• BIST 9645.02
  • Altın 2416.426
  • Dolar 32.5716
  • Euro 34.749
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

Yıldız Holding Ve Unıted Bıscuıts 1 Yıllık Birliktelikten Memnun

Yıldız Holding Ve Unıted Bıscuıts 1 Yıllık Birliktelikten Memnun
İngiltere merkezli United Biscuits'i satın alarak dünyanın en büyük üçüncü bisküvi şirketi olan Yıldız Holding geçen bir yılı değerlendirdi.

İngiltere merkezli United Biscuits'i satın alarak dünyanın en büyük üçüncü bisküvi şirketi olan Yıldız Holding geçen bir yılı değerlendirdi. Önümüzdeki üç yıl boyunca atıştırmalık alanında pound bazında her yıl yüzde 17 büyütmeyi planlayan şirket bu kapsamda 2016 ve 2017'de kapasite artışına yönelik güçlü yatırım yapacak.

2014 yılı sonunda United Biscuits'i satın alarak global bir oyuncuya dönüşen Yıldız Holding, bu satın alma ile çok daha geniş bir oyun sahasına erişti. Şirket güncel olarak 4 kıtada, 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyada faaliyet gösteriyor. Çalışan sayısı 50 bine, fabrika sayısı ise 14 ülkede 77'ye ulaştı. United Biscuits'in Yıldız Holding bünyesine katılması sonrasında geçen ilk yılın değerlendirildiği basın toplantısı Yıldız Holding İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Cem Karakaş'ın ev sahipliğinde, United Biscuits CEO'su Jeff van der Eems'in katılımı ile gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Yıldız Holding İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Cem Karakaş, United Biscuits satın alımı sonrasında odağın, grup genelinde hem operasyonel anlamda sinerji oluşturmak hem de tüm çalışanların benimseyeceği ortak bir şirket kültürünü pekiştirmek olduğunu ifade ederek, "Bu anlamdaki çalışmalarımızın ilk meyvelerini ürün kategorisinde görmeye başladık bile, ilk iki ürünümüz piyasaya çıktı. Amacımız, üç ana markamız Ülker, McVitie's ve Godiva ile başta ana pazarlarımız Türkiye ve İngiltere olmak üzere hem mevcut pazarlarda hem de Amerika, Afrika ve Uzakdoğu gibi gelişim potansiyeli gördüğümüz coğrafyalarda daha da büyümek" dedi.

United Biscuits ile atıştırmalık sektöründeki oyun sahalarının daha da büyüdüğünü belirten Karakaş, "Basit bir yaklaşımla bakmak gerekirse bizim toplam üretim kapasitemiz 500-600 bin ton civarındandaydı, United Biscuits ile 1 milyon tonun üzerine çıktı. Bu birliktelikten ortaya çıkan ürünler ağır ağır raflara çıkmaya başladı. Suudi Arabistan, mısır ve Romanya'daki United Biscuits ve Ülker operasyonlarını birleştirmeye başladık. Suudi Arabistan aslından bizim faaliyetlerimizin üst üste bindiği tek coğrafyaydı. Ülker, Suudi Arabistan'da 1., United Biscuits ise 3. Sıradaydı. Ancak UB süper market kanalında, Ülker ise bakkallarda kuvvetliydi. Şimdi bu operasyonları birleştiriyoruz ve de çok daha kuvvetli ilerleyebilecek duruma geliyoruz. Beraberce batı Afrika'daki Ülker ve UB faaliyetlerini birleştiriyoruz. Ülker Senegal'de, UB Gana ve Nijerya'da çok kuvvetli ve Doğu Afrika'ya; Kenya, Uganda ve Tanzanya'ya yakın bir zamanda yeni bir yatırımla girmeyi planlıyoruz. UB'nin bünyemize katılmasıyla karlılığımız pound bazında yüzde 10 civarında arttı. An itibariyle bizim brüt satışlarımızın yüzde 26'sı UB ve UB" nin ana markası olan Mc Vities. Ülker ve Godiva markaları Yıldız Holding'in global markaları olarak büyütülecek dolayısıyla Mc Vities markasını yakın zamanda Türkiye'deki raflarda görmeye başlayacaksınız. Biz atıştırmalık alanından global yolculuğumuza devam etmek istiyoruz. Türkiye'deki işlerimizi korumak, kollamak istiyoruz ama aynı zamanda bisküvi sakız ve kek alanındaki üçüncülüğümüzü ikincilik yapmak, özellikle bulunduğumuz coğrafyanın birincisi olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Karakaş sözlerine şöyle devam etti: "Biz bugün itibariyle şirket çıkarmayı, bazı kategorilerden çekilmeyi bıraktık. Yıldız Holding'in elinde bulunan şirket ve kategoriler büyük ölçüde bundan sonra da bizimle beraber olacak. Biz özellikle atıştırmalık alanındaki işimizi önümüzdeki 3 yıl içerisinde her yıl yüzde 17 oranında pound bazında büyütmek istiyoruz. Bunun için bizim İngiltere'ye ve Türkiye'ye kapasite yatırımı yapmamız lazım. 2016-2017 yılları herhalde Ülker tarihinde en ağır sabit yatırım ve en ağır istihdam oluşturma yılları olacak. 2015 senesi bazı açılardan bakıldığında ülkemiz ve dünya için sıkıntılı bir seneydi. Biz bu dönemde dahi 1.6 milyar TL yatırım yaptık. Bu yatırımın 600-700 milyon TL'si Türkiye'deki sabit sermaye yatırımlarına gitti ve bizimle birlikte çalışan personel sayısını Türkiye'de 6 bin civarında artırdık. Toplam personel sayımızı yüzde 15 artırmış olduk. Sadece atıştırmalık sektöründe değil diğer sektörlerde de yatırımlarımız süratle devam ediyor. Başta Türkiye'deki kişisel bakım işimiz arkasından Şok olmak üzere yatırımlarımız devam edecek 2016-2017'de binin üzerinde Şok mağazası açacağız".

Toplantısında, United Biscuits'in hem İngiltere hem de diğer global pazarlardaki faaliyetlerine dair bilgi veren van der Eems, şirketin amiral gemisi, tatlı atıştırmalık kategorisindeki lider markası McVitie's ile dünya çapında daha da büyümeyi hedeflediklerinin altını çizdi.

Uzun yıllar süren fon yönetiminden sonra Yıldız Holding ailesine dahil olmanın şirkete hem kültürel hem de operasyonel anlamda büyük fayda sağladığını ifade eden van der Eems, "Yıldız Holding, yolculuğuna bir aile şirketi olarak ve bisküvi üretimi ile başlamış. United Biscuits de, bünyesinde, yola aile şirketi olarak çıkmış, rüştünü kanıtlamış birçok marka barındıran ve uzmanlığı bisküvi olan bir şirket. Bu anlamda iki şirketin ortak bir DNA'sı olduğunu düşünüyorum. Yıldız Holding'in, bisküvinin yanı sıra çikolata kategorisindeki uzmanlığı, global pazarlardaki deneyimi ile etkin satış ve dağıtım ağı United Biscuits'e büyük rekabet avantajı sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda bunun etkisini daha da çok görmeye başlayacağız" şeklinde konuştu.

Toplantı'da birleşmenin birinci yılı sonunda lezzet değişimi de olduğu belirtilerek Krispi Tırtıklı'nın Türkiye için, McVitie's Digestives Nibbles'ın İngiltere için üretmeye başlandığı açıklandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim