• BIST 9118.67
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Yıldız: K.Irak petrolü Ceyhan’a geldi

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünün test çalışmalarının Ceyhan'a kadar geldiğini belirterek, akışa başlama konusunun gelecek hafta değerlendirileceğini söyledi.

Kuzey Irak'tan, Ceyhan'a petrol akışını sağlayacak olan ve yapımı geçtiğimiz haftalarda tamamlanan boru hattından test akışı aralık ayı ortasında başlamıştı.

İNTES heyetini kabulünde gazetecilerin Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden, Türkiye ve dünyaya sevkiyatına ne zaman başlanacağı sorularıyla ilgili olarak, test çalışmalarının önce Silopi, sonra Ceyhan'a kadar geldiğini belirtti ve "Akış da, tabii ki bunların arkasından başlıyor olacaktır" dedi.

Türkiye ile Kuzey Irak arasında petrol, doğalgaz aramalarının yanı sıra bu kaynakları uluslararası pazarlara ulaştıracak olan boru hatlarının yapımını da kapsayan sözleşmeler kasım ayı sonunda Ankara'da imzalanmıştı.

Ancak Bağdat Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki mutabakata halen destek vermedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın gerçekleştirdiği Bağdat ziyaretinde Erbil tarafından yapılacak ihracatta merkezi Irak yönetiminin rızasının alınması konusunda karar alınmıştı.

Yıldız, Irak Petrol İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile Bağdat'ta yaptıkları görüşmeler çerçevesinde, petrol akışının olacağına inandığını kaydetti ve şöyle konuştu:

"Şehristani, (bu konuda) üç temel şarttan bahsetti. Bu temel şartların; Türkiye'nin ister kamu şirketleriyle, ister özel sektör şirketlerle beraber sözleşmelere devredilen, sözleşmelerin içinde bulunan notlar olduğunu söylemem lazım. (Bunlar); miktar olarak tespit edilmesi, Bağdat tarafından aynı şekilde bunların tespiti, bunların paralandırılması ve aynı zamanda BM'nin yüzde 5'lik savaş tazminatıyla ilgili blokajın bulunması. Bunların her birisi o sözleşmelerin içinde yer aldığı için, Bağdat'ın yaptığı açıklamaları bu anlamda Irak'ın normalleşmesine, gelirlerin artmasına yol açacaktır."

Yıldız, petrol miktar tespiti konusunda gelinen aşama ve akışın başlamasının zamanlaması ile ilgili olarak da, "Biz o testleri tamamladık, bundan sonra o başlatılacaktır. Başından beri söylediğimiz merkezi Irak hükümeti yetkililerinin refakati ile beraber bu işin başlayacağını söylenmiştir. Bu petrol Türkiye'nin petrolü değildir, her türlü miktarına, paralandırılmasına kendilerinin refakat etmesi kadar tabii bir şey yoktur. Bu şekliyle de işlem başlamış olacak. Zannediyorum önümüzdeki hafta bu konuyu değerlendireceğiz" dedi.

www.istanbulhaber.com

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim