi.

DÜBİYOM tarafından Akçakoca Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen panelde, deniz canlılarının nasıl korunacağına yönelik çözüm önerileri masaya yatırıldı. Akçakoca Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen panele, Belediye Başkan Yardımcısı Suat Madenci, Belediye Meclis Başkan Vekili Hatice Albayrak, Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, Akçakoca Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Ömer Özcan, Akçakoca Askerlik Şubesi Başkanı Savaş Karataşlı ile toplumun farklı kesimlerinden konuklar ve çok sayıda lise ve üniversite öğrencisi katıldı. Panelin açılış sunumunu DÜBİYOM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu yaptı. Ardından slayt gösterimi eşliğinde konuşmasını yapan Yağlıoğlu, deniz canlılarının korunmasına yönelik çalışmalar üzerine bilgiler verdi. Ulusal ve uluslararası düzeyde kara sularında yapılan çalışmalarla ilgili olarak örnekler veren Yağlıoğlu, son yıllarda Karadeniz'de sayıları azalan balık türlerinden söz ederek, ticari olarak avlanan 20 çeşit balık türünden bugün sadece beş balık türünün kaldığını söyledi. Üniversite olarak yaptıkları alan çalışmalarında, şu ana kadar Akçakoca sahillerinde 79 balık türünü tespit ettiklerini söyleyen Yağlıoğlu, 2004-2005 yıllarında 350 bin ton olarak avlanan hamsinin son yıllardaki avlanma tonajının 138 bin tona kadar düştüğünü söyledi.

Daha sonra kürsüye çıkan Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Güngör ise, deniz canlılarının korunmasının turizm üzerindeki etkileri üzerine bir sunum yaptı.

Güngör yaptığı sunumu slayt gösterisi eşliğinde ve istatistik bilgileri ışığında anlatırken, ticari balık avcılığının sürdürülebilir olmasının bir yolunun da denizlerimizdeki biyo çeşitliliğin bilimsel metotlarla kayıt altına alınmasından geçtiğini belirtti. Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Okan ise yaptığı sunumda yaptıkları bir su altı arkeolojik dalışlarında bir yunus balığı ailesiyle karşılaştıklarını belirterek, farklı dalışlarında yaşadıkları ve kayıt altına aldıkları çeşitli su altı türleriyle ilgili slayt gösterimi yaptı. Paneli izleyenler arasında bulunan Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş ise birkaç konuda görüşlerini paylaşırken, kum midyesi avlanmasıyla ilgili eleştiriler yaptı. Kum midyesi avcılığının dünyada yasak olduğunu fakat Türkiye'de serbest bırakıldığını belirten Başkan Karakaş, avcılığın yapıldığı alanın balıkların üreme alanları olduğunu ve trol yöntemiyle yapılan su altı tarama avcılığı nedeniyle, balıkların yumurtlama bölgelerinin tahrip edildiğini sözlerine ekledi.

Yrd. Doç. Dr. Yağlıoğlu: "Karadeniz’de 20 Çeşit Balıktan Sadece 5 Çeşit Kaldı"

Yrd. Doç. Dr. Yağlıoğlu: "Karadeniz’de 20 Çeşit Balıktan Sadece 5 Çeşit Kaldı"

Yrd. Doç. Dr. Yağlıoğlu: "Karadeniz’de 20 Çeşit Balıktan Sadece 5 Çeşit Kaldı"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim