• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

YGS’ye hazırlanan öğrencilerin en çok ve en az hakim olduğu dersler

YGS’ye hazırlanan öğrencilerin en çok ve en az hakim olduğu dersler
TÜBİTAK desteğiyle Bilkent Cyberpark'ta geliştirilen Sınav Uzmanı yazılımını kullanan 8 binden fazla öğrencinin durumlarını ortaya koyan veriler paylaşıldı.

TÜBİTAK desteğiyle Bilkent Cyberpark'ta geliştirilen Sınav Uzmanı yazılımını kullanan 8 binden fazla öğrencinin durumlarını ortaya koyan veriler paylaşıldı. Verilere göre; Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) hazırlanan öğrenciler en çok coğrafya dersine hazır olduğunu belirtiyor, en az ise fizik dersine hazır.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ve Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'na (YDS) hazırlanan öğrenciler için TÜBİTAK desteğiyle Bilkent Cyberpark'ta geliştirilen Sınav Uzmanı yazılımını kullanan 8 binden fazla öğrenicinin durumunu ortaya koyan veriler yayınlandı. Sınav Uzmanı kurucusu Can Gürses, sınavlara entegre edilebilen genel bir platform olan Sınav Uzmanı uygulamasının geçen yılının sonunda yayınladıkları son versiyona büyük bir ilgi olduğunu söyledi. Apple ve Google uygulama mağazaları üzerinden indirilebilen uygulamaya yeni versiyon ile birlikte www.sinavuzmani.net internet adresi üzerinden de erişebildiğini kaydeden Gürses, öğrencilerin bu sayede uygulamayı hem akıllı telefonları hem de bilgisayarları üzerinden kullanabildiğini belirtti.

Kullanıcılarının, sınav hazırlıkları esnasında önce hangi bilgi düzeyinde olduğunu bulan ve sonrasında bilgi seviyelerini adım adım yükselten sınav uzmanı, YGS'ye iki aydan daha kısa bir süre kala öğrencilerin durumunu ortaya koyan verilerini de paylaştı. Verilere göre; 31 Ocak itibariyle YGS'ye hazırlanan adaylar sırasıyla coğrafya konularının yüzde 33'üne, Türkçenin yüzde 27'sine, tarihin yüzde 26'sına, biyolojinin yüzde 24'üne, geometrinin yüzde 22'sine, matematik konularının yüzde 19'una ve fizik konularının yüzde 13'üne hakim.

Derslere göre başlangıç verilerine bakıldığında ise fizikte adayların yüzde 53'ü, matematikte yüzde 52'si, geometride yüzde 40'ı, Türkçede yüzde 34'ü, biyolojide yüzde 32'si, tarihte yüzde 27'si ve coğrafyada yüzde 22'si başlangıç seviyesinde bulunuyor.

SONUÇLAR, ÖSYM İSTATİSTİKLERİ İLE PARALELLİK GÖSTERİYOR

Sonuçlar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) 2015 yılı istatistikleri ile de paralellik gösterildiği belirtildi. Sınav Uzmanı uygulamasından elde edilen verilerin genel ortalamalarına bakıldığında, adayların sırasıyla sosyal bilimler konularının yüzde 30'unda, Türkçe konularının yüzde 27'sinde, temel matematik konularının yüzde 19'unda, fen bilimleri konularının ise yüzde 18'inde yeterli düzeyde bilgi sahibi olduğu kaydedildi.

ÖSYM'nin 2015 yılı istatistiklerinde ise sınava katılan adayların doğru cevap ortalamaları Türkçede yüzde 39,5, sosyal bilimlerde yüzde 26,75, fen bilimlerinde yüzde 9,75 ve temel matematikte yüzde 13 seviyesinde bulunuyor.

Sonuçlar ile ilgili değerlendirmede bulunan Sınav Uzmanı Kurucusu Can Gürses, Sınav Uzmanı istatistiklerinin ve ÖSYM istatistikleri ile doğrudan birbiriyle kıyaslamak doğru olmayacağını kaydetti. Sınav Uzmanı istatistiklerinin adayların sınava girmek için konularda yeterli seviyede olup olmadıklarını gösteren konu yüzdesini, ÖSYM istatistikleri ise adayların sınavdaki doğru cevap yüzdesini verdiğini anlatan Gürses, ancak iki istatistiğin birbiriyle tutarlı olarak görüldüğünü belirtti. Gürses, Sınav Uzmanı uygulamasını kullanan adayların yeterli seviyede olduğu konu yüzdelerinin, sınavda bu konularla ilgili verilebilecek doğruluk oranı ile paralellik gösterdiğinin görüldüğünü açıkladı.

Gürses, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: "Bu karşılaştırmadan, sınavda çıkacak sorularda önemli bir değişiklik olmadığı takdirde öğrencilerin 2016'daki başarı durumunun 2015'den gözle görülür bir farkı olmayacağını belirten Gürses, 140'tan 150'ye artan taban puan nedeniyle özellikle ön lisansı tercih eden öğrenciler için rekabetin yoğun geçeceği bir sınav yılı olacağını söyleyebiliriz. Bu yıl da genel olarak öğrencilerin sınavda başta Türkçe, coğrafya ve tarih olmak üzere sosyal bilimler derslerinde daha başarılı olmasını bekliyoruz. Beklentimiz bu derslerde adayların yüzde 30 seviyelerinde başarı göstermesi yönünde. Başarının en az olacağı dersler ise fizik ve matematik olarak görünüyor. Bu derslerdeki doğru cevap oranın ise yüzde 15 seviyelerinde olacağını tahmin ediyoruz. "

YGS’ye hazırlanan öğrencilerin en çok ve en az hakim olduğu dersler

YGS’ye hazırlanan öğrencilerin en çok ve en az hakim olduğu dersler

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim