• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Yesugay Aksakal: Devletin bizimle ilgili politikası olmalı

Yesugay Aksakal: Devletin bizimle ilgili politikası olmalı
Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği Başkanı Yesugay Aksakal emekli olmuş özel harekat polislerinin sıkıntılarını ve dernek olarak faaliyetlerini anlattı.

Emekli Polis Özel Harekatçılar olarak devletin kendilerine belirli alanlarda istihdam sağlaması gerektiğini belirten Yesugay Aksakal:"Devletin bizimle ilgili politikası olmalı" dedi.

Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği Başkanı Yesugay Aksakal ile Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği binasında görüştük. Özel Harekatçıların devletin yetiştirdiği özel insanlar olduğunu söyleyen Aksakal, en büyük sıkıntılarının vefasızlık olduğundan bahsetti. Özel çalışmalar yaptıklarını ve Türkiye'de özel güvenlik firmalarının bazı güvenlik zaafiyetine düştüklerini de söyleyen Yesugay Aksakal ile çok özel bir röportaj yaptık. İşte Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği Başkanı Yesugay Aksakal ile yaptığımız o röportaj;

Öncelikle kendinizden biraz bahseder misiniz? 

2012 yılında emekli olan emniyet müdürüyüm. 21 yıl çalıştıktan sonra emekli oldum. Emekli olduktan sonra güvenlik sektöründe bir takım işler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Yutrdışında faaliyet gösteren güvenlik şirketlerinin Türkiye'deki işlerini yapıyoruz. Özellikle gemi ticaretinde güvenlik işleri yapıyoruz. Somali korsanlarına karşı faaliyet gösteriyoruz.  

Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği'ni kurma amacınız ve beklentileriniz neler?

"HAYAT ŞARTLARI İNSANLARI BİRBİRİNDEN KOPARIYOR"

Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği projesi uzun yıllardır düşündüğümüz bir projeydi. Özel Harekatçılar derneğinin kurulma amacını özel harekatçı ruhunun, uzun yıllar beraber çalıştığımız arkadaşlarla kanuni haklar çerçevesinde yeniden bir araya gelerek faaliyet göstermek olarak açıklayabiliriz. Hayat şartlarının insanları birbirinden koparttığı bir gerçek. Sosyal medyadan birbirine ulaşan arkadaşlarımız var. Ancak daha çok sosyal faaliyetler düzenlemek amacıyla bu derneği kurduk. 

"DERNEK OLARAK İŞ İMKANI SAĞLIYORUZ"

Biz arkadaşlarımızı bir çatı altında toplayıp gezi, yemek, piknik gibi sosyal faaliyetler yaparak aramızdaki bağı koparmamak için bu derneği kurduk. Bir ağ oluşturup bu ağ vasıtasıyla arkadaşlarımıza iş imkanı da sağlıyoruz. Örneğin Muğla'dan bir polis arkadaşımız "Burada özel koruma arayan bir beyefendi var" diyor. Biz de orada ikamet eden dernek üyelerimize ulaşarak iş imkanı sağlamış oluyoruz. Hem sosyal faaliyet yapıyor hem de istihdam sağlıyoruz. Aslında bizim amacımız yurtdışında aldığımız özel güvenlik eğitimleriyle birlikte kamu yararına güvenlik sağlamaktır. 

Yesugay Aksakal: Facebook hesabımızdan herkes bize üye olabilir 

EMEKLİ POLİS ÖZEL HAREKATÇILAR DERNEĞİ FACEBOOK SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ...

"BİREYSEL BİLGİLENDİRME YAPIYORUZ"

Biz özel eğitilmiş insanlarız. Devletimiz bazı imkanları seferber ederek bizleri yetiştirdi. Biz de emekli olduktan sonra kamu yararına bir takım faaliyetleri icra ederek amacımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Biz güvenlik konusunda uzmanız. Bu bilgilerimizin bizimle birlikte mezara gitmemesi için bir takım faaliyetler de yapıyoruz. Örneğin bireysel olarak sokakta yan kesiciye gaspçıya karşı neler yapılabilir gibi konularda bilgi almaya kim gelirse kimseyi ayırt etmeden bilgi ve birikimlerimizi paylaşıyoruz. 

"BİZİM SIKINTIMIZ VEFASIZLIK !"

Özel Harekat Polislerinin meslek hayatlarında ne gibi zorlukları var? Özel Harekatçı olmak isteyenlere neler söylemek istersiniz?

Sistemin getirdiği bir takım zorluklar oluyor. Ancak yavaş yavaş sistem iyiye doğru gidiyor. Biz o zorlukları çok önemsemiyoruz çünkü bunları bilerek biz bu işe gönül verdik. Fiziki yorgunluk veya fiziki zorluk değil bizim sıkıntımız. Bizim asıl sıkıntımız vefasızlık. Görev sonrası arkadaşlarımızın yaşadığı vefasızlıklar var. Özel Harekat'ta başarıya ulaşmış ve hoca diye tabir edebileceğimiz insanlar taksi şoförlüğü yapıyor. Devlet büyükleri bunları bilmiyor olabilir çünkü aramızda bir iletişim kopukluğu var. 

"VATAN, MİLLET, BAYRAK SEVGİSİ VE İMAN"

Özel harekatçı olmak isteyen kardeşlerimize de bunun bir ruh olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bize çok gelen var. Ancak önce polis olup daha sonra seçilmiş olmak lazım. Daha sonra da fiziki eğitim safhasını geçtikten sonra Özel Harekatçı olabilirler. Ancak tüm bunların yanında kesinlikle vatan, millet, bayrak sevgisi ve iman olması şart. Çünkü biz "Gerekirse ölmeye geldik" sözünü kullanıyoruz. Ancak düşünen kardeşlerimizin Özel  Harekatçı olup o ruhu yaşamalarını isterim.

"BİZ BU İŞİ PARA İÇİN YAPMADIK"

Özel Harekat Polisleri emekli olduktan sonra neler oluyor? Ne tür sıkıntılar çekiyorlar?

Adrenalin seviyesi yüksek bir işten sonra durağan bir emeklilik hayatına girince ruhsal bir bunalım oluyor. Bunu hepimiz yaşadık. Biz hiçbir zaman bu işi para için yapmadık. Biz bu işi yüce devletimizin bekası, milletimizin güvenliği ve Allah sevgisi için yaptık. Tabi emekli olduktan sonra pek arayan soran olmadı. En büyük sıkıntımız hayatımızı idame ettirebilmektir. Herkes geçim derdinde. Bu şartlar altında işveren insanlar da bizi tam manasıyla anlayamıyorlar. Hiçbir insanı korumanın değeri 1500-2000 lira olamaz. Koruduğumuz insanın can güvenliği için kendi canımızı ortaya koyuyoruz. Tabiki insan canının değeri olmaz ancak yaptığımız bu işin de hakkı 1500-2000 lira olmaz. Bizler bu sektörde çoğu insanın aradığı kişileriz. Bizim toplumumuzda güvenlik bilinci henüz oturmamış durumda. Bizim toplumca başımıza bir olay gelecek ki ondan sonra önlem alacağız. Bu bağlamda en büyük sıkıntımız iş imkanları oluyor. Arkadaşlarımızın çoğu dağılmış durumda. Biz burada projeler üretip arkadaşlarımızı bir kurumsallık çatısı altında tutmak istiyoruz. Bunu yaparak emeklilik travmalarını azaltmak istiyoruz. 

"ÖZEL GÜVENLİKLERİN GÜVENLİK ZAAFİYETİNE ŞAHİT OLDUK"

Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği olarak Devlet büyüklerinden ve ilgili mercilerden bir isteğiniz veya bir mesajınız var mı?

Bizler emekli olmuş ve olacak insanlar olarak devletin özel yetiştirdiği bir değeriz. Son dönemlerde özel güvenlik firmalarının bazı alanlarda güvenlik zaafiyeti verdiğini görüyoruz. Bizim emekli olmuş arkadaşlarımız iyi organize olduğu taktirde devletin bazı kurumlarında daha üst kalitede güvenlik hizmeti yapabileceklerine inanıyorum. Yurtdışında uzun süre kaldığım için gözlemleme şansım da oldu. Yurtdışında belli bir güvenlik seviyesinde emekli olan özel harekatçılar görev alıyor. Devletler bu insanlara istihdam sağlamış durumda. Bizde 5188 sayılı madde ve güvenlik sektöründeki bazı işlerin kanunlara çok adapte olamamasıyla alakalı sıkıntılar yaşıyoruz.

Emekli Polis Özel Harekatçılar Derneği olarak şu an yürüttüğünüz bir proje var mı?

"FAHRİ GÜVENLİK PROJEMİZ VAR"

 Evet bir porjemiz var. Biz bu dernekle yurtdışı modeli çıkartmaya çalışıyoruz. Örneğin şu an bir belediyeyle görüşüyoruz. İsmini şu an vermem doğru olmaz. O belediyeyle alakalı bizim bir teklifimiz oldu. Amerika ve İngiltere'de olan fahri güvenlikçilik uygulamasını Türkiye'de başlatmak istiyoruz. Belediyenin kaç mahallesi varsa bu mahalleleri arkadaşlarımıza pay ederek caydırıcı görev veya gözlem yaparak vatandaşa hizmet çalışması yapacağımız bir proje. Bir vatandaş oğluna kızına telefonla ulaşamıyorsa veya endişe ettiği bir durum varsa belediyeyi arayarak bizden fahri güvenlik olarak hizmet alabilecek. Yani polisin asli görevinden dolayı çok ilgilenemediği alanlarda güvenlik danışmanlığı, gözlemciliği ve refakatçiliği adı altında bir projemiz var ve bunu belediyeye sunduk. 

Bu proje hem fahri güvenlik sağlayacak hem de emekli arkadaşlarımıza istihdam olacak. Bu bir adli görev değil. Ancak güç kullanmak gerektiğinde kolluk kuvvetleriyle ortak hareket ederek güç kullanılabilecek. Günümüzde en büyük problem güvenlik problemidir. İstediğiniz kadar ekonomik anlamda refahta olun güvenliğiniz olmadan hiç bir şeye yaramaz. İnsanın başına bir şey gelmeden anlamaz ama en ufak bir şeyde de eyvah der. O yüzden güvenlik hava su gibi gerekli bir şeydir. 

"DEVLETİN BİZİMLE İLGİLİ POLİTİKASI OLMALI"
 
Son söz olarak neler söylemek istersiniz?

Güvenlik konusuyla alakalı bir çok dernek var. Biz diğer derneklerden farklı olmak istiyoruz. Hem daha genç hem de daha dinamik bir ekibimiz var. Devletimizin bizle ilgili az da olsa bir politikası olmalı. Biz güvenlik ihtiyacını geliştirdiğimiz bazı projelerle devlet büyüklerimize yakın zamanda sunacağız. Biz hem toplumumuzdan hem de devletimiziden önce manevi eğer uygun görürlerse de maddi yardım bekliyoruz. 

"AYRIMCILIK YAPMADAN HERKESE KAPIMIZ AÇIK"

Derneğimizin kapısı herkese açıktır. Gelip üye olabilirler. Kesinlikle ama kesinlikle kimseye ayrımcılık yapmıyoruz. Kapımız herkese açıktır. Bizler dün Özel Harekat elbisesi içindeydik bugün takım elbise içerisindeyiz. Ama ruhumuz hep aynı duruyor. Toplumumuzun insanlarımızın ve hükümetimizin bize desteğini bekliyoruz. Bu destek için biz projelerimizi sunacağız ve onlardan destek bekleyeceğiz.

yesugay_aksakal_alt_670.jpg 

Kaynak: Kıta Haber

İSTANBUL HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim