• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Yiğit Bulur ve Mehmet Barlas'tan seçim sonuçlarına ilk yorumlar

Yiğit Bulur ve Mehmet Barlas'tan seçim sonuçlarına ilk yorumlar
Türkiye'de genel seçim heyecanında sona yaklaşılıyor. Oyların büyük oranı açıldı. Köşe yazarları televizyon kanallarında ilk sonuçlarla ilgili yorumlarını paylaşıyor.


Sabah Gazetesi yazarı Mehmet Barlas'ın seçim sonuçları açıklanmadan önce ve açıklandıktan sonraki yorumları dikkat çekti. 3 dönem kuralının yanlış olduğunu söyleyen Barlas, ''Başkanlık sistemine dönüşüm galiba askıya alındı. Çaresi yok. Anayasayı değiştirecek sayısı yok'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başekonomi Danışmanı Yiğit Bulut, "Buradan bir hükümet çıkıyor, tek parti hükümeti... Meclisteki oylama sırasında diğer partilerden de oy alabilir hükümet. CHP, MHP ve HDP'yi tek blok olarak düşünüp AK Parti'ye karşı hükümet kurmaları söz konusu değil. Başkanlık sistemini konuşacağız. Henüz yorum yapmak için erken. Net bir başkanlık işareti çıkıyor. Parlamenter sistem üzerindeki tartışmayı daha belirgin bir hale getirmiştir. Sadece görünene aldanmamak gerekiyor. Manipülasyonlara asla aldanmayın. Bu bir istikrarsızlık tablosu değildir. Tam tersi vatandaşın bir uyarısıdır. Sistemi bir yukarı taşı mesajı veriyor vatandaş... Herkesin sakin bir şekilde durması gerekiyor." dedi. 

Sabah Gazetesi yazarı Mehmet Barlas, "12 yıl 13 yıl iktidardan sonra Ak Parti hala Türkiye’nin en büyük partisi. Böyle bir seçim sistemi olmaz. Çok partili bir seçimde bir parti tek başına yüzde 40’ın üstünde oy aldığı zaman o parti iktidar olur. Ama seçim sistemi barajıyla o kadar düzeltilmeye muhtaç ki bundan… Milletvekili dağılımı belli olduktan sonra ortaya koalisyon mu çıkacak tek parti mi belli değil? Kim kimle beraber olabilir. AK Parti’nin HDP’yle beraber olup süreci götürmeleri… Türkiye önümüzdeki 5 yılını huzur içinde geçirmeli.  Koalisyon ihtimalleri çok konuşulacak. Tablo bize koalisyon ihtimalini gösteriyor… Yüzde 80 civarında açıldı sandıklar. Yüzde 49’du. 2011 seçimlerinde Erdoğan’ın endişeleri gerçekmiş. AK Parti örgütü çok fazla hevesliymiş ki…  Bu üç dönem galiba yanlışmış. AK Parti’nin yerleşik kadroları yerlerini… Bunlar örgütle kaynaşamadılar. Cumhurbaşkanının da dikkatini çekmiş olmalı ki… Hep bu heyecan eksikliğinden şikayet etti. İktidar yıpranması olabilir. 10 yıl iktidar olunca yoruluyor. Bir takım tepkiler oluyor. Bir sorunu çözüyorsunuz 10 tane yenisi çıkıyor. Yine 1. Parti" diye ifade etti.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE DÖNÜŞÜM GALİBA ASKIYA ALINDI

Barlas, "Davutoğlu’nun seçim şeyinde başkanlık konusu pek konuşulmadı. Başkanlık sistemine dönüşüm galiba askıya alındı. Çaresi yok. Anayasayı değiştirecek sayısı yok. Halk destek vermemiş. Başkanlık sistemi değil bundan sonra konuşacaklarımız. MHPile HDP keşke anlaşsalar AK Parti ile hükümet kursalar" dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim