• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Yıldız: İran'dan gelen petrol artacak

İran ile BM arasında yapılan anlaşmayı değerlendiren Enerji Bakanı Taner Yıldız, İran'dan alınan petrolün günlük 105 bin varilden 130-140 bin varile çıkabileceğini söyledi.

İran'la varılan nükleer anlaşmanın Türkiye'ye etkilerini değerlendiren Enerji Bakanı Taner Yıldız, İran'dan petrol alımının artacağını belirterek “Petrol alımı günlük 105 bin varilden 130-140 bin varile çıkabilir” dedi.

CNBC-e yayınında Enerji Koridoru programına konuk olan Bakan Yıldız, "İran'la ilgili biraz sabırlı olmak, zaman konusunda ihtiyatlı olmak lazım. Son dönemde her şey çok olumsuz gelişti. En ufak bir iyi gelişme beklentileri artırdı. Ben o petrol alımlarını azaltan gelişmeler ortadan kalktıktan sonra alışverişin eski seyrine dönebileceğine inanıyorum" dedi.

Yıldız, "Yaptırımlardan önce İran bizim petrol ithalatımızın yarısına denk geliyordu. Bugün dünyadaki petrol arzında sorun yok. Ama ülkelerle ilgili farklı gelişimler olabiliyor. Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanması bizim önceliklerimiz arasında. Biz önce önceliklerimize bakıyoruz" diye konuştu.

Muhafazakar olmamız lazım

Yıldız, anlaşmanın petrol fiyatlarına etkisiyle ilgili, "Cenevre'yi ilk olarak diplomasi olarak bakmak lazım. Bütün bunların çözümü diplomasiyle ilgiliydi. Giden yol da bu yol. Petrol fiyatlarıyla ilgili biraz muhafazakar olmamız gerektiği kanısındayım. Dün 111 dolara kadar çıktı sonra 105 dolarlara indi. Biraz daha dikkatli düşünmemiz lazım" dedi.

Doğalgazda doğru olanı yapmayı çalışıyoruz

İran doğalgazıyla ilgili olarak da konuşan Yıldız, "Bir ülke dünyanın en büyük doğalgaz üreticilerinden biri olacak siz de buna kayıtsız kalacaksınız. Bu bir kere eşyanın tabiatına aykırı. Biz öncelikle ülkemizin çıkarını düşünüyoruz. Ona göre hareket ediyoruz. Doğalgazla ilgili farklı projelerimiz var. Avrupa Birliği'yle de ülkemizin çıkarına olacak projeler yapmaya hazırız. Türkiye kendi duruşuyla, coğrafyasıyla kendi kararlarını veren bir ülkedir" dedi.  Yıldız, İran'dan doğalgaz kullanılmak istenirse Türkiye olarak bunu iletmeye karşı çıkmayacaklarını da ifade etti.

TANAP’a İsrail gazı gelmez

Şah Deniz II gazını Türkiye'nin batı sınırına kadar taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'yle (TANAP) ilgili konuşan Yıldız, "Projeye Kuzey Irak ve İsrail'den gelecek gazın eklenmesini düşünmüyoruz" dedi.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim