• BIST 9716.95
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Yer Altı Otoparklı Okul Projesi Kabul Edilmedi

Yer Altı Otoparklı Okul Projesi Kabul Edilmedi
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 450 araçlık yer altı otoparkı ve üzerine ortaokul ve ilkokul binası inşaat projesi, fonksiyonel açıdan...

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 450 araçlık yer altı otoparkı ve üzerine ortaokul ve ilkokul binası inşaat projesi, fonksiyonel açıdan uygun görülmediği gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilmedi. Manisa Büyükşehir Belediyesi kararın siyasi bir karar olduğunu belirtirken, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş ise bakanlığın Türkiye'nin hiçbir yerinde bu tip bir projeye onay vermediğini açıkladı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin uzun yıllardır Manisa'nın hizmetinde olan Ali Rıza Çevik İlkokulu'nu yıkarak yerine yapmayı planladığı ve mevcut derslik sayısını iki katına çıkaracak yeni okul binası ile 450 araçlık yer altı otoparkı yapımını içeren Ali Rıza Çevik İlkokulu ve Yeraltı Otoparkı Projesi'ne Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onay çıkmadı.

"KARAR SİYASİ"

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hazırladığımız projeyle yaklaşık 2 bin çocuğumuzun zor şartlar altında eğitim gördüğü okulumuzun tamamı yıkılarak yerine 31 derslikli ortaokul, 24 derslikli ilkokul, 3 derslikli anaokul, kütüphane, atölyeler, kantin, anaokulu oyun parkı, basketbol sahası ve 450 araçlık yeraltı otoparkı yapmayı planlamıştık. Bu müracaatımızı Ankara'ya Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdik. Araya iki tane seçim girdi. Yeni Bakan gelince "bakılır" dendi. Bakanın bir tanesi "okullara otopark yapılması için izinleri çıkarıyoruz" dedi. Aradan üç-dört ay geçti yine sonuç çıkmadı. Sonuçta iş biraz siyasi. Eğer biz bunu kabul ediyoruz deselerdi bir iki ay içerisinde kesin uygulama projesini bitirip ihalesine çıkabilecektik. Ancak iş ile ilgili vatandaşa hizmet ulaştırılması noktasında değil, yapılmaması noktasında siyasi bir karar alındı" dedi.

"BAKANLIK HİÇBİR İLDE BÖYLE PROJELERE İZİN VERMEDİ"

Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş ise kararın siyasi bir karar olmadığını, bakanlığın bu tip projelere Türkiye'nin hiçbir yerinde onay vermediğini açıkladı. Dernekbaş makamında yaptığı açıklamada, "Göreve başladığım aylarda Ali Rıza Çevik İlkokulu ve Ortaokulunun bu projesi konuşulmuştu. Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaatının yapılıp altının da otopark olma meselesi benden önce gündeme gelmiş, kabul edilmiş ve bu proje bakanlığa o zaman sunuldu. Ancak bakanlık bundan sonra göreve başladığımda İnşaat Emlaktan Sorumlu Müdür Yardımcımız Ramazan Yangın Beyi ben Ankara'ya gönderdim projeyi anlatması adına. Projeyi anlattı. Daha sonra kendim de il müdürleriyle yapılan o toplantılarda oradaki İnşaat Emlaktan Sorumlu Daire Başkanımıza ve Strateji Daire Başkanımıza meseleyi arzettim. Ancak bakanlığımız bir cevap verdi bize. Sosyal ve teknik sorunlar, araç trafiğinin yoğunlaşacağı, çevre gürültüsünün olacağı ve çevrenin kalabalıkşacağı, hava kirliliğine sebebiyet verileceği ve sağlık güvenliğini tehdit edecek gibi gerekçelerle reddedilmişti bu proje 2014 yılında. Ben göreve geldikten sonra projenin tekrar üzerinde durduk, görüştük ve projeyi Ankara'ya sunduk. Ankara, uzun bir süreden sonra bize böyle bir cevap verdi. Ancak bu cevap sadece Manisa ile ilgili bir konu değil. Tamamen Türkiye genelinde böyle bir projenin uygulanmadığını ve böyle bir projeye müsade edilmeyeceği yönünde ve buna benzer ifadelerle projeler incelenmiş ve "Fonksiyonel açıdan uygun görülmemiştir" dendi. Ali Rıza Çevik İlkokulu ve Ortaokulunun büyükşehir tarafından yapılması projesini reddetmiş oldu. Bu ret, tekrar altını çiziyorum, sadece Manisa ile ilgili değil, Türkiye'nin bütün şehirlerindeki bu tip projelere bakanlık onay vermedi" ifadelerini kaydetti.

"OTOPARKSIZ TEKLİF GÖTÜRECEĞİZ"

Bundan sonraki süreç hakkında da açıklamada bulunan Dernekbaş, "Büyükşehir belediyesine bu okulu otoparksız yapma teklifini götüreceğiz. Eğer kabul ederlerse o projeyi yaptıracağız ama kabul etmezlerse bizim devletimiz güçlüdür. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak okul programa alınır, yıkılır ve yerine yeni bir bina yapılır. Herhangi bir sıkıntı yaşamayız orada. Belediye bunu kendi iç bünyesinde görüşecek, kararlaştıracak tabi konu meclise gidecektir o bizim dışımızda gelişen bir olay. Bakacaklar ona göre meclis karar verir "Yapacağım ben" derse yapar. "Yapmayacağım" derse biz devlet olarak onu plana alır yaparız" diye konuştu.

"OKULDA CİDDİ BİR SIKINTI YOK"

Okulun depreme dayanıksız olduğu yönde bir rapor olduğunun sorulması üzerine Dernekbaş şunları söyledi:"Şuanda okulumuzla ilgili ciddi bir sıkıntımız yok. Öyle bir şey olsa zaten bugün eğitimi durdururuz."

Yer Altı Otoparklı Okul Projesi Kabul Edilmedi

Yer Altı Otoparklı Okul Projesi Kabul Edilmedi

Yer Altı Otoparklı Okul Projesi Kabul Edilmedi

Yer Altı Otoparklı Okul Projesi Kabul Edilmedi

Yer Altı Otoparklı Okul Projesi Kabul Edilmedi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim