• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Yıldırımhan: "İşsizliğin bir kısmı iş beğenmemekten kaynaklanıyor"

Yıldırımhan: "İşsizliğin bir kısmı iş beğenmemekten kaynaklanıyor"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, "Türkiye'deki işsizliğin bir kısmı gerçekten bir işsizlikten kaynaklanıyor....

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, "Türkiye'deki işsizliğin bir kısmı gerçekten bir işsizlikten kaynaklanıyor. Bir kısmı iş beğenmemekten kaynaklanıyor" dedi.

Yıldırımhan, İŞKUR Hatay İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı tanıtım toplantısında, Türkiye'de işverenlere çok büyük kolaylıklar sağlanacağını belirterek, "Bütün illerde olduğu gibi Hatay'ın da işsizlik ile alakalı bir sorunu elbetteki var. Ama Hatay bir tarım şehri, tarım dışı istihdamı burada hesaba katmak lazım. Onun dışında bu yeni teşvik çalışmasıyla, istihdam çalışmasıyla Hatay zannediyorum 20 binin üzerinde bir istihdam potansiyeline sahip olacak. Biz İŞKUR olarak veya Çalışma Bakanlığı olarak sadece talepte bulunmuyoruz. Aynı zamanda işverenimizi hangi alanlarda teşvik edeceğimizi de ifade ediyoruz. Yani veren taraf olarak geliyoruz buraya. Şimdi artı istihdam dediğimiz projeden Türkiye genelinde 1 buçuk milyon insanımız yararlanacak. 1 buçuk insanı kapsıyor. Türkiye'de var olan toplam işsizlik zannediyorum 2 milyon civarında. Bizim artı istihdam ve işbaşı eğitimi programlarından bu 2 milyon istihdamın tamamını karşılama potansiyelimiz var. Ve devlet olarak buna teşvik koyma potansiyelimiz var" dedi.

31 Aralık tarihi itibariyle çalıştırdığı her işçiye ilave bir işçi alan bir işyerinin bu teşvikten yararlanacağını belirten Yıldırımhan, şöyle devam etti:

"Biz her işçi için ve asgari ücret üzerinden sigorta primlerini ve vergilerini İŞKUR olarak karşılayacağız. Yani sadece işverenimiz bir elemanın maaşını ödeyecek. Diğer bütün giderleri, prim giderleri, vergi giderleri tamamen iş kurumumuza ait olacak. Bu önemli bir destektir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde yapılan toplantıda işadamlarımızın çağrısı şuydu, "evet biz istihdama ciddi manada eğilimliyiz, katkı vermek istiyoruz ama sigorta primleri yüksek. Devlet sigorta primlerini eğer karşılarsa biz istihdamda işverenler olarak, iş dünyası olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz" diyorlardı. İşte devletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız, Çalışma Bakanımız bu çağrıya uyarak yeni istihdam edilecek insanların bütün sigorta primlerini üzerine aldı. Bu önemli bir katkı. 500 bin insanımız işbaşı dediğimiz programda yararlanacak."

Bir iş yerinde elemanı yetiştirme sürecini kendilerinin karşıladığını ifade eden Mazhar Yıldırımhan, "Yani elemanın bütün giderlerini bir günlük üzerinden aylık masrafını biz karşılıyoruz. Burada işverenimize herhangi bir yük bindirilmiyor. Bu işverenimiz bu eğitimden sonra elemanı daimi istihdama kattığı zaman yine sigorta primleri bizim tarafımızdan ödenecektir. Burada özetle söylemek istediğimiz şey şu; Hatay'da bir işsizliğimiz var. Türkiye'nin her tarafında var. Bu işsizliğin bir kısmı gerçekten bir işsizlikten kaynaklanıyor. Bir kısmı iş beğenmemekten kaynaklanıyor. Bizim iş kurumumuzun yıl içerisinde binlerce insanı yönlendirdiği iş var. Ama bu yönlendirilen işlerde bir beğenmemezlik sorunu yaşadığımız için her yerde bir işsizlik varmış gibi görünüyor" diye konuştu.

Toplantıya, Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Şeref Kazancı, İş Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sultan Selim Eker, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Orhan Koç, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fazlı Küçük, İŞKUR Hatay İl Müdürü Ziya Yüksel ve SGK İl Müdürü Hamit Bal da katıldı.

Yıldırımhan: "İşsizliğin bir kısmı iş beğenmemekten kaynaklanıyor"

Yıldırımhan: "İşsizliğin bir kısmı iş beğenmemekten kaynaklanıyor"

Yıldırımhan: "İşsizliğin bir kısmı iş beğenmemekten kaynaklanıyor"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim