• BIST 9575.35
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Yetki Kargaşası Deniz Turizmini Olumsuz Etkiliyor

Yetki Kargaşası Deniz Turizmini Olumsuz Etkiliyor
Türkiye'nin en uzun kıyısına sahip Muğla'da deniz turizminden yeteri derecede faydalanılamaması üzerine Vali amir çiçek tarafından Arkalık ayında başlatılan...

Türkiye'nin en uzun kıyısına sahip Muğla'da deniz turizminden yeteri derecede faydalanılamaması üzerine Vali amir çiçek tarafından Arkalık ayında başlatılan çalışmalar kapsamında "Deniz Turizmi" çalıştayı gerçekleştirildi. Akyaka Yücelen Otel'de gerçekleştirilen çalıştaya, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Kültür ve Turizm İl Müdürü Veli Çelik, , Deniz Ticaret Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Marina yetkilileri, GETOB, BODER, FODER, DOKTOB başkanları, TÜRSAB Marmaris, Fethiye ve Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanları ile deniz turizminin paydaşları katıldı.

"GÜVENLİK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Toplantı öncesi açıklama yapan Muğla valisi Amir Çiçek, Muğla'da turizm açısından en fazla üzerine düştükleri konunun güvenlik olduğunu açıkladı. Vali Çiçek, bir önceki yıla göre turist sayısındaki düşüşünün yüzde 32 olduğunu, bunun önümüzdeki süreçte İsrail ve Rusya ile varılan iyi niyet görüşmeleri sonrası düşüş yaşanacağını açıkladı. Vali Çiçek "Bugüne kadar Allah'a şükür hiç bir ilçemizdeki turizm tesislerimizde turisti rahatsız edecek, turizmi olumsuz etkileyecek güvenlik açısından olayımız olmadı. Bu konuda özellikle yol kontrollerinde çok titiz bir denetim sürdürüyoruz. Güvenlik ile ilgili bu konuda bugüne kadar sosyal medyada çok şeyler yazılıp çiziliyor. Vatandaşlarımızın da bunlara itibar etmemesini istiyorum. Muğla'da bir önceki yıla oranla turist sayısındaki düşüş yüzde 32 civarında. Bu rakam her geçen gün aşağıya doğru bir düşüş gösteriyor. Önümüzdeki süreçte özellikle İsrail ve Rusya ile atılan iyi niyet adımları sonrası bu açığın kapatılacağına inanıyorum. Özellikle önümüzdeki yıl daha iyi bir sezon geçireceğimize inanıyorum" dedi.

KURUMLAR ARASI YETKİ KARGAŞASI

Deniz turizmin sorunları ile ilgili çalıştay çalışmasında projenin yürütücülüğünü yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye İşletme Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Pelin Arsezen-Otamış deniz turizmi ile ilgilenen tüm paydaşlarla yapılan görüşmeler sonrası ortaya çıkan sorunları başlıklar halinde slayt eşliğinde sektör temsilcilerine aktardı. Arsezen-Otamış, "Birinci öncelik olarak mevzuat düzenlemeleri var. Yürürlükteki düzenlemelerin bazı kısımların yeniden gözden geçirilmesi sonucu ortaya çıktı. Ayrı zamanda Bakanlıklar arası, kurumlar arası yetki kargaşası, bir bakanlığın verdiği kararı bir başka bakanlığın onaylamadığı durumlarla karşı karşıya kaldıkları tespit edildi. Liman işletmelerinde bir takım sıkıntıların olduğu ve deniz turizmi ile ilgili yeteri derecede farkındalığın oluşmadığı belirtildi. Turizmin diğer sektörlerinde veya alt sektörlerinde nitelikli personel açığı olduğu iletildi. Gemilerle gelen yolcuların hızlı bir şekilde destinasyonlara ulaştırılmadığı ve yine gemilerin hızlı bir şekilde demir almalarının çok mümkün olmadığı sorunu ortaya çıktı" dedi.

YAT KONAKLAMADAKİ KDV İNDİRİLSİN TALEBİ

Yrd. Doç. Dr. Pelin Arsezen-Otamış, yat işletmelerinden gelen en yoğun şikâyetin KDV oranlarında olduğunu belirterek, "Yat işletmecilerinin en büyük sıkıntısı ise otellerdeki konaklamalarda alınan yüzde 8 oranındaki KDV'nin yat işletmelerindeki konaklamalarda yüzde 18 olduğu ve bu oranın da otellerdeki gibi yüzde 8'e indirilmesi isteniyor. Yine deniz turizminin alt sektörlerinin sıkça dile getirdiği konu katı ve sıvı alım istasyonlarının yetersizliği dile getirildi" dedi.

FETHİYE'DE GEMİ YANAŞMA İSKELESİ YOK

Sunum sonrası değerlendirme yapan Vali çiçek, "Gemilerin manevra yaparak kıyıya yanaşabilmeleri için romörkor gemileri şart. Geçtiğimiz yıllarda Fethiye limanına gelen, fakat romörkor gemileri olmadığı için bu kruvaziyer gemiler maalesef Yunanistan'a gitti. Bu konuda bu gemilerin yanaşabilmeleri için iki nokta tespit edilmiş. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Bölgeye turisti çekebilmek için altyapının geliştirilmesi gerekir. Bu konu çok çok önemli. Çünkü üst gelir gurubuna hitap eden bu kesimin beklentilerinin giderilmesi gerekir. Onun için bu sahil kesimlerinde ticarethanelerimizin turizm işletmelerimizin kaliteli olması gerekir" dedi.

Çalıştay'ın basına kapalı olan bölümünde deniz turizmi sektörü temsilcilerinin istek ve önerileri alındı.

Yetki Kargaşası Deniz Turizmini Olumsuz Etkiliyor

Yetki Kargaşası Deniz Turizmini Olumsuz Etkiliyor

Yetki Kargaşası Deniz Turizmini Olumsuz Etkiliyor

Yetki Kargaşası Deniz Turizmini Olumsuz Etkiliyor

Yetki Kargaşası Deniz Turizmini Olumsuz Etkiliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim