• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Yenilenebilir Enerjiye Devletten Büyük Destek

Yenilenebilir Enerjiye Devletten Büyük Destek
Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile bundan böyle yenilenebilir enerji sektöründe 1 milyon TL yatırım yapan üreticiler 5. bölge teşviklerinden yararlanabilecek.

Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile bundan böyle yenilenebilir enerji sektöründe 1 milyon TL yatırım yapan üreticiler 5. bölge teşviklerinden yararlanabilecek.

Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla yenilenebilir enerji makine ekipman üreticilerine büyük avantaj sağlandı. 1 milyon TL üzerindeki türbin, jeneratör ve kanat imalatı yatırımları tüm Türkiye'de 5. Bölge teşviklerinden yararlanabilecek. Türkiye'nin yenilenebilir enerji üretimine yönelik desteği büyüyerek devam ediyor. Son olarak Bakanlar Kurulu'nun 19 Kasım 2015 tarihinde aldığı kararla yenilenebilir enerji üretiminde kullanılan makine ekipman imalatı yapacaklara büyük avantajlar getiriliyor. Bakanlar Kurulu'nun kararıyla tüm Türkiye'de yenilenebilir enerjide kullanılan türbin, jeneratör, kanat gibi üretimde kullanılan ekipmanları üreten yatırımcılar için Ekonomi Bakanlığı'nın teşvik sistemine göre 5. bölge desteklerinden yararlanabilecek. Buna göre yapılacak yatırımlarda KDV istisnasından gümrük vergisi muafiyetine, kurumlar vergisi indiriminden sigorta primi işveren hissesi desteğine, yatırım yeri tahsisinden faiz desteğine kadar birçok konuda yatırımcılara avantajlar sunulacak.

RES'E BÜYÜK DESTEK

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Esra Kocabaş, Bakanlar Kurulu'nun 19 Kasım 2015 tarih ve 8216 sayılı Resmi Gazete'de yayınladığı kararla Balıkesir ve Çanakkale'de sadece enerji üretimi değil, aynı zamanda rüzgar enerjisi için gerekli teknolojinin de üretilmesi için büyük bir avantaj sağlandığını söyledi.

Genel Sekreter Kocabaş, yayınlanan kararla Türkiye'nin en iyi lojistik konumuna sahip Balıkesir ve Çanakkale'de teknoloji yatırımlarının artacağının altını çizerek "Resmi gazetede yayınlanan kararla 3. Teşvik bölgesinde yer alan Balıkesir ve 2. Teşvik Bölgesindeki Çanakkale'de yapılacak türbin, jeneratör ve kanat imalatı yatırımları için 5. Bölge teşvikleri geçerli olacak" dedi.

Bakanlar kurulu kararının yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandıracağını vurgulayan Kocabaş, "Bu kararda asıl amaç yenilenebilir enerji teknolojisinin millileştirilmesini hızlandıracaktır" dedi.

Güney Marmara Yenilenebilir Enerji'de Lider

Kocabaş, yapılan düzenleme ile yenilenebilir enerji üretimi konusunda lider olan bölgemizin, makine ekipman üretimi yatırımlarında da avantajlı bir noktaya geleceğini söyledi. Hali hazırda Türkiye'de rüzgar enerjisinden üretilen enerjinin yüzde 30'un Balıkesir ve Çanakkale'den üretildiğini söyleyen Kocaman, "Bölgemizde yoğun bir yenilenebilir enerji üretimi yapılıyor. Ocak 2015 verilerine göre işletmede olan rüzgar enerji santrallerinin (RES) kurulu güç bakımından dağılımına göre Güney Marmara Bölgesi toplamda 1000 MW'a yaklaşan kurulu gücü ile Türkiye'deki en önemli rüzgar enerjisi üretim merkezi. Türkiye'deki her dört RES'ten biri Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde bulunuyor. Balıkesir ise enerji üretimi açısında Türkiye'de üretilen rüzgar enerjisinin yüzde 21,75'ini üreterek birinci sırada yer alıyor" dedi.

Yenilenebilir Enerjiye Devletten Büyük Destek

Yenilenebilir Enerjiye Devletten Büyük Destek

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim