• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

YÖK’te öğretmenler için mesleki eğitim çalıştayı

YÖK’te öğretmenler için mesleki eğitim çalıştayı
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında (YÖK) öğretmen adayı yetiştiren kurumların lisans programlarının geliştirilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin...

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında (YÖK) öğretmen adayı yetiştiren kurumların lisans programlarının geliştirilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin sağlanmasına yönelik mevcut sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak üzere "Eğitimde Kalite İçin Etkili Öğretmenlik Eğitimi" çalıştayı düzenlendi.

Öğretmen yetiştirmede üniversite/fakülte- okul işbirliğinin geliştirmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişiminin sağlanmasına yönelik ilk toplantı, YÖK'te çeşitli eğitim fakültelerinden katılan öğretim üyeleriyle 6 Ekim 2017 tarihinde yapılmıştı. Öğretmen yetiştirme sürecinde üniversite/fakülte ve okul işbirliği, daha nitelikli ve donanımlı öğretmenlerin yetişmesine imkan veren, teori ve uygulamayı bütünleştiren, araştırma temelli sürekli mesleki gelişimi sağlayan uygun modelleri tartışmak ve geliştirmek amacıyla ikinci toplantı, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman başkanlığında YÖK'te gerçekleştirildi.

Öğretmen Yetiştirme Lisans Programlarının güncellenmesi

Şişman, YÖK tarafından öğretmen yetiştirme programlarıyla ilgili daha nitelikli öğretmen adayları yetişmek amacıyla 240 bin barajının belirlenmesi, kontenjanların tedrici olarak azaltılması, ikinci öğretim programlarının kapatılması gibi bazı düzenlemeler yaptıklarını ifade etti. Ayrıca toplumsal ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda başlatılan lisans programlarının güncellenmesi çalışmalarının ise devam ettiğini belirten Şişman, yeni hazırlanmakta olan programlarda, eğitimin tarihi, sosyal, kültürel ve etik boyutlarının dikkate alındığını; konulan bazı yeni derslerle öğretmen adaylarının sosyal, kültürel ve etik konularda duyarlılıklarının arttırmasının amaçlandığını kaydetti.

Öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik modeller

Çalıştayda daha önce yapılan toplantıda gündeme getirilen bazı konulardan yola çıkarak öğretmenlerin mesleki gelişimi konusunda ulusal düzeyde bir yol haritası oluşturabilmek amacıyla izlenebilecek yol ve yöntemler üzerinde duruldu. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Strateji Belgesi'nde öğretmen yetiştirme sisteminin geliştirilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimi konularında yer alan amaç, hedef ve eylem planları müzakere edildi.

Mesleki gelişim ve okul geliştirme

Daha etkili bir öğretmenlik eğitimi için eğiticilerin eğitimi, üniversite/fakülte-milli eğitim müdürlüğü/okul işbirliği kapsamında yapılabilecek iyileştirmelere yönelik öneriler üzerinde duruldu. Bu çerçevede, özellikle eğitim/eğitim bilimleri fakültelerinin, il düzeyinde öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin mesleki gelişimi ve "okul geliştirme" konularında daha fazla katkı sağlamasına yönelik modeller konuşuldu.

Donanımlı ve araştırmacı öğretmen

Geliştirilmesi hedeflenen modelde, öğretmen eğitimi sürecinde teori ve uygulamanın bütünleştirilmesi, araştırma ve uygulama temelli öğretmen eğitimi, öğretmenlerin sürekli mesleki gelişiminin kurumsallaştırılması, öğretmen yetiştirme sürecinde uzman/rehber öğretmen desteğinin sağlanması, öğretmen yetiştiren kurumlarla okulların işbirliğinin güçlendirerek daha nitelikli ve donanımlı öğretmenlerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Eğitimde kalite için etkili öğretmenlik eğitimi

Eğitimde Kalite İçin Etkili Öğretmenlik Eğitimi adıyla 6 Ekim ve 20 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştaylardan elde sonuçlar üzerine hazırlanacak rapor, yakın bir tarihte Eğitim/Eğitim Bilimleri Fakültelerinin dekanlarıyla yapılması planlanan toplantıda paylaşılacak.

Öte yandan toplantıya, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültelerinde görev yapan öğretim üyeleri katıldı.

YÖK’te öğretmenler için mesleki eğitim çalıştayı

YÖK’te öğretmenler için mesleki eğitim çalıştayı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim