• BIST 9524.59
  • Altın 2508.202
  • Dolar 32.5994
  • Euro 34.7296
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Yozgat’ta Öğrenciler Gülhatmi Çiçeğinden Doğal Yapıştırıcı Elde Ettiler

Yozgat’ta Öğrenciler Gülhatmi Çiçeğinden Doğal Yapıştırıcı Elde Ettiler
Yozgat'ta üstün yetenekli öğrencilere proje tabanlı eğitim veren Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi öğrencileri gülhatmi çiçeğinden (Horoz Çiçeği...

Yozgat'ta üstün yetenekli öğrencilere proje tabanlı eğitim veren Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi öğrencileri gülhatmi çiçeğinden (Horoz Çiçeği ) doğal yapıştırıcı üretti.

Yozgat Fatma Temel Turhan Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, bir proje geliştirerek gülhatmi çiçeğinden yapıştırıcı elde etti. Gülhatmi çiçeğinin kurusunu kullanarak doğal yollarla yapıştırıcı üretip, sentetik yapıştırıcıların insan sağlığına verdiği zararı önlenmesi amaçlanıyor. Yaz mevsiminde toplanan ve kurutulduktan sonra sıcak su içerisinde iki hafta bekletilen gül hatmi çiçeği içinde bulunan jelimsi kıvamdan doğal yapıştırıcı elde ediliyor. Proje Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi Öğrencisi Ezgi Çakıroğlu ve Danışman Öğretmen Figen Tetik tarafından hazırlandı. Proje sahibi öğrenci Ezgi Çakıroğlu, projedeki amacın sentetik yapıştırıcıların insan sağlığına verdiği zararı önleyerek doğal bir yapıştırıcı elde etmek olduğunu söyledi. Çakıroğlu, "Projemde biz arkadaşlarla bahçede oynarken gül hatmi çiçeği horoz çiçeği de deniyor. Gül hatmi çiçeğinin yapraklarını aralayıp burnumuza yanağımıza yapıştırırdık. Bu şekilde bu çiçekten bir yapıştırıcı elde edebileceğim aklıma geldi. Gül hatmi çiçeğini sıcak suyun içinde beklettik. İki hafta boyunca beklettikten sonra bu jelimsi bir kıvam aldı. Daha sonra bu jelimsi kıvamı süzdük tüplere doldurduk ve denedik. Kağıt, mukavva, karton gibi maddeler üzerinde işe yaradığını gördük. Hiç bir kimyasal madde kullanmadık ve tamamen doğal oldu. Günümüzde sentetik yapıştırıcılar insan sağlığına çok fazla zarar veriyor. Özellikle kokuları ile madde bağımlılıklarına sebep olabiliyorlar. Bunları önlemek için tamamen doğal bir yapıştırıcı elde ettik. Bu yapıştırıcıda böyle riskler yok. Madde bağımlılığı önlemek için bu projeyi yaptım" dedi. Danışman Öğretmen Figen Tetik de, elde edilen yapıştırıcı da hiçbir kimyasal maddeni bulunmadığını belirterek, " Öğrencimin fikrinden dolayı da kendisine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yozgat’ta Öğrenciler Gülhatmi Çiçeğinden Doğal Yapıştırıcı Elde Ettiler

Yozgat’ta Öğrenciler Gülhatmi Çiçeğinden Doğal Yapıştırıcı Elde Ettiler

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim