• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

Yrd. Doç. Dr. Üney: "Kadınlar Boşanmanın Ardından Ruhsal Olarak Çöküyor"

Yrd. Doç. Dr. Üney: "Kadınlar Boşanmanın Ardından Ruhsal Olarak Çöküyor"
Psikiyatrist Psikoterapist Yrd. Doç. Dr.Rıdvan Üney, kadınların boşanmanın ardından ruhsal olarak çöktüğünü dile getirdi.

Psikiyatrist Psikoterapist Yrd. Doç. Dr.Rıdvan Üney, kadınların boşanmanın ardından ruhsal olarak çöktüğünü dile getirdi.

Türkiye'de her geçen sene boşanma oranlarının arttığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, "Yılda vasati 130-140 bin çift boşanmaktadır. Bu rakamlar her sene 250 binden fazla insanın yaşam şeklinin değiştiğini göstermektedir. Ayrı olarak bunun için çocuklar dahil değildir. Boşanan bayanların yaşamındaki değişiklik erkeklerinkine göre henüz farklıdır. Boşanan bayanların hepsi değişik meseleler yaşamaktadırlar. Sosyal desteği ve baş etme gücü sıkı olanlar bu vaziyeti henüz sıkı yönetirken gene de sorun çekerler. Belki de bu nedenle toplumda bayanlar çok soruna, aldatılmaya, şiddete karşın aynı ritimde devam ettirmeye çalışırlar" dedi.

Boşanmanın bir hayli kaybı da beraberinde getirdiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Üney, "Ekonomik kayıplar, yaşamsal konumunda kayıplar, dost ortamından uzaklaşmanın yarattığı kayıplar, kendine güvende kayıplar ve bizzat serisinin baskısının yarattığı kısıtlanmışlığın getirdiği kayıplar bunlara örneğin verilebilir. Boşanan bayanın en kocaman sorunu, toplumun ona bakış açısıdır. Her sosyo-ekonomik sınıfta bu en ehemmiyetli sorun olarak karşımıza çıkar. Ne yazık ki erkeklerin gözünde ayrılmış tez elde edilebilir bir kadın olarak görülür. Bununla beraber başka bayanların gözünde eşi amaçlı bir tehlike olarak düşünülür. Bunlar boşanmanın yükünün yanı sıra, ek bir yük getirir. Netice olarak ayrılmış kadın başka insanlarla da henüz az görüşür bir duruma gelir. Çalışmayan ayrılmış kadın; nafaka almakla ilgili sorunlar, geçim sorunları, kiminle yaşayacağı konusunda sorunlarla baş ediyor zorlanır" ifadelerini kaydetti.

Çocuğu olan boşanmış kadının, hem iş hem de çocuğunun bakımı konusunda sorunlarla boğuştuğuna dikkat çeken Yrd. Doç .Dr. Üney, "Bunun yanında ilgisiz bir daha önceki koca varsa çocuğu amaçlı hem kadın hatta baba olmak zorluğu oluşur. Ayrılmış kadın bu sorunlarla baş etmeye çalışırken; iç dünyasında içinde bulunduğu yalnızlık duygusu, özgüven kaybı, gelecek kaygısı, yeni tanışacağı kişilere güvenmekle ilgili sorunlar, depresyon, baskı altında hissetme, toplumun bakış açısıyla baş etme, uygunsuz talepler ve tacizlerle mücadele, yükünü oldukça artırır" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Üney, ayrılmış kadının, boşanmayla baş edebilmesinin yollarını ise şöyle anlattı:

"Boşanır boşanmaz kadın her şeyle ansızın mücadele etmeye kalkmamalıdır. Ilk olarak bu kaybın yaşanması sonucu oluşacak bir yas süreci olacaktır. Moral bozukluğunun yüklü olduğu bu dönemde kararlar almak uygun değildir. Alacağınız kararlar yeni hayatınızı şekillendirecektir. Bu nedenle acele etmeden kararlar alın. Çalışmayan bayanların iş bulması önemlidir. Böylece kendine güveni artacaktır. Eski eşe ait evde eşya bulundurmayın, bu geçiş sürecini hızlandıracaktır. Uzun zamandır değerlendirmediğiniz bizzat kuvvetli yanlarınıza odaklanın. Evliliğiniz boyunca yapmak dilediğiniz ancak zaman bulamadığınız aktivitelerle ilgilenin. İmkanınız varsa kısa bir tatil yapın. Ailenizle mutlaka görüşün, onların desteğini almak önemlidir. Yakın arkadaşlarınızdan uzaklaşmayın. Onlarla mutlaka görüşün. Yeni insanlarla tanışmaktan çekinmeyin. Yeni ilişkilerde sınırlarınızı ve kurallarınızı kendiniz belirleyin. İlişkilerde aceleci davranmayın. Egzersiz yapın, bu hem beden hatta ruh sağlığınıza sıkı gelecektir. Alkol ve sigaradan uzak durun. Sağlık problemlerinize özen gösterin. Eski eşinizin hayatınıza müdahale etmesine izin vermeyin. Ruh haliniz uzun süre kötü gidiyorsa mutlaka bir psikiyatristten yardım alın."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim