• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Yıldız: Enerji projelerinin riski bitmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyada toplam 442 nükleer santralin 30 gelişmiş ülkede bulunmasının ve daha yeni santral yapılacak olmasının önemli bir gerçek olduğunu kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyada toplam 442 nükleer santralin 30 gelişmiş ülkede bulunmasının ve daha yeni santral yapılacak olmasının önemli bir gerçek olduğunu kaydetti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Boğaziçi Enerji Kulübü'nce düzenlenen "Bölgesel Oyun Değiştiriciler" konulu toplantıya katıldı. Ülkelerin büyümelerini uluslararası sermayeyle finanse ettikleri için global ekonomilerin tesiri altında olduklarını anlatan Yıldız, Türkiye'nin gerek kendisi, gerekse bölgesi için her zaman pozitif ve olumlu modda kalmaya devam edeceğini, herhangi bir ülkeyle proje geliştirmenin diğer ülkelerle çalışmaya mani olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin dünyanın doğal kaynaklarının ve tüketimin yüzde 65'inin olduğu bir coğrafyada bulunduğunu ifade eden Yıldız, "Bu bize farklı misyonlar ve farklı görevler yüklüyor. Çünkü AB üyesi ülkelerin doğalgazdaki arz güvenliğiyle ilgili probleminin çözümünün bir parçası olmak adına bir çok projeler gerçekleştiriliyor bu coğrafyada" dedi.

Yıldız, Türkiye'nin ister Akdeniz Havzası'ndaki, ister İran, isterse Türkmenistan-Azerbaycan-Rusya, hangi ülke ile olursa olsun bu tanımın dışında olmadığını ve bunun bir istisna olmadığına değindi.

63 santral inşa aşamasında

Şu anda 63 santralin inşa aşamasında olduğunu kaydeden Taner Yıldız, enerji sektörünün 2050 yılına kadar 37 trilyon dolar civarında finansman ihtiyacı olduğunu ifade etti.

İran'ın doğalgaz boru hattıyla alakalı Avrupa'ya büyük bir hat hazırladığını anımsatan Yıldız, gelişmelere bakıldığında, Avrupa'daki tedarik ülkelerin taleplerinden daha ziyade Türkiye'nin böyle bir doğalgaz boru hattına verdiği iznin tartışıldığına dikkati çekti.

Avrupa'nın 500-525 milyar metreküp civarındaki gaz talebinin, 2035 yılında yaklaşık 700 milyar metreküpe çıkmasının öngörüldüğü bilgisini veren Yıldız, "Sistem boşluk affetmez. Bu mutlaka bir yerden karşılanacak" dedi.

Yıldız, dünyadaki bölgeyi etkileyen önemli bir gelişmenin de kaya gazı (shale gas) ile alakalı olduğuna değinerek, şunları söyledi:

"ABD'nin şu anda dünya ticaretine sunmadığı, uluslararası arenaye vermediği, ihraç etmediği ve ihtiyacının neredeyse doğalgazın yüzde 30'ları civarında tedarik ettiği yeni bir gaz kaynağıyla karşı karşıyayız. Bunun dünyadaki enerji fiyatlarını etkilemesi beklerken, nükleer kaza ile beraber, nükleer santrallerin yerine yine enerjinin konmaya çalışıldığı bir ortama girdik. Bu doğalgaz fiyatlarında kaya gazı arzının artmasına rağmen fiyatlarda gevşeme yapmadı. Bu önemli bir noktadır. Şu anda dünya doğalgaz fiyatlarında, doğalgaz arzını artıran kaya gazları değil nükleer santrallerle alakalı üretimi durduran Japonya etkili oldu."

"Irak yokluğu değil varlığı paylaşmak durumunda"

Bakan Yıldız, gelecek hafta Azerbaycan'da olacakları bilgisini vererek, daha farklı gelişmelerin görülebileceğini dile getirdi.

Azerbaycan ile taşıma anlaşmasıyla alakalı mutabakat sağlandığını anımsatan Yıldız, Şahdeniz-2 projesinin artık yatırım kararı almasıyla ilgili önündeki en büyük engelin de kaldırılmış olacağını belirtti.

Enerji sektörünün barış gerekçesi olması gerektiğini vurgulayan Yıldız, siyasetten ayrılamaz kadar olan büyük projelerin hem politikada bürokrasiden yükün alınması, hem de siyasi iradelerin bu projelerin arkasında olduğunun anlamına geldiğini ifade etti.

Yıldız, Türkiye'nin bütün ülkelerle enerji bağlarını güçlendirmeye gayret ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Irak yokluğu değil varlığı paylaşmak durumundadır. Kaynaklarını yer altında değil yer üstündeyken paylaşmak durumundadır. Türkiye buradaki olumlu tavrını, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattıyla güçlendirerek yapmaya devam edecektir. Her iki tarafın da üçlü mekanizmayla beraber yürütmeye çalıştığımız bu yapının mutabık kalması herkesin lehine olacaktır. Çünkü Irak hedeflediği ve dünya devi 35 firmayı davet ettiği 4 yıl önceki ihalelerde, kapasitesini artırma hedefi ortaya koymuştur. Günlük 2,7 milyon varil üretim kapasitesini, 7-7,5 milyon varile çıkarma hedefini koydu ve ihalelerini yaptı."

Türkiye'nin tüm bölgelerdeki projelerin hiçbirine kayıtsız kalmayacağını vurgulayan Yıldız, özel sektör yatırımlarını desteklediklerini de sözlerine ekledi.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim