• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Yerel tohumlarla yerel ürünler yeniden canlanacak

Yerel tohumlarla yerel ürünler yeniden canlanacak
Aydın Büyükşehir Belediyesi, yerel tarım ürünleri fide serasını açtı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi, yerel tarım ürünleri fide serasını açtı. Yaklaşık 10 yıldır toplanan doğal domates, patlıcan, biber ve 13 çeşit yerel çiçek tohumları, bu seralarda yeniden yeşerdi. Yöre halkından temin edilen tohumlar, Aydın Büyükşehir Belediyesi serasında yetiştirilip halka ücretsiz olarak dağıtılacak.

Bu yıl 1 milyon 500 bin fide yetiştirmenin hedeflendiği serada, 15 tatlı 17 acı 32 biber çeşidi, 14 çeşit patlıcan, 17 çeşit domates, 13 çeşit de yerli çiçek fide türü tohumlarından fideler yeşeriyor.

Halka ücretsiz dağıtılacak fidelerle bu tohumların gelecek nesillere aktarılmasını ve doğal beslenmeyi hedeflediklerini belirten Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, doğal tohum hediye edenlere teşekkür belgesi verdi. Bin 500 metrekare kapalı sera alanında doğal tohumlardan yetiştirilecek fidelerle halkın doğal besleneceğini ve yerel tohumlar sayesinde bu ürünlerin gelecek nesillere ulaştırılacağını kaydetti. Çerçioğlu, "Bizim çocukluğumuzda domatesler mis gibi kokardı. Ama şimdi maalesef soframıza gelen domateslerin hiçbir kokusu yok. Vatandaşlarımızın daha sağlıklı, daha kaliteli bir yaşam sürdürmesi için bu fideleri yetiştiriyoruz. Sadece burada değil aynı şekilde Çine'de de. 1,5 milyon fide birinci yıl için yeterli değil. Gelecek yıllarda bu iki üç kat artacak. Asla ücretle satılmayacak. Sizler de bu fidelere tohumlara sahip çıkın gelecek nesillere aktaralım." dedi.

Yerel tohumları Aydın ve Bozdoğan'ın köylerinden toplandığını belirten Bozdoğan Belediye Başkanı Tümer Apaydın ise "Bu sene 1,5 milyon fide üretip dağıtacağız. Burası bir ticarethane değil. Burası tükenmekte olan yerli tohumların tek tek köylerden toplanarak, amcalarımızdan, ninelerimizden toplanan yerel tohumlardan üretilen fidelerdir. Bu fideler ücretsiz olarak halkımıza dağıtılacak. Buradaki amacımız halkımızın sağlıklı beslenmesi için örnek olmaktı, bunu başardık, çok mutluyum." dedi.

Dualarla yapılan açılışın ardından serada yetiştirilen yerel fideler incelendi. Daha sonra da Aydın Büyükşehir Belediyesi Yerel Tarım Ürünleri serasında yetişen 5 bin adet, domates, biber ve patlıcan fidesi, halka ücretsiz olarak dağıtıldı.Cihan

Yerel tohumlarla yerel ürünler yeniden canlanacak

Yerel tohumlarla yerel ürünler yeniden canlanacak

Yerel tohumlarla yerel ürünler yeniden canlanacak

Yerel tohumlarla yerel ürünler yeniden canlanacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim