• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Yorgancılar, 2015'i tek kelimeyle özetledi: Belirsizlik

Yorgancılar, 2015'i tek kelimeyle özetledi: Belirsizlik
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar terör olayları, seçimler, Rusya krizi ve FED'in faiz arttırımı gibi önemli...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar terör olayları, seçimler, Rusya krizi ve FED'in faiz arttırımı gibi önemli gelişmelerin yaşandığı 2015 yılını tek kelimeyle değerlendirdi: "Belirsizlik."

Aralık ayı meclis toplantısında konuşan Yorgancılar, ekonomi ve ülke gündemini değerlendirdi. Yılın son meclis toplantısı olması dolayısıyla yıl içinde yaşanan gelişmeleri ele alan Yorgancılar, "2015 yılını tek kelimeyile özetle deseler, bir sürü kelime buluruz. Berbat, harika, kaos, seçim deriz ama bu yılı bana göre tek kelime tanımlıyor, o da belirsizlik." 2015'te bir sürü belirsizliklerin yaşandığını dile getiren EBSO Başkanı Yorgancılar, şöyle devam etti: "Bunun en önemli sebebi, iki seçim geçirmemiz. Bunun yanında bir de karşımıza FED çıktı. Döviz ve faiz piyasalarına etkisinin nasıl olacağı belirsizdi. Bunlara ek olarak bir de Rusya ile yaşanan krizin ne olacağı konusunda da bir belirsizlikler var. Öncelikle bu belirsizliklerin son bulması lazım ama belirli olan bir şey var, biz 2015 sonunda hala polisimizi, askerimizi ve vatandaşlarımızın şehit olduğu bir yılı geride bıraktık. Temennimiz bu olaylara vesile olanların, bu olayların maşalarının artık devletin gücünü görerek bu faaliyetlere son vermesi."

'SERMAYE ÇIKIŞLARI BÜYÜMEYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK'

2015 yılına yönelik en önemli belirsizliklerden birinin de FED'in faiz arttırımı olduğunu dile getiren Ender Yorgancılar, ekonomi dünyasının endişeyle beklediği oranın 0,25 puanda kalmasının, önemli bir küresel belirsizliği ortadan kaldırdığını söyledi. FED'in, bundan sonraki süreçte artışın kademeli olarak devam edeceği mesajını verdiğini belirten Yorgancılar, şunları kaydetti: "Ancak daha agresif bir çıkışın, gelişen piyasaları zorlayacağı malum. FED'in faizi arttırma sürecine girmesiyle birlikte sermaye akımları da tersine dönmüştü. 2016 yılında sermaye çıkışlarının devamının, dış kaynağa bağımlı Türkiye için sıkıntı yaratacağını sürekli dile getiriyoruz. Söz konusu kaynak çıkışı büyümeyi olumsuz etkileyecek, bu da bizlere olumsuz yansıyacaktır. Küresel belirsizlikten içeriye dönüp baktığımızda, seçimlerin akabinde belirsizlikte yeniden bir normalleşme görülmektedir. Reel kesim, tüketici, hizmet, inşaat ve perakende güven endekslerinden oluşan Ekonomik Endeks, yılın başından bu yana, geçen senenin altında, çok düşük seviyelerde seyretmiş ancak kasım ayıyla birlikte yeniden yükselişe geçmiştir. Ümit ediyoruz ki bu güveni sarsacak bir ortamla karşılaşmayız ve endeksteki artış süreklilik sağlar."

'TÜRKİYE 2016 YILINDA KOŞMAK ZORUNDA'

2016 yılıyla ilgili beklentilerini de dile getiren EBSO Başkanı Yorgancılar, gelişmekte olan ülkelere göre Türkiye'nin koşmak zorunda olduğunun altını çizdi. Yorgancılar, "Jeopolitik risklerin ve seçimlerin gölgesinde geçen 2015 yılının ardından, 2016 yılına daha programlı girmemizi sağlayan eylem planlarını hayata geçirmemiz bu anlamda çok önemlidir. Aksi takdirde bırakınız koşmayı, jeopolitik risklerimizden dolayı düşmeden yürümek bile büyük başarı sayılacaktır. O nedenle gerek siyasi, gerek güvenlik ve gerekse ekonomik anlamda 2016'nın, siyasetin çözüm ürettiği bir yıl olmasını ve yeniden pozitif ayrışan bir ülke olmayı gönülden diliyorum." şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim