• BIST 9706.07
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Yetersiz Meyve Ve Sebze Tüketimi Öldürüyor

Yetersiz Meyve Ve Sebze Tüketimi Öldürüyor
Diyetisyen Doç.Dr. Barış Öztürk, meyveler ve sebzelerin sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezleri olduğunu belirterek, "Günlük olarak yeteri kadar tüketildiklerinde...

Diyetisyen Doç.Dr. Barış Öztürk, meyveler ve sebzelerin sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezleri olduğunu belirterek, "Günlük olarak yeteri kadar tüketildiklerinde kalp damar hastalıkları ve pek çok kanser tipi için koruyucu olmakla birlikte obezite ve yaşlanmaya karşı da bir kalkan görevi görmektedir" dedi.

Dünya Sağlık Örgütünün 2013 verilerine göre dünya çapındaki ölümlerin 5.2 milyonunun yetersiz meyve ve sebze tüketimine bağlı olduğunun raporlandığını anlatan Doç.Dr. Barış Öztürk, "Dünya çapında mide barsak kanserlerine bağlı ölümlerin yüzde 14'ü, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 11'i, felce bağlı ölümlerin yüzde 9'unun yetersiz meyve ve sebze tüketimi nedeniyle olduğu görülmüştür. Yetersiz meyve sebze tüketiminin sindirim sistemi kanserlerinin de inanılmaz artış sebebi olduğu bilinmektedir" diye konuştu.

"OBEZİTENİN ÖNLENMESİ DE MEYVE SEBZELERE BAĞLI"

Doç.Dr. Barış Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Meyve ve sebzeleri yeteri kadar tüketmenin yanı sıra beslenmemizde tuz, şeker ve yağ tüketimimizi azalttığımızda şişmanlık ve şişmanlığa bağlı hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkların çok daha önlenebilir olduğu bilinmektedir. Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan alması gereken yararlı besin öğelerinin en önemli kaynakları meyve ve sebzelerin zengin vitamin ve mineral içeriğinde bulunmaktadır.

Yağ yakımı için gerçekleşen olaylarda bile vitamin mineral gibi kilit besin öğelerinin gerekliliği düşünüldüğünde sadece kalori kısıtlaması şişmanlık için uygun çözüm olmamakta vücudun besinlerle alınan vitamin mineraller açısından desteklenmesi gerekmektedir.

KALP HASTALIKLARINA "DUR" DEMENİN ÇARESİ DE AYNI YOL ÜZERİNDEN GEÇİYOR

Meyve ve sebzelerde bulunan suda çözünür liflerin kolesterol dengeleyici etki oluşarak kalp hastalıkları riski azaltılabildiği bildirilmektedir. Ayrıca içeriğindeki steroller ve antioksidan özellikteki doğal maddeler damar içerisindeki yağ birikimini ve tıkanmaları önlemede çok önemli role sahip olduğu görülmüştür."

Doç. Dr.Barış Öztürk, tüm ana ve ara öğünlerde yenilebilecek sebze ve meyvelerin mevsiminde olmak üzere farklı renk ve farklı çeşitlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim