• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Yıkım haberini alan Yedikule bostancıları eylem yaptı

Yıkım haberini alan Yedikule bostancıları eylem yaptı
İstanbul'daki tarihi surlarının dibinde yer alan Yedikule bostanlarının yıkımı tekrar gündeme geldi.

İstanbul'daki tarihi surlarının dibinde yer alan Yedikule bostanlarının yıkımı tekrar gündeme geldi. Duruma tepki gösteren çiftçiler, bostanların tek geçim kaynakları olduğunu belirterek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerini mağdur etmemesi gerektiğini söyledi.

30 yıldan beri geçimini tarihi bostanlarından sağladıklarını ifade eden Kezban Kaplan, "Oğlum Van'da askerlik yapıyor. Ona her ay buradan kazandıklarımla ona bir şeyler gönderiyorum. Eşim felç olduğu için bütün yük bana kalmış. 30 yıldan beri Bu bostanlardan evimize ekmek geliyor. Burası yıkılırsa ne olacak halimiz, işsiz kalıp hırsızlık mı yapalım," diye konuştu

İBB'nin bostanları yıkmadan önce mağduru olacak vatandaşlara bir çözüm bulması gerektiğine dikkat çeken Havva Kaplan da, "Biz vergimizi veriyoruz, vatan haini değiliz, barakalarımızı, tarlalarımızı yıkmasınlar. Biz buraya gelmeden önce uyuşturucular geziyordu. Şimdi bir sürü insan mağdur olacak." siteminde bulundu

Yedikule Bostancılar Derneği sözcüsü Cihan Kaplan ise, "Yedikule'den Mevlanakapı'ya kadar uzanan sur dibinde yıllardır çalışan, üreten, ekip biçen 100'e yakın aile bu bostanlardan geçimimizi sağlıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bilgi almaya gittiğimizde bize Yedikule'yle Mevlanakapı arasında bostancıların kullandığı sera ve barakaların yıkılacağı, en geç Mart ayına kadar tüm yapıların yıkımının tamamlanacağı, o tarihe kadar tarlamızdaki hasadımızı alıp gitmemiz gerektiği söylendi. Bize işgalci diyorlar. Buralara bunca yıl kim sahip çıktı diye sormuyorlar, emeğimizi görmüyorlar. Eğer barakalarımız yıkılırsa bostanda kullandığımız gübreyi, çapa makinelerimizi, takımlarımızı bırakabileceğimiz bir yer olmaz, bu bostanlarda tarıma devam edemeyeceğimiz anlamına gelir." dedi. Kaplan, surların güvensiz olduğu öne sürülerek bostanlarının yıkılmak istenildiğini sözlerine ekledi.

Ekinlerin toplanması için Mart ayına kadar süre verildiğini belirten Yedikule Bostancılar Derneği konuyla ilgili bir basın açıklama yaptı. Açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yedikule'yle Mevlanakapı arasında bostancıların kullandığı sera ve barakaların yıkılacağı, en geç Mart ayına kadar tüm yapıların yıkımının tamamlanacağı, o tarihe kadar tarlamızdaki hasadımızı alıp gitmemiz gerektiği söylendi. biz yüzyıllardır surun parçası olan bir geleneği bugün hala yaşatanlarız. Bu bostanlarda meyve ve sebze yetiştirilmesinin tarihi çok eskiye gidiyor. Tarihçiler, 1723'ten kalma Osmanlı arşiv belgelerine dayanarak Silivrikapısı'ndan denize kadar olan alanda hendekler içerisinde yüzyıllar boyunca sebze bostanları, sulama kuyuları, dolapları, havuzları olduğunu anlatıyor. Kalenin burçları tarih boyunca savaş olmayan zamanlarda zirai faaliyetler için kullanılmış. Bize "görüntüyü bozuyorsunuz" diyorlar. Halbuki bostanlar da surlarla birlikte bir dünya mirası. Biz burada yıllardır kiradan yüksek ecrimisil ödüyoruz. " ifadeleri kullanıldı.

Yıkım haberini alan Yedikule bostancıları eylem yaptı

Yıkım haberini alan Yedikule bostancıları eylem yaptı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim