• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Yıllık Enflasyon Hedefi Aştı

Yıllık Enflasyon Hedefi Aştı
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 2015 enflasyonunun hedefin üzerinde...

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 2015 enflasyonunun hedefin üzerinde olduğunu belirtirken, yüksek enflasyonda tarımın etkisine dikkat çekti.

BAGEV ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık ayı ve 2015 yılı yıl sonu enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Çandır, TÜİK verilere göre, Aralık ayında tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) beklenenin aksine yüzde 0,21 artış, yurtiçi üretici fiyat endeksinde ise yüzde 0,33 düşüş gerçekleştiğini belirterek, yıllık bazda değerlendirildiğinde TÜFE'de yüzde 8,81, ÜFE'de yüzde 5,71 oranında artış görüldüğüne dikkat çekti. Merkez Bankası'nın 2015 yılı başında yüzde 5 olan yıl sonu manşet enflasyon hedefinin, ekonomik gelişmelerle birlikte ikinci çeyrek sonunda yüzde 8,53 tahmini ile revize edildiğini hatırlatan Başkan Çandır, yıl sonu gerçekleşmesi yüzde 8,81 olan enflasyon oranının hedefin üzerinde olduğunu belirtti. Merkez Bankası'nın 2016 yıl sonu enflasyon hedefinin yine yüzde 5 olduğunu kaydeden Çandır, bunun asgari ücret artışının da etkisiyle gerçekleşmesinin güç olduğunu söyledi. Çandır, "Beklenti anketleri, gerçekleşmenin en iyi ihtimalle yüzde 30 sapmayla yüzde 6,5 olabileceğine işaret etmekte."

BATI AKDENİZ'DE ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

TÜİK verilerine göre, Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi'nin, 2015 yıl sonu itibariyle Türkiye ortalamalarının üzerinde bir enflasyona sahip olduğunu belirten Çandır, Batı Akdeniz'in enflasyonda 26 alt bölge içinde orta sıralarda yer aldığına dikkat çekti. Çandır, "Bölge gerçekleşmelerine bakıldığında tüketici fiyatları artış oranının Aralık ayında yüzde 0,18, 2015 yılında ise yüzde 8,84 şeklinde gerçekleştiği görülmekte" dedi.

ZAM ŞAMPİYONU SİVRİ BİBER

Türkiye genelinde Aralık ayındaki fiyat artışlarında, ürün bazında yüzde 34,31 artışla sivri biberin, harcama grubu bazında ise yüzde 1,24 artışla gıda ve alkolsüz içecekler grubunun ilk sıralarda yer aldığını belirten Çandır, "Ürün fiyat artışı sıralamasında sonraki sıralarda ise yine tarım ürünlerinden olan patlıcan, domates ve yeşil soğan gelirken, harcama grubunda bu sıralama ev eşyası ile çeşitli mal ve hizmetler grupları şeklinde gerçekleşmiştir."

AMBARGO BOLLUĞUNA SOĞUK HAVA ETKİSİ

2015'in seçim atmosferi ve artan terör olayları gölgesinde tedirginlik içinde geçtiğini hatırlatan BAGEV Başkanı Ali Çandır, bunun üzerine de Rusya ile yaşanan sorunun ekonomiye yansımasına dikkat çekti. Çandır, Rus ambargosu nedeniyle yaşanabilecek bolluğun, havaların etkisiyle daralabileceğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Rusya gümrüğünden geri dönen ve 1 Ocak'tan itibaren yeni pazar bulunamaması halinde iç piyasaya sürülecek ürünler önümüzdeki günlerde arz artışıyla birlikte tüketicinin yüzünü güldürebilir. Zira iç piyasadaki bolluk beraberinde fiyatları aşağı yönlü etkileyecektir. Ancak Aralık ayının son günlerinde yurdumuzda etkisini gösteren soğuk havanın özellikle örtüaltı üretimi olumsuz etkilediğini ve üreticilerin hatırı sayılır kayıpla karşı karşıya olduğunu belirtmemiz gerek. Bu durum ise Rusya'dan kaynaklanacak bolluğun etkisini ortadan kaldırabilir ve tezgahlara mevsimsel etkiler yansıyabilir" diye konuştu.

TARIM ENFLASYONDA BELİRLEYİCİ

Fiyat artışı sıralamasında en üst sıralarda tarım ürünlerinin yer aldığını belirten Ali Çandır, "Tarım ürünlerindeki bu yüksek fiyat katılığı, enflasyonun düşürülmesinde en büyük engel. Üreticiye nefes aldıracak teşvikler, pazardaki ürünü bollaştıracaktır. Bu da fiyatları aşağı yönde etkileyecektir" dedi.

Dünyada petrol fiyatları gerilerken, düşüşün bizde mazota yansıtılamaması, dolar kuru ve diğer girdi fiyatlarındaki artışın tarımdan elde edilen kazancı düşürdüğünü, özellikle de genç neslin toprağı terk etmesine neden olduğunu kaydeden Çandır, "Bizler bu durumun cömert topraklarımızın betona dönüştürülmesi için açık bir davetiye olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle tarım ve gıda ürünleri sektörlerinde, başta enerji olmak üzere tüm üretim maliyetlerinden oluşan baskının en düşük seviyelere çekilmesini diliyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıl dolarda meydana gelen yüzde 25 civarındaki artış da ithal girdi kullanan tarım ve sanayi sektörlerinde maliyetleri olumsuz etkiledi. Üretici bu durumu mecburen fiyatlara yansıttı ve enflasyon mevcut seviyelere adeta asılı kaldı."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim