• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Yıldırım: Anlaşma bölgeyi rahatlatır

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İran ile nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasını değerlendirirken, "Böyle bir anlaşma şüphesiz bölgeyi rahatlatır" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in EXPO 2020 adaylığını değerlendirmek üzere Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bir basın mensubunun "İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmayı" değerlendirmesini istemesi üzerine Yıldırım, İran ile 5 BM daimi üyesi ülke ve Almanya arasındaki görüşmelerin anlaşma ila sonuçlandığını anımsattarak,”Böyle bir anlaşma şüphesiz bölgeyi rahatlatır” dedi.

Anlaşma detaylarının bilinmediğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı açıklamada da (her türlü anlaşma, her türlü anlaşmazlıktan çok daha iyidir. Bizim ülke olarak 'yurtta barış, dünyada barış politikası' evrensel politikamızdır. Cumhuriyetin kuruluşundan, Atatürk'ün dış politika anlayışından gelen bir süreçtir. Dolayısıyla böyle bir anlaşma şüphesiz bölgeyi rahatlatır. Ama zaten şu adil bir şey değil. Bir ülkenin başka bir ülkeyle sorunu varsa bunun bedelini halka ödetmeye kalkmak ne evrensel ne de yöresel değerlere uymaz. Birçok ülke, gelişmiş ülkeler, 'süper güç' diye ifade edilen ülkeler bunu yapıyorlar. Ambargolarla, kısıtlamalarla aslında ülkeyi dize getirmeye çalışırken aynı zamanda milyonlarca insanı da mağdur ve muhtaç duruma düşürüyorlar. Bu çok adil değil, bu tip olaylar geniş kitlelerin, bölgelerin mağduriyetine, çile çekmesine vesile olmamalı, bunun nedeni olmamalı."

Türkiye'nin hep mağdurun yanında yer aldığını kaydeden Yıldırım, "Bu artık tescillendi. Suriye, Somali, Irak'ta böyle yaptık. İran'da da uluslararası konvansiyonlar neye müsaade ediyorsa sonuna kadar zorlayarak İran'ın, bizim tarihsel komşumuz, mağduriyet yaşamaması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Bundan sonraki durumu izleyip göreceğiz. Bu biraz bizim dışımızda yaşanan bir gelişme" değerlendirmesinde bulundu.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim