• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Yozgat’ta Ortaokul Öğrencisi Tarafından Madenciler İçin Hazırlanan Yaşam Odası Projesi Ödül Aldı

Yozgat’ta Ortaokul Öğrencisi Tarafından Madenciler İçin Hazırlanan Yaşam Odası Projesi Ödül Aldı
Yozgat'ta üstün yetenekli öğrencilere proje tabanlı eğitim veren Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi öğrencilerinin hazırlanan ve maden kazalarında...

Yozgat'ta üstün yetenekli öğrencilere proje tabanlı eğitim veren Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi öğrencilerinin hazırlanan ve maden kazalarında ölüm ve yaralanma risklerini sıfıra indirmeyi amaçlayan "Akıllı Maden " projesi 2. Türk Dünyası Bilim Olimpiyatlarında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından Jüri özel ödülüne layık görüldü.

Yozgat Fatma Temel Turhan Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Arif Cihat Erol ve Danışma Öğretmen Şamil Coşkun tarafından hazırlanan "Akıllı Maden" projesi ile maden kazalarında işçilerin kısa sürede yaşam odasına ulaşmaları sağlanarak ölüm ve yaralanma risklerini en aza indirilmesi amaçlanıyor. Madenlerde yaşanan kazalarda yasam odalarının sabit bir yerde durmasından dolayı göçük, yangın, gaz kaçağı, su baskını gibi durumlarda madencilerin buraya ulaşması zor olmakta ve ölümler artarken, tasarlanan proje ile maden içindeki yaşam odası çelik konteyner şeklinde ve hareketli olmasıyla işçiler yaşam odalarına kısa sürede ulaşabilecek

Proje Sahibi Arif Cihat Erol, son yıllarda meydana gelen maden kazalarında yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini belirterek, "Bu proje ile amacımız can kayıplarını en aza indirmektir. Bunun içinde göçük, yangın ve su baskını anında hasar almayacak ve madencileri koruyacak çelik bir konteyner tasarladık. Bu konteynerin içerisinde duvarlara gömme yer kaplamayacak şekilde erzak, buzdolabı, ocak, banyo gibi şeyler bulunacak ve bunların içerisinde yaklaşık 25-30 kişiye bir ay yetecek kadar konserve kutuda kuru yiyecekler, su, ilk yardım çantası, gaz maskesi ve giyecekler bulunacak. Bunun dışında odaya dışarıdan çelik boru yardımıyla basınç yardımıyla oksijen, su ve yiyecek gelecek. Bu dolaplardaki besinler bitene kadar yardım gelmezse kurtarma ekipleri tarafından borular sayesinde çok uzun süre aylarca yıllarca bu yaşam odasının içerisinde yaşayabilecekler. Giyesilerini değiştirip giyebilecekler ve çok uzun süre bu yaşam odasının içerisinde yaşayabilecekler. Olası kazalarda madencilerin kurtarılması daha kolay olacak" dedi.

Yurt dışındaki diğer yaşam odalarından farklı olarak bu yaşam odası şerit şerit şekilde sökülebilir ve takılabilir olduğunu ifade eden Erol, "Bir madende iş bittiğinde başka bir madene taşınabilecek ve tekrar orada takılabilecek. Diğer bir farkı da altındaki raylı sistemle işçilere göre hareket edebilmesidir. Yurt dışındaki diğer yasam odaları bir noktaya sabit oluyor ve uzaktaki bir madenci ona ulaşana kadar hayatını kaybediyor. Bizde bu yüzden madencilere yakın olacak şekilde rayı bir sistemle madenciye göre hareket edebilecek bir sistem tasarladık. Bu odalar maden koridorlarını tamamen kapladığı için bir tarafından diğer tarafına kömür ve başka madenlerin geçişi zor oluyor. Bizde bunun için yaşam alanlarını rahatsız etmeyecek şekilde içerisinde raylı bir sistem tasarladık ve bir başından diğer tarafına vagonla maden taşımı sağlanabilecek. Bu şekilde hem işçilerin hem hayatı hem de yaşamı kolay olur. Umarım bu tasarladığımız ve düşündüğümüz proje madenlerde yapılır ve göçük su baskını olsun bunun şeylerde işçiler ölmez bizde üzülmeyiz" diye konuştu.

Danışman Öğretmen Şamil Coşkun, bu proje sayesinde maden kazalarındaki ölüm ve yaralanmaları en aza indirilebileceğini ifade ederek, "Öğrencimiz ile birlikte tasarladığımız bu proje ile madenlerde meydana gelen göçük ,yangın, gaz kaçağı ve su baskını gibi olaylarla hareketli maden odaları içerisine girerek işçilerimiz ölüm ve yaralanmalardan kurtulmuş olacak. Projemiz ülkemizdeki maden ocaklarında ucuz bir şekilde kullanabilecek şekilde tasarlanmıştır. Eğer kullanıma geçerse ülkemizdeki maden ocaklarındaki ölüm ve yaralanmalar en az düzeye inecektir. Hatta sıfırlanacaktır diye biliriz. Yurt dışındaki maliyetleri yaklaşık 450 bin ila 1 milyon arasında olmakla birlikte bizim tasarladığımız bu proje 50 bin lira civarındadır. Projemiz Eskişehir'de Türk Dünyası Vakfı tarafından 2. Türk Dünyası Bilim Olimpiyatlarında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından Jüri özel ödülüne layık görüldü" şeklinde konuştu.

Yozgat’ta Ortaokul Öğrencisi Tarafından Madenciler İçin Hazırlanan Yaşam Odası Projesi Ödül Aldı

Yozgat’ta Ortaokul Öğrencisi Tarafından Madenciler İçin Hazırlanan Yaşam Odası Projesi Ödül Aldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim