• BIST 9079.97
  • Altın 2310.792
  • Dolar 32.3393
  • Euro 35.0674
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Yezidiler IŞİD'i protesto etti

Yezidiler IŞİD'i protesto etti
Terör örgütü Irak Şam İslam devleti öncülüğündeki silahlı grupların, Yezidileri hedef alan saldırıları, Irak’ın Erbil kentinde protesto edildi.

Terör örgütü Irak Şam İslam devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların, Yezidileri hedef alan saldırıları, Irak’ın Erbil kentinde protesto edildi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Erbil ofisi önünde toplanan bir grup Yezidi, pankart ve sloganlarla IŞİD'in saldırılarına tepki gösterdi. Eylemciler, zaman zaman peşmergeyi bölgeyi savunmamakla suçlayan sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan aktivist Narin Şemo, Sincar ilçesinin, IŞİD’in elinden kurtarılması için BM’den yardım istediklerini söyledi. 

IŞİD’in, Sincar'a gelmesinin ardından bölgedeki binlerce insandan haber alınamadığını belirten Şemo, birçok ailenin, canlarını kurtarmak için dağların tepelerine sığındığını aktardı. Şemo, karayoluyla ulaşılamayan bu insanlara helikopterle yardım gönderilmesini istedi.

IŞİD’in kaçırdığı 50 Yezidi kadından da haber alamadıklarını dile getiren Şemo, bu durumdaki yüzlerce Yezidi'nin akıbetinin belli olmadığını kaydetti. 

Peşmergenin Sincar’ı savunmak için ciddi bir direniş göstermediğini savunan Şemo, peşmergenin, bölgeyi IŞİD'den kurtarmaya yönelik yeni bir operasyon düzenleyeceği haberlerinin doğru olmadığını iddia etti. 

Açıklamanın ardından bir süre daha slogan atan grup, olaysız dağıldı. Eylem sırasında polisin, çevrede geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. 

IŞİD'in, kontrolüne aldığı Sincar ilçesi ile çevresindeki nahiye ve köylerden kaçan binlerce Iraklı, Duhok ve Erbil'e sığınıyor. Kürtlerin, "Şengal" diye adlandırdıkları Sincar, Musul'un 60 kilometre batısında yer alıyor. Bölgede daha çok Yezidi Kürtler yaşıyor. 

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim