• BIST 9079.97
  • Altın 2302.3
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.0903
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kiracı: “Gazetecilerin Sosyal Hakları Yeniden Düzenlenmeli”

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kiracı: “Gazetecilerin Sosyal Hakları Yeniden Düzenlenmeli”
Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi Osman Hakan Kiracı, 10 Ocak 1961'den bu yana aradan geçen 55...

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi Osman Hakan Kiracı, 10 Ocak 1961'den bu yana aradan geçen 55 yıllık süreçte gazetecilerin çalışma şartlarına bir takım kısıtlamalar getirildiğini belirterek, "Günümüzde 212 sayılı Yasa evrensel normlara ve günün koşullarına göre yeniden düzenlenmeli ve ayrıca basın özgürlüğünün önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır" dedi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle bir açıklama yapan Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı, 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe giren 212 sayılı Yasa'nın Türk basınında bir milat oluşturduğunu ifade ederek, 10 Ocak gününün gazete patronlarının değil, basın organlarında fikir işçisi statüsünde görev yapan gazetecilerin özel günü olduğunu söyledi. Bundan 55 yıl önce çıkarılan 212 sayılı Yasa ile "gazetelerin emekçileri" olarak tabir edilen gazetelerin fikir işçisi statüsündeki çalışanlarına her yönden geniş kapsamlı sosyal haklar getirildiğini vurgulayan Kiracı, "Meslektaşlarımızın özlük ve ekonomik haklarının genişletilmesi ve iş güvencesinin korunmasının yanı sıra editöryal bağımsızlıkları da teminat altına alınmıştı. Ancak aradan geçen 55 yıllık süreçte 212 sayılı Yasa beklenilenin aksine daha da iyileştirilmediği gibi meslektaşlarımızın özlük hakları zaafa uğratıldı. Editoryal bağımsızlık rafa kaldırıldı. Gazeteciler artık tekelleşen medyanın yayın organlarında sansür ve otosansür baskısı altında çalışmak zorunda bırakıldı. Bu arada ekonomik ve sosyal haklardan yoksun bir şekilde çalıştırılan gazeteciler sıkça işsizlik sorunuyla karşı karşıya kaldı" dedi.

Özgürlükçü demokrasinin temel unsurlarından biri olan Türk medyasının çalışma şartlarının iyileştirilmesi açısından 212 sayılı Yasa'nın evrensel standartlara göre yeniden düzenlenmesi ve basın özgürlüğünün de yine çağdaş normlara uygun bir şekilde sağlanması gerektiğini belirten Kiracı, "Son yıllarda gerek mesleki özlük hakları ve gerekse basın özgürlüğü açısından zor şartlar altında sabır ve özveriyle görev yapan bütün meslektaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü içtenlikle kutlarım" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim