• BIST 9463.49
  • Altın 2503.831
  • Dolar 32.5998
  • Euro 34.8195
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Yıldız'dan 'turnusol kağıdı' benzetmesi

İstanbul merkezli operasyonlar için hukuk sürecini dikkatle izlediklerini söyleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, İran veya Irak ile enerji konularında yapılan anlaşmalarda yalnızca Halk Bankası'nın münhasır olmadığını ifade etti.

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul merkezli operasyona ilişkin, "Bizler Türkiye'nin gelişmesine sevinenlerden yanayız. Türkiye'nin gelişmesine üzülenlerden yana değiliz. Bu çok iyi bir turnusol kağıdıdır" dedi.

Yıldız, Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu'nda düzenlenen, "6446 Sayılı Kanun Tasarısı Sonrası Elektrik Piyasasındaki Gelişmeler" konulu sempozyumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul merkezli operasyonlara ilişkin gelen sorulara, hukuk sürecinin devam ettiğini ve bunu dikkatle izledikleri cevabını veren Bakan Yıldız, hukuki süreci devam eden bir konuyla alakalı çok fazla konuşmanın doğru olmadığını belirterek şunları söyledi: "Adı geçen bakanların dün yapılan toplantıda istifa ettikleri doğru mu" şeklindeki bir başka soruya da, "Bunlar çok noktasal konular. Ben o toplantıda değildim, bilmiyorum" yanıtını verdi. Bakan Yıldız, "Bizler Türkiye'nin gelişmesine sevinenlerden yanayız. Türkiye'nin gelişmesine üzülenlerden yana değiliz. Bu çok iyi bir turnusol kağıdıdır. Herhangi bir olay olduğunda Türkiye'nin yararına olacak sonuçlara herkesin hislerini doğru yerde tutması lazım geldiğini söylemek istiyorum. Biz enerji sektörü olarak enerjimizi doğru yerlerde kullanacağız" dedi.

Irak ile yapılan enerji anlaşmalarında Halk Bankası'nın kilit rol oynadığı belirten Yıldız, bu konuda sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağının sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Irak ile alakalı konuda Halk Bankası, Ziraat Bankası veya Vakıfbankla alakalı verilmiş bir karar henüz yok. Biz kamu bankası olarak söyledik. Biz o manada da sürecimize devam ediyoruz. Test çalışmalarıyla alakalı Irak petrolü Silopi'ye kadar gelmişti, şimdi Ceyhan'a gelmesiyle alakalı gerek korozyon gerekse borulardaki diğer testleri de yapıyoruz. Sayın Şehristani'nin açıklamalarını son derece olumlu buluyoruz. Tabii ki Kuzey Irak'tan da dünya piyasalarına petrolün akmasıyla alakalı olumlu baktıklarını ama merkezi hükümetin üç temel konuda hassasiyetinin olduğunu söylemişti. Biz de o hassasiyetlerin ne olduğunu kendisiyle konuştuk. Bu petrol Türkiye'nin petrolü değil, Irak'ın petrolü. Iraklı kardeşlerimiz yokluğu değil varlığı paylaşacaklar. Petrol çıktığı kadar vardır. O varlık artırıldıkça, üretim kapasitesi artırıldıkça da Irak daha fazla normalleşecektir"

Bakan Yıldız, İran veya Irak ile enerji konularında yapılan anlaşmalarda yalnızca Halk Bankası'nın münhasır olmadığını, orada adı kamu bankası olarak koyduklarını yineledi.

Türkiye'den geçen petrolün gelirlerinin Türkiye'deki bir kamu bankasında birikmesi ve oradan yönlendirilmesinin doğru olacağını düşündüklerini anlatan Yıldız, "Ama BM kararı Türkiye'yi bağlar. Oradan yüzde 5'lik özellikle savaş tazminleriyle alakalı payın ayrılması söyleniyor. Biz o payın ayrılmasını bu tür sözleşmelere koyduk. O yüzden hem BM'nin kararı uygulanmış olacak hem petrolle alakalı sevkiyatlar Türkiye üzerinden yapılmış olacak hem de bundan sonraki projelerde Irak petrollerinin Türkiye üzerinden aktarılması doğru olmuş olacak. Bu projede kaybeden ülke olmayacak. Kazananlar, dost ve kardeş ülke Irak ve Türkiye olacak" diye konuştu.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim