• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Yrd. Doç. Dr. Kaynak: "DAEŞ metropollerde saldırılar gerçekleştirebilir"

Yrd. Doç. Dr. Kaynak: "DAEŞ metropollerde saldırılar gerçekleştirebilir"
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kaynak, Türk askerlerinin Suriye'ye girmesinin perde arkasını İHA'ya anlattı. Yrd. Doç. Dr. Kaynak, "Yakın zamanda Gaziantep'te bir bombalı saldırı gerçekleştirdi. Oradaki hedefi farklıydı ama şimdi yeniden metropollerde saldırılar gerçekleştirebilir" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin Cerablus bölgesinin DAEŞ'ten temizlenmesi için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte başlattığı askeri harekatın önemini ve perde arkasını anlatan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kaynak, Cerablus müdahalesinin Türk hudut güvenliğinin sağlanması adına yapıldığını ifade etti.

Harekatın öncesinde sınıra doğru bir yığınak yapılmaya başlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kaynak, "Daha önce de alarm durumu oldu. Hükümete yakın kaynaklar birkaç ay önce Türkiye'nin Cerablus Bölgesi'ne müdahale edeceğini söyledi. Ancak daha sonra bu bölgeye bir müdahale olacağı konusunda anlaşılmışken iptal edildiğini, hatta iptalin sebebinin Rus uçağının düşürülmesiyle bağlantılı olduğunu da iddia ettiler. Bunun üzerinden birtakım komplo teorileri yazıldı. Benim beklentim harekat konusunda bir süre daha beklenip, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden görüşmesinin ardından gelecek reaksiyona göre karar verilmesi şeklindeydi. Ama sanırım karar, Biden görüşmesi öncesinde bir reaksiyon alınıp kendi tutumumuzu belirleme ve bunun üzerinden müzakere etme yönünde oldu. Cerablus'a müdahale bu pazarlık pozisyonunu güçlendirme hamlesiydi. Türkiye'nin bölgeye ilişkin rahatsızlıkları zaten belliydi. Ama esas problem Münbiç'in PYD tarafından ele geçirilmesiyle Türkiye'nin güneyden çevrelemesinden duyulan rahatsızlık. Zaten PYD lideri Salih Müslim'den de bir tepki geldi. Bu müdahale, ilerleyen PYD birliklerinin Afrin'de birleşmesini ve Türkiye'yi tamamen güneyden kuşatmasını engellemeye yönelik bir hareket olarak da görülüyor. PYD'nin en büyük endişesi de bu ve Türkiye bunu durdurmuş vaziyette. Fakat koridorun daha güneyden, El-Bab Bölgesi'nden birleşmesi gibi bir ihtimal daha var. Joe Biden görüşmesinde sonuç alınamaması halinde Türkiye, Suriye'nin daha da içine çekilmek durumuyla karşı karşıya kalabilir. Türkiye sevimsiz bir manzarayla karşı karşıya ama iki olumsuz durum arasında da bir tercih yapmak zorunda" diyerek Türkiye'nin bu durumu pazarlık olarak kullanmayı planladığını söyledi.

"Türkiye koridorun açık bulunmasını istiyor"

"Türkiye'nin Suriye sınırının kontrolü PYD tarafından kontrol ediliyor. 80 kilometrelik bir aralıkta da DAEŞ bulunmakta. Yani Türkiye açısından hiçbir şekilde parlak senaryo yok" diyen Yrd. Doç. Dr. Kaynak, "Türkiye o koridorun açık kalmasını istemişti ama DAEŞ'in de orada olmasından memnun değil. Dolayısıyla koridorun açık kalmasını ve kendisine müzahir ÖSO dediğimiz grupların bu bölgede bulunmasını istiyor. Koridoru kendimize bir yaşam alanı olarak ayırıp, güneye doğru birtakım iletişim kanallarının kopmasını da engellemeye çalışıyor" dedi.

"Rusya belirsiz, ABD ise PYD'nin müttefiki"

Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin harekat karşısında ne gibi bir tavır takınacağını da anlatan Yrd. Doç. Dr. Kaynak, "Rusya ile birtakım anlaşmalar yapılmış olduğu gözüküyor. Ama Suriye konusunda neler konuşulduğu ve hangi noktada mutabık kalındığı hakkında net bir bilgi verilmedi. Türkiye bu konuda sadece "Suriye'ye yönelik bazı gelişmeler olacak" dedi. Şu anda Suriye'deki rejim değişikliği projesinden de vazgeçilmiş durumda. Şu an hiçbir şey bilmiyoruz. Amerika Birleşik Devletleri ise Suriye Hava Birlikleri'nin PYD'yi bombalamasından sonra, "Bunlar bizim müttefikimizdir ve birlikte DAEŞ'e müdahale ediyoruz" dedi. Dolayısıyla müttefiklerinin arkasında duracaktır. Bir pazarlık olacaksa da bunun üzerinden gidilecektir. Bu müzakerelerin sonunda çok iyimser olmamak gerekir. ABD'nin tamamen taraf değiştirip Suriye'nin toprak bütünlüğü çerçevesinde Türkiye'nin hedeflerini benimsemesi gibi bir durum olmayacaktır. Sadece PYD'nin ilerlemesini sınırlandırıp krizi daha fazla tırmandırmama noktasında anlaşılacaktır. Türkiye ile Amerika mutabakat sağlamadı. Bu olayı o mutabakatı sağlamak ve pazarlık elini güçlendirmek adına bir adım olarak nitelendirebiliriz" diye konuştu.

"Önümüzdeki günler hareketli geçecek"

Bu olaylardan sonra pazarlık sürecinin nasıl ilerleyeceğinin belirleneceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kaynak, "Birtakım çatışmaların yaşanacağını maalesef bekliyoruz. DAEŞ'in Türkiye'de bazı hedeflere saldırılarda bulunması mümkündür. Zaten yakın zamanda Gaziantep'te bir bombalı saldırı gerçekleştirdi. Oradaki hedefi farklıydı ama şimdi yeniden metropollerde saldırılar gerçekleştirebilir. Henüz PKK bağlantılı terör eylemlerinin de hafifleyeceğini düşünmüyorum. Şu an çatışma durumundayız ve sonunu göremiyoruz. Orta Doğu yeniden dizayn ediliyor. Şiddetli bir çatışma var. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde sessiz sakin bir dönem beklememeliyiz. Ama büyük ve lokal güçlerin bir noktada anlaşmasıyla bunlar durdurulabilir. O noktaya gelene kadar bazı çatışmalar yaşanması kaçınılmaz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim