• BIST 8884.22
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

'Yesevi çizgisinin temeli insan sevgisine dayanır'

'Yesevi çizgisinin temeli insan sevgisine dayanır'
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Yıldız, "Ortak kültür mirasımız olan Yesevi çizgisinin temeli, insan sevgisine dayanmaktadır. İnsana ve dünyaya bakışında tevhid düşüncesi, şefkat ve barış öğeleri önde gelmektedir." dedi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, gençlerin Ahmet Yesevi'yi tanıması gerektiğine işaret ederek, "Ortak kültür mirasımız olan Yesevi çizgisinin temeli, insan sevgisine dayanmaktadır. İnsana ve dünyaya bakışında tevhid düşüncesi, şefkat ve barış öğeleri önde gelmektedir. Ahmed Yesevi günümüz gençlerine çok önemli mesajlar vermektedir." dedi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, 38. UNESCO Genel Konferansı'nda, Hoca Ahmed Yesevi'nin vefatının 850'nci yılı münasebetiyle 2016'nın "Hoca Ahmet Yesevi Yılı" ilan edildiğini, yapılan çok sayıda etkinlikle gençler ile Yesevi kültürü arasında kuvvetli bir bağ kurmak istediklerini söyledi.

Tasavvufi Türk halk şiirinin öncüsü olan Ahmet Yesevi'nin, düşüncelerini yayabilmek için milli nazım şekli olan dörtlüklerle, hece vezninde ve yalın bir Türkçe ile şiirler yazdığını ifade eden Yıldız, "Hikmet" adı verilen ve Divan-ı Hikmet adıyla bir kitapta toplanan şiirlerin, İslamiyet'in Türkler arasında hızla yayılmasında büyük rol oynadığını belirtti.

21 farklı ülke ve 33 farklı topluluktan oluşan 12 bin öğrenci 

Yıldız, Ahmet Yesevi Üniversitesinin, iki ülke arasında eğitim alanındaki iş birliğine verilen önemin en somut örneği olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Ahmet Yesevi'nin ortaya koyduğu anlayışa uygun bir eğitim oluşturmayı temel amaç edinen üniversite, bu hedeflerine kararlı adımlarla ilerliyor. Teknolojik donanımı ve modern fiziki altyapısıyla Kazakistan'ın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Ahmet Yesevi Üniversitesi, eğitim öğretim ve araştırma faaliyetleri açısından uluslararası saygınlıkta, örnek bir kurum olmaya devam ediyor. 2016-2017 eğitim öğretim dönemi itibarıyla üniversitemiz bünyesindeki 10 fakülte ve 1 yüksekokulda, Türkiye ve Kazakistan başta olmak üzere 21 farklı ülke ve 33 farklı topluluktan yaklaşık 12 bin öğrencinin öğrenim görmeleri de bizim için memnun edicidir."

 "Faaliyetlerimiz 2017 yılında da devam edecek" 

Prof. Dr. Musa Yıldız, UNESCO'nun 2016 yılını Hoca Ahmet Yesevi Yılı ilan etmesinin, Yesevi'yi anlatmak açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Yurtiçi ve dışında sempozyum, kongre, konferans, panel, kitap yayınları, kültürel yarışmalar olmak üzere çeşitli projelerin yer aldığı 286 faaliyet gerçekleştirildiğini bildiren Yıldız, Ahmet Yesevi Üniversitesi ve paydaş kuruluşlar ile bu çalışmalara imza attıklarını vurguladı.

Gerçekleştirilen faaliyetlerin zengin bir içeriğe sahip olduğunu, yurtiçi ve dışından önemli dönüşler aldıklarını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"2016 yılının Ahmet Yesevi'nin tanıtılmasına çok büyük katkı sağladığını söyleyebiliriz. Çalışmalarımıza baktığınızda neredeyse yılın her gününe bir faaliyet düştüğünü görebilirsiniz. Bu faaliyetlerimize 2017 yılında da devam edeceğimizin müjdesini kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Her gittiğimiz yerde, düzenlediğimiz etkinliklerde gençlerin yoğun ilgisinin olduğunu gördük. Ahmet Yesevi'ye karşı duydukları özel ilgi bizleri ziyadesiyle memnun etti. Biz bu gençlerimizi, Yesevi'nin izinden giden ve onun felsefesini takip eden Anadolu Alperenleri olarak niteliyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim