• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 26 °C

Yılın İlk İhracat Rakamı Açıklandı

Yılın İlk İhracat Rakamı Açıklandı
Gaziantep'ten yapılan ihracat, yılın ilk ayında yüzde 16,9 azalarak 428 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Gaziantep'ten yapılan ihracat, yılın ilk ayında yüzde 16,9 azalarak 428 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

İhracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep'ten bu yıl Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,9 oranında düşüşle toplam 428 milyon dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi. Konukoğlu, geçen yılın Ocak ayı ihracat rakamının 515 milyon 12 bin dolar olduğunu anımsattı. İhracatta yeni yıla arzu ettikleri şekilde başlayamadıklarını belirten Konukoğlu, "Biz de ihracatın artış trendine girmesini istiyoruz, ancak yurt dışı risklerin öngörülenden uzun sürmesi ve derin olması piyasaları olumsuz etkiliyor. Jeopolitik endişeler ihracatı baskı altında tutmayadevam ediyor. Rusya ile yaşanan gerginlik de ayrı bir dezavantaj oluşturdu'değerlendirmesinde bulundu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep'in büyük bölümünün, Habur Sınır Kapısı üzerinden Ortadoğu ve özellikle Irak'a ihracat yaptığına işaret eden Konukoğlu, güvenlik nedeniyle kapalı olan bu kapının yeniden açılmasıyla Ocak ayı ikinci yarısından itibaren ihracatın toparlanmaya geçtiğini bildirdi. Konukoğlu, "Gaziantep ihracatı, 14 Ocak'tan itibaren toparlanmaya başladığı ve ay sonuna kadar olumlu çizgisini sürdürdü. İhracatta yaşanan bu kıpırdanma ümit veriyor. Önümüzdeki dönemde dünyada olağan dışı bir gelişme yaşanmazsa, ihracattaki düşüş telafi edilebilir'diye konuştu.

"İYİ BİR YIL GEÇİRMEYİ ARZU EDİYORUZ"

Dış ticarette iyi bir yıl geçirmeyi arzu ettiklerini ifade eden GSO Başkanı Konukoğlu, AB ülkelerinin büyümesi ve İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının, Türkiye ve Gaziantep ihracatı açısından önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Konukoğlu, "Türkiye ekonomisi ve ihracatında lider şehirlerinden birisi olarak büyük bir sorumluluk taşıyoruz. Sahip olduğumuz ihracat potansiyelinin daha fazla olduğunu biliyoruz. Bu potansiyeli harekete geçirmek için değişen küresel ticaret dinamikleri doğrultusunda ihracat politikamızı yeniden şekillendirmeliyiz.Bundan sonraki süreçte de Gaziantep ihracat ailesi olarak, ürün çeşitlendirmesine ve dış ticarette yeni rotalar belirlemeye devam edeceğiz. Dünya ihracat pastasından aldığımız payı artırmak ve ihracatımıza ivme kazandırmak için tüm gücümüzle çalışacağız" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim