• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Yılan'dan korkun!

Yılan'dan korkun!
Ordu Üniversitesi'nden Doç. Özgür Enginyurt, ısıran her yılan ciddi anlamda önem taşır diyerek tavisiyelerde bulundu.

ODÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, yılanların yapıları gereğince sıcak havalarda daha fazla ortaya çıktıklarını ve arazi ve boş alanlarda daha çok olduklarını vurgulayarak, "Türkiye'de bazı kaynaklara göre 44, bazı kaynaklara göre 58 tür yılan bulunuyor. Bunların yaklaşık üçte biri zehirli kabul edilen gruptadır. Türkiye'deki en zehirli yılan türü, engerektir" şeklinde açıklama yaptı.

Her yılan türünün onlara dokunmadığınız ve rahatsız etmediğiniz sürece sizi ısırmayacağını belirterek, "Yılanlar duymaz, sadece etrafta çıkardığımız titreşimleri hisseder. Her şeye rağmen vatandaşlarımız kendi tedbirlerini almalıdır. Yılanlar dişlerini kalın bir ayakkabı ya da kot pantolondan batırmazlar. Bu yüzden araziye bu tarz giysilerle çıkmak önemlidir" dedi.

"Zehirleri ancak küçük memeli ve sürüngenler için öldürücü"

Özgür Enginyurt çalılık, taşlık ve arazilik alanlarda dolaşırken daha dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Türkiye'deki yılanların zehri bir insanı öldürebilecek oranda değildir ancak kişinin kalp, şeker, tansiyon veya alerjik rahatsızlığı varsa tehlikeli olabilmektedir" dedi. Yılan türlerinin ise çoğu zaman güneşin doğduğu ve battığı zamanlarda avlandığını vurgulayarak,  "Bu saatlerde dolaşırken dikkatli olunmalıdır. Yılanların zehir miktarları, boyları ve zehir keselerinin büyüklüğüyle ilgilidir. Zehrin miktarı kadar şiddeti de önemlidir. Türkiye'deki yılanların zehri ancak küçük memeliler ve sürüngenler için öldürücüdür" ifadelerini kullandı. Özgür Enginyurt her tür yılan için farklı türlerde serum bulunmadığının dikaktini çekti ve "Yılan serumları polivalandır. Yani birçok zehre karşı etkilidir. Her ısırık da zehirli yılan ısırığı değildir. Hatta zehirli yılanlar bile ısırdığında zehir zerk etmeyebilir ama her yılan ısırığı ciddiye alınmalıdır" şeklinde açıklama yaptı.

Yılanın ısırdığı yere emme yapılmalı

Yılanın ısırdığı bölgeye ucu kesik enjektör ile birlikte emme işlemi yapılması gerektiğinin dikkatini çeken Enginyurt, "Katiyetle ağız yoluyla emme yapılmamalıdır. Isırılan yer suyla yıkanmalı, ovulmamalı, 8-10 santimetre yukarısından bir bağla sıkılmalıdır. Burada amaç lenf yoluyla yayılımı önlemektir. Bağ arada gevşetilmelidir. Hastaya antihistaminik veya alkol verilmemelidir. Isırılan kişi bir saat içinde hastaneye yetişemeyecekse, ucu kesik enjektörle emme işlemi uygulanabilir. Bu işlem mümkünse ilk 15 dakika içinde gerçekleştirilmelidir. Kesinlikle kesi yapılmamalıdır." bilgisini verdi.

İstanbul Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim