• BIST 9548.09
  • Altın 2491.946
  • Dolar 32.5005
  • Euro 34.5819
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

Yrd. Doç. Dr. Erol Mütercimler: "Çanakkale Savaşı’nda Açlık Yoktu, İnternette Dolaşan Menü Savaş Sonrası Döneme Ait"

Yrd. Doç. Dr. Erol Mütercimler: "Çanakkale Savaşı’nda Açlık Yoktu, İnternette Dolaşan Menü Savaş Sonrası Döneme Ait"
Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.

Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Mütercimler, Çanakkale Savaşları sırasında açlık yaşanmadığını, internette dolaşın menünün, savaş sonrası döneme ait olduğunu söyledi.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı nedeniyle Haliç Üniversitesi'nde anma etkinliği düzenlendi.

Haliç Üniversitesi Kağıthane Yerleşkesi'nde gerçekleşen etkinlikte, Çanakkale Savaşı tüm bilinmeyenleriyle anlatıldı. Ardından Haliç Üniversitesi Tiyatro Kulübü'nin hazırladığı Çanakkale oratoryosu sergilendi.

Anma töreninde, Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Mütercimler, Çanakkale Savaşı hakkında bilgi verdi. 18 Mart'ın önemine değinen Yrd. Doç. Dr. Erol Mütercimler, "O güne kadar dünya savaş tarihinin görmüş olduğu en büyük donanma Çanakkale Boğazı'na saldırdı. Sabahın ilk ışıklarıyla boğaza giren İngiliz ve Fransız donanmaları akşam saatlerinde artık burayı geçemeyeceklerini anlamışlardı" diye konuştu.

"İNTERNETTE DOLAŞAN MENÜ SAVAŞ SONRASI DÖNEME AİT"

Çanakkale Savaşı sırasında açlık olmadığını iddia eden Yrd. Doç. Dr. Mütercimler, "Gelibolu Kara Muharebeleri'nin yapıldığı siperlerde bu süreç boyunca açlık, yokluk, yoksulluk diye bir şey yok. Devlet burada günde beş öğün yemek verdi. Menüler de ortada. Orada bulunan subayların, astsubayların askerlerin hatıratlarına baktığımızda verilen yemek çeşitlerini görebiliriz. O dönemde Osmanlı Devleti 3 büyük mutfak kurdu. Birisi Keşan'a, diğeri savaş alanına yakın. Üçüncü mutfak ise siperlerdedir. Savaş sekiz buçuk ay sürmüş. Öyle gün gelmiş ki bir dakikada 7 asker hayatını kaybetmiş. Biz böyle bir savaştan söz ediyoruz. Bu askerin bu kadar güçle savaşı sürdürebilmesi için karbonhidratla beslenmesi gerekiyor. Açlık aşağıda yani Arap Cephesi'nde, Yemen'de vardi. Hatta öyle bir boyuttaydı ki asker çöl çekirgelerini kavurup yemek zorunda kaldı. İnternette askerlerin yağsız çorba ve hoşaf içtiğine dair bir menü dolaşıyor. Ama bu menünün tarihine bir bakmalılar.Orada yazan tarih Kasım 1917'dir. İnsanlar üstündeki tarihe bile bakmadan buna inanıyorlar. O menüde yazan tarihte savaş yoktu. Çanakkale'de savaş 9 Ocak 1916'da bitmişti" ifadelerini kullandı.

"BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR"

Bu önemli günde birlik ve berberlik duygusuna vurgu yapan Haliç Üniversitesi Kulüpler Birliği Başkanı Ömer Rasim Şişman da, "'Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerde" diye başlayan bir söz vardır. Bugün gerçekten buna çok ihtiyacımız var. Etkinliğimize gelen genç arkadaşlarımız taraftar atkılarıyla buradalar. Herkes neye inandıysa buraya o şekilde geldi. Hepimiz birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Bugün 101. yılında Çanakkale şehitlerimizi anıyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim