• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Yrd. Doç. Dr. Güneş: "TÜFE’deki Düşüşler, Piyasada Görülmüyor"

Yrd. Doç. Dr. Güneş: "TÜFE’deki Düşüşler, Piyasada Görülmüyor"
Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Uzmanı Yrd.

Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, TÜFE'deki düşüşlerin piyasalara yansımadığını söyledi.

Gıda ve yemek hariç çekirdek enflasyon ise geriledi diye belirten Güneş, "Bu Türkiye ekonomisi için iyi bir şey ama gıda ve yemek ürünlerindeki artış hala devam ediyor. Gıdadaki pahalılık yüksek derecede artış sağladı. Çekirdek enflasyon yüzde 5 oranlarında artış sağlarken, gıda enflasyon oranı yüzde 14 civarında bir artış sağlayıp bu yine ortalamayı yükseltiyor. Gıda enflasyonunun artması orta kesim halkı ve az gelir grubunu daha çok etkiler. Enflasyon oranını çekirdek enflasyonunun geriliyor olması Türkiye'nin ekonomik refahı açısından pek bir gösterge değil. Önemli olan gıda fiyatları, gıda fiyatlarındaki bu derecedeki yüksek artış enflasyonun gıda ürünlerindeki artışı hala yüksek olması ekonomi için halen iyi bir durum göstermiyor. Merkez bankası bununla ilgili para ve maliye politikalarını, enflasyonu düşük tutmak için çalışmalara devam ediyor ama Türkiye için kısa vadede ve orta vadede hedeflenen yüzde 5 enflasyonu yine tutturulamayacak gibi duruyor. Aylık bazda baktığımızda enflasyon oranının üstüne çıktı" şeklinde konuştu.

Gıda fiyatlarının yüksek olması geçim sıkıntısı yaşayan insanlar için önemli bir göstergedir diyen Güneş, "Bunun düşürülmesi için çalışmalar yapılması lazım. Enflasyonun yüksek olması ekonomi için kötü bir şey, hedeflenen yüzde 5'lik enflasyon orana ulaşamamak kötü bir şey enflasyon oranın artması tabi ki diğer göstergeleri de etkileyecektir. Döviz kurundaki dalgalanmalar her zaman enflasyonu etkiler. Doların artıyor olması yakıt fiyatlarını etkiler. Ham yakıt fiyatları düşse bile doların artıyor olması yine Türkiye'deki benzinin, mazotun fiyatını arttıracak bir gelişmedir. Girdi mallarının çoğunun döviz kuru dolar bazında olması tabi ki doların değer kazanıp Türk parasının değer kaybetmesiyle birlikte enflasyonu arttıran bir olgudur. Yatırımcılar için spekülatif yatırımlar olumsuz etkiler. Spekülatif yatırımlardan kaçmak gerekir. Reel yatırımlara yönelmek için adımlar atılmalıdır. İstihdamı arttırıcı, reel üretimi arttırıcı yatırımlar yapılmalıdır" tavsiyelerinde bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim