• BIST 9548.09
  • Altın 2486.691
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.5402
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Yorgo Papandreu: Bir sonraki mülteci patlaması Yemen’den olabilir

Yorgo Papandreu: Bir sonraki mülteci patlaması Yemen’den olabilir
Sosyalist Enternasyonal Başkanı ve eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, mülteci krizinin yeni olmadığını ve yeni bir mülteci dalgası daha oluşabileceği...

Sosyalist Enternasyonal Başkanı ve eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, mülteci krizinin yeni olmadığını ve yeni bir mülteci dalgası daha oluşabileceği uyarısında bulundu. Avrupa'yı yeni göçe karşı uyaran Papandreu, "Biz de bütün dünya da Suriye ile ilgili daha fazla mülteci krizi yaşayacağız. Bundan önce hep öyle olmuştur, bundan sonra da öyle olacaktır. Sadece Suriyeliler değil, Afganistan, İran, Irak'tan da geliyor. Bir sonraki mülteci patlaması Yemen'den olabilir." dedi.

Yunanistan'ın eski Başbakanı Yorgo Papandreu, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'da düzenlenen "Daha iyi bir Avrupa'yı tahayyül etmek" konulu konferansta Kıbrıs sorunundan mültecilere kadar pek çok konuda dikkat çeken açıklamalar yaptı. Papandreu, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan mültecilerin Türkiye'de kalması ile ilgili yapılan anlaşmayı değerlendirdi. Anlaşmaya olumlu baktığını belirten Papandreu, "Son anlaşmaya ben olumlu bakıyorum. Önemli bir adım atılmıştır. Belli bir sorunu çözmeye yetmez ama mülteci krizi konusunda daha yakın bir iş birliğinin oluşmasını sağlar. Hem Türkiye'ye bir yardım olur hem de sınır kontrolleri gibi siyasi sığınmacı olmayanların vatandaşlık haklarının alınması gibi konularda, mesela Türk vatandaşlarının AB'de vizesiz dolaşmaları konusu gibi önemli konulara yansıyabilir." diye konuştu.

Mülteci konusunun yeni olmadığını ancak bu büyüklükte bir sorunla ilk defa karşılaşıldığını belirten Yorgo Papandreu, "Bu ilişkiler normalleştikten sonra sanıyorum ki sınır akışları daha kontrol altına alınacak, farklı ülkelerden insan ticareti de önlenecektir. Bunun da ötesinde daha yapılması gereken pek çok önemli konu var. Bu mülteci konusu yeni değil. İsmail Cem ile de Abdullah Gül ile de bunu konuşmuştuk. Bugün karşılaşılan durum, bugüne kadar yaşanmamış bir durum ve da mültecilerin sayısıyla ilgili." diye konuştu.

YEMEN UYARISI

Papandreu, Avrupa'yı etkisi altına alabilecek yeni bir göç dalgasına karşı da uyarıda bulunarak şöyle devam etti: "Biz de bütün dünya da Suriye ile ilgili daha fazla mülteci krizi yaşayacağız. Bundan önce hep öyle olmuştur, bundan sonra da öyle olacaktır. Bu mülteciler için ne kadar duvar da kursak, ne kadar engel de oluştursak mülteciler Avrupa'ya doğru hareketlerine devam edeceklerdir. Orayı cennet olarak görüyor. Sadece Suriyeliler değil, Afganistan, İran, Irak'tan da geliyor. Bir sonraki mülteci patlaması Yemen'den olabilir. Dolayısıyla ortak bir politika belirlemeli, elbirliği ile bu soruna nasıl bir çözüm bulabiliriz onu konuşmalıyız."

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krize de değinen Papandreu, "Tabii ki biz Rusya ile dostuz, Türkiye ile dostuz, İsraillilerle dostuz, pek çok ihtilaf da dostlarımızla olabilir. Ama biz daha fazla bölünmüşlük istemiyoruz. Daha fazla işbirliği istiyoruz. Suriye konusu basit bir ihtilaf değil. Bu önemli bir sorun ve bizler, ki bugün Suriye'de yaşanan budur, Balkanlar'da yaşayan insanlar olarak vekalet savaşlarının ne olduğunu biliriz." şeklinde konuştu.

Papandreu, Kıbrıs konusunun çözümüne yönelik yeniden başlatılan görüşmelere de değindi. Konuya ilişkin Birleşmiş Milletler kararları olduğunu ve kararlarda iki toplumlu konfederasyondan bahsedildiğinin altını çizen Yorgo Papandreu, "Bunun da her iki taraf tarafından da kabul edildiğini görüyoruz. Sosyalist Enternasyonal olarak yapmaya çalıştığımız şey şu: Sadece bildiri yayınlamak, söylem yapmak değil, etkin olabileceğimiz pek çok alan var. Bu ihtilaflarda ne yapıyoruz.? Suriye ile ilgili olarak hepimiz Suriye'de olan bitenden dolayı çok endişeliyiz. Sosyalist Enternasyonal'in çoğu bu endişeyi taşıyor. Böyle bir şiddet, politika ve kötülük terörü, İŞİD terörü ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz ve oradaki gruplar güçlü oluyorlar ve bu tür terörle mücadele etmeye çalışıyorlar. Bunlardan biri oradaki Kürt grup." ifadelerini kullandı.

Yorgo Papandreu: Bir sonraki mülteci patlaması Yemen’den olabilir

Yorgo Papandreu: Bir sonraki mülteci patlaması Yemen’den olabilir

Yorgo Papandreu: Bir sonraki mülteci patlaması Yemen’den olabilir

Yorgo Papandreu: Bir sonraki mülteci patlaması Yemen’den olabilir

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim