• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Yrd. Doç. Dr. Türkmen: “Bağışıklık Sisteminiz Güçlüyse, Domuz Gribini Ayakta Atlatabilirsiniz”

Yrd. Doç. Dr. Türkmen: “Bağışıklık Sisteminiz Güçlüyse, Domuz Gribini Ayakta Atlatabilirsiniz”
Türkiye'nin farklı illerinde son günlerde yaşanan domuz gribi vakaları paniğe yol açmaya devam ediyor.

Türkiye'nin farklı illerinde son günlerde yaşanan domuz gribi vakaları paniğe yol açmaya devam ediyor. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Engin Türkmen, halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 isimli virüsün meydana getirdiği hastalığın bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde ayakta dahi atlatılabileceğini söyledi.

Ölüm haberleriyle toplumda korkuya neden olan domuz gribi ile ilgili açıklamalar yapan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Engin Türkmen, H1N1 virüsünün ilk çıktığı dönemde yüksek ateş ve ölüm vakaları yaşandığını çünkü bu mikrobun Türk toplumu olarak tanınmadığını hatırlattı.Ancak bu sene toplumun bağışıklık sisteminde bu mikrobun proteinlerinin tanındığını dolayısıyla her domuz gribi vakasının hastaneye yatmasına veya karantinaya alınmasına gerek olmadığını dile getirdi. Ayakta geçiren, kısa sürede toparlayabilen vakalar da gördüklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Engin Türkmen, "Enfeksiyon durumlarında H1N1 virüsünü almış bir bireyin genel durumu iyiyse, bağışıklık sistemi yerindeyse dinlenerek, yeterli sıvı alarak, istirahat ederek bunu rahatlıkla atlatabilir" dedi.

Normal grip semptomları gibi başlayan bu hastalığın seyrinin biraz daha ağır sürdüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Engin Türkmen, "Belirtilerinde bulantı, kusma, ishal ve uzun süreli yüksek ateş, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı gibi normal gripte görülmeyen semptomlar olabiliyor. Ancak kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise vücut zaten bu mikrobu savaşarak uzaklaştırabiliyor" dedi. "Bağışıklık sitemi güçlü olmayan hastalarda ise, örneğin altta yatan şeker, kalp, böbrek ya da sirotik karaciğer hastalığı olanlar, küçük bebek yada ileri yaşlı hastalarda bağışıklık sistemi zayıf olduğu için ya da diğer hastalıklarla uğraştığı için daha ağır seyrediyor" diye konuştu.

"KAYBEDİLEN HASTALARIN ÇOĞU BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BASKILAYICI HASTALIĞI OLANLAR"

Kaybedilen hastaların çoğunlukla bağışıklı sistemi güçlü olmayan veya altta yatan hastalığı olan kişilerden oluştuğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Türkmen, açıklamalarına şöyle devam etti: "Bağışıklı sistemi güçlü olmayan hastaların öksürüğü hiç iyileşmiyor, nefes alamıyor, solunum sıkıntısı çekiyor. Hasta nefes alamayınca kandaki oksijen seviyesi düşüyor. Mecburen bu hastaları hastaneye yatırıyor antiviral tedaviye başlıyoruz ve gerekirse nefes alamadığı için yoğun bakıma alıyoruz. Solunum desteği veriyoruz. Maalesef kaybettiğimiz hastaların çoğu bu yoğun bakımda solunum desteği verdiğimiz ARDS tablosuna girmiş yaygın altta yatan bir hastalığı olan, ya çok yaşlı ya çok genç yada gebe, veya kanser, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlarda daha ağır seyrediyor ve ölümle sonuçlanabiliyor."

"GRİPTEN VE INFLUENZADAN KORKMA"

Gripten ve Influenzadan korkulmaması gerektiğine vurgu yapan Türkmen, "H1N1 virüsü şuan toplumda yüzde 25-30 civarında zaten görülüyor. Toplumumuz bu mikrobu tanıyor. Ama altta yatan hastalığı olanlar, gebeler, çocuk ve yaşlılar, ateşi yüksek seyredenler ve uzun süre devam edenler hiç beklemeden hekime başvurmalı, testlerini yaptırmalı ve gerekirse antiviral tedaviyle birlikte hastanede yatarak tedavi olmalıdır" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Türkmen: “Bağışıklık Sisteminiz Güçlüyse, Domuz Gribini Ayakta Atlatabilirsiniz”

Yrd. Doç. Dr. Türkmen: “Bağışıklık Sisteminiz Güçlüyse, Domuz Gribini Ayakta Atlatabilirsiniz”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim