• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Yoğun toz bulutu Güney Kore’yi terk ediyor

Yoğun toz bulutu Güney Kore’yi terk ediyor
Güney Kore'yi etkisi altına alan yoğun toz bulutu ülkeyi terk etmeye başladı.

Güney Kore'yi etkisi altına alan yoğun toz bulutu ülkeyi terk etmeye başladı.

Çin'den gelen ve Kore Yarımadası'nı 4 gündür etkisi altına alan mikro partiküllü yoğun toz bulutu ülkeyi yavaş yavaş terk ediyor. Güney Kore'de toz bulutunun hava kalitesini düşürmesi nedeniyle başkent Seul ve birçok şehirde vatandaşlara belediyeler tarafından dikkatli olmaları yönünde uyarı mesajları gönderildi. Toz bulutuna önlem olarak Çevre Bakanlığı, bazı şehirlerde tek ve çift sayılı plakalı araçların aynı günde trafiğe çıkmaması ve toplu ulaşım araçlarını kullanmaları gibi çözümler getirdi. Seul'de mesai başlangıcı ve mesai çıkışı süresince toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verdi. Yere çöken tozların yeniden havaya karışmaması için toplu ulaşımın ücretsiz hizmet verdiği saatler dışında belediyelerin ana cadde ve bulvarları da suladığı görüldü.

Dün Başkent Seul de dahil olmak üzere Güney Kore'nin kuzeyinde yer alan şehirler en kirli günü yaşadı. Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre hava kirliliği oranı 50 mikrogram/metreküp iken, dün Seul'ü çevreleyen Gyeongido eyaletinde hava kirliliği oranı 107 mikrogram, Seul ve Daejon şehrinde 106 mikrogram, 2018 Pyeong Chang Kış Olimpiyatları'nın yapılacağı Gangwon eyaletinde ise 101 mikrogram olarak belirlendi. Seul'de toplu ulaşımın kullanıma yönelik yapılan teşvikler sonrasında özel araç kullanımı yüzde 2.4 oranında azaldı. Ancak Seul'de 3 gün boyunca sadece sabah 06.00, akşam 18.00-21.00 saatleri arasında ücretsiz hizmet veren toplu ulaşım araçlarının maliyeti şehir halkına Türk lirasıyla 53 bin liraya mal oldu. 3 günün maliyeti ise yeni tartışma konusu haline geldi.

Güney Kore Çevre Bakanı, 17 Ocak'ta Güney Kore Ulusal Meclisinde yaptığı konuşmada hava kirliliği konusunda gerektiği kadar önlem alamadıkları için özür diledi. Bu konuda hava kalitesini incelemek ve mikro partiküllü toz seviyesini azaltmak ve bu konudaki teknolojileri paylaşmak için Çin ile daha yakından çalışacaklarını da sözlerine ekledi. Toz bulutunun etkisinin bu sabah saatlerinden itibaren azalmaya başlamışken ülke genelinde bu sürecin ne kadara mal olduğu henüz açıklanmadı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim