• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Yeşil çay 'pudra' halinde mutfağa girecek

Yeşil çay 'pudra' halinde mutfağa girecek
Geleneksel anlamda bardakta sıcak olarak tüketilen çayın, soğuk meşrubattan sonra "gıda pudrası" olarak da farklı lezzetlerde kullanılması için çalışmalar yapılıyor.

Dünyada çayı en fazla tüketen ülkelerden biri olan Türkiye'de, çayın kullanım alanını farklı ürünlerle arttırma çalışmaları devam ediyor.

Geleneksel anlamda bardakta sıcak olarak tüketilen çayın, soğuk meşrubattan sonra "gıda pudrası" olarak da farklı lezzetlerde kullanılması için çalışmalar yapılıyor.

Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feramuz Özdemir, Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen 12. Gıda Konferansı için geldiği Edirne'de, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özdemir, dünyada uzun zamandır tüketilen yeşil çay pudrasının, Türkiye'de de üretilebileceğini söyledi.

Çayın, Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve sevilerek tüketildiğini anlatan Özdemir, "Türkiye'de çay, geleneksel anlamda sabahtan gece yatıncaya kadar gencinden yaşlısına sevilerek tüketilen bir üründür. Çayın faydalarının yanında, geleneksel içecek olması bizim için önemini koyuyor. Ülkemizde siyah çay yüzde 90 olarak tüketilmekte. Yeşil çay da üretilip tüketilmektedir. Son dönemde beyaz çayla ilgili üretim çalışmaları yapılmaktadır. Biz, bu kadar sevilen çayın kullanım alanını genişletmemiz gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Prof. Dr. Özdemir, siyah, yeşil ve beyaz çayın, aynı bitkinin yapraklarından üretildiğini hatırlatarak, "Siyah çay ile yeşil çay arasındaki tek fark soyduğumuz elmanın siyahlaşması gibidir. Siyah çayın, fabrikada işleme sırasında okside olmasıdır. Yeşil çay ise siyahlaşmasına izin verilmeyen çaydır." diye konuştu.

Türkiye'nin günde 240 milyon bardak çay tükettiğini belirten Prof. Dr. Özdemir, şunları söyledi:

"Türkiye, kişi başına 3 kiloyu aşan çay tüketimiyle dünyada birinci sırada. Bunun anlamı 80 milyon nüfusuyla her kişi, bebeğinden yaşlısına günlük 3 bardak çay tüketiyor, demektir. Çayın içinde bulunan maddeler birinci derecede antikanserojen maddelerdir. Çay, cildi gençleştiren antioksidan maddelere sahip."

Türkiye'nin yeni bir çay ürünüyle tanışacağını söyleyen Özdemir, "Çay, soğuk meşrubat olarak üretildi. Ancak ülkemiz 'yeşil çay pudrası' isimli yeni bir ürünle tanışacak. Bu ismi bundan 25 yıl önce ben koymuştum. 'Yeşil çay pudrası' üzerine birçok çalışma yaptık. Türk yeşil çayından, 'yeşil çay pudrası' ürettik ve bu ürünle yaş pasta, kek, kurabiye ve dondurma üzerinde son derece başarılı sonuçlar aldık." ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim