• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Yıldız: Doğalgaz piyasası serbestleşecek

İnsan kaynaklarının geliştirilmesinin, doğalgaz ticareti eğitim merkezinin kurulacak olmasının önemine değinen Bakan Taner Yıldız, tüm bu çalışmalarla doğalgaz piyasasının 10 yıllık süreçte hızla serbestleşeceğine dikkat çekti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Petrol Platformu Derneği (PETFORM) tarafından düzenlenen Avrupa Birliği Yenilik Transferi TRGas-Hub Projesi lansman toplantısına katıldı.

İran ve Irak'la enerji projeleri  hakkında değerlendirmelerde bulunan Yıldız, "İran'ın yaptığı uluslararası anlaşmaların (doğal gaz) Türkiye'den geçecek kısmıyla alakalı konuya olumlu bakıyoruz" dedi.

Irak'taki çalışmaların değerinin özellikle bu günlerde daha fazla anlaşıldığını düşündüğünü ifade eden Yıldız, "İran'ın AB üyesi ülkelerin doğal gazdaki arz probleminin çözümün bir parçası olması adına yaptığı bir kısım işlemler var ve yaklaşık 5'e yakın ülkeyle anlaştığını söylüyor. Biz topraklarımızdan geçecek, Avrupa'daki tüketim noktalarına ulaşacak her türlü doğal gaz boru hattıyla alakalı olumlu görüşlerimizi belirtiyoruz. İran'ın özellikle 5+1 Cenevre toplantısından sonra böyle bir kaynağın dünya pazarlarına sunuluyor olması fiyat mekanizmalarını ciddi etkileyecek bir husustur" dedi.

Dünyadaki 90 milyon tonluk günlük tüketimin ne kadar fazlası arz edilirse fiyatların o kadar olumlu etkileneceğini dile getiren Yıldız, bu nedenle İran'ın yaptığı uluslararası anlaşmaların Türkiye'den geçecek kısmıyla alakalı konuya olumlu baktıklarını söyledi.

İki hafta içerisinde Bağdat, Erbil, Doha ve Tiflis'te temaslarda bulunduklarını anımsatan Yıldız, yaptıkları görüşmelerde gerek enerjide gerekse doğal gaz boru hat alakalı çeşitliliğin artırılmasını ele aldıklarını ifade etti. Yıldız, salı günü Bakü'ye yapacakları ziyaretin gerek Türkiye-Azerbaycan gerekse Avrupa Birliği üyesi ülkeler açısından önemli sonuçları olacağına inandığını kaydetti.

Projeyle, insan kaynaklarının geliştirilmesinin, doğalgaz ticareti eğitim merkezinin kurulacak olmasının önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, tüm bu çalışmalarla doğalgaz piyasasının 10 yıllık süreçte hızla serbestleşeceğine işaret etti.

Projenin hedefleri

PETFORM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Duran, doğal gaz piyasasının kısa sürede daha liberal hale gelmesini beklediklerini ve bu süreci desteklediklerini söyledi.

Projeyle Türkiye doğal gaz piyasasının liberalizasyon sürecinin desteklenerek ülkenin doğu ile batı arasında enerji ticaret merkezi olma stratejisine pozitif katkı sağlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda doğal gaz borsasına ilişkin stratejik yol haritası hazırlanacak, Ankara'da doğal gaz ticareti eğitim merkezi kurulacak.

Yaklaşık 2 yıl sürecek proje, Eylül 2015'te tamamlanacak.

Kamu payı azaldıkça kalite artıyor

Türkiye'nin bir değişim ve dönüşümden geçtiğine dikkati çeken Yıldız, 1990'larda yarım milyar metreküp civarındaki tüketimin bugün 50 milyar metreküplere ulaştığını dile getirdi. Yıldız, bu değişimin doğru yönetilmesi gerektiğini, bu çerçevede kamunun payının her geçen gün azaldığı, kalitenin arttığı bir ortamı öngördüklerini dile getirdi.

Doğalgaz iletim ve dağıtım hatlarının toplam uzunluğunun 11 yıl önce 4 bin 500 kilometre olduğunu, bunun 83 bin kilometreye yaklaştığını ifade eden Yıldız, bu alanda ciddi yatırımlar yapıldığını, BOTAŞ'ın abone olmak isteyenlerin yüzde 83'üne iletim hatlarını götürdüğünü bildirdi.

Kış ayları ile artan doğal gaz tüketimine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yıldız, şöyle konuştu:

"10 Aralık'ta yaklaşık 200 milyon metreküplük günlük tüketime yaklaştık, 197 milyon metreküp. Belki bugün 200 milyon metreküpleri bulabilecek. Olumsuz hava koşullarının, kış şartlarının bulunduğu bir mevsimdeyiz. Tabii ki gerek meskenlerimizin gerek sanayi kuruluşlarımızın gerekse doğal gazdan elektrik üreten santrallerimizin hep birlikte en fazla çekişinin bulunduğu bir ortamdayız.

O yüzden diyoruz ki biz kendimize bahar muamelesi yapmayalım, çünkü şu anda kış ayındayız ve atmosfere açık bir işletmeden kaynaklanan zaman zaman sıkıntılar olabiliyor. Toplam tüketimde 365 gün içerisinde yaklaşık 8-10 günlük toplam arzın aşıldığı, talebin daha da arttığı ortamlara yaklaşabiliyoruz. O yüzden bu günlerde arkadaşlarımız da teyakkuz halinde ve daha hassas bir işletmecilik yapmaya gayret ediyorlar, çalışıyorlar. Bunun çözümü yeni doğal gaz kaynaklarıyla ülke çeşitlendirmesi, güzergah çeşitlendirilmesi ve farklı kaynaklardan doğal gazın Türkiye'ye ulaştırılmasıdır"

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim