• BIST 8892.54
  • Altın 2241.078
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.126
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Yenilebilir Enerji Kooperatiflerinin Geliştirilmesi Çalıştayı

Yenilebilir Enerji Kooperatiflerinin Geliştirilmesi Çalıştayı
Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, "Milli servetimiz güneşi, rüzgarı hayvan atıklarından elde edilen biogazı varsa termalleri bir an...

Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, "Milli servetimiz güneşi, rüzgarı hayvan atıklarından elde edilen biogazı varsa termalleri bir an önce değerlendirerek enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak durumundayız" dedi.

Altınoluk ve Çorum Yenilenebilir Enerji Kooperatifi'nin organize ettiği Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesinin desteklediği "Yenilenebilir Enerji Kooperatiflerinin Geliştirilmesi" Çalıştayı Çorum'da başladı. Çalıştayda, enerji kooperatiflerinin yatırım finansmanında mevcut durum ve yapılması gereken çalışmalar, yaygınlaştırılması, sorunları, ülkede enerji üretimi materyallerinde gelişim ve üretim sürecinin durumu, ortak üretim modeli oluşturulmasının faydaları ve zararları (İNOFİN), ortak üretim modelinde yerel kaynakların kullanımı, millileşme ve yerel paydaşların katkıları konuları ele alınıyor.

Çalıştayda konuşma yapan Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin Arap ülkeleri gibi fosil yakıtı veya petrolü, Rusya gibi doğalgazının olmadığına işaret eden Seymenoğlu, kurum olarak enerji bağımlılığını azaltmayı dert edindiklerinin altını çizdi.

Seymenoğlu, dünyadaki kooperatifleri incelediklerini, bu konuda tezler yazıldığını ve yapılan çalışmalar sonucu Türkiye'de kooperatif modelle yenilebilir enerji kaynaklarını kullanarak ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayabileceğinin ortaya çıktığını vurguladı.

Enerji kooperatiflerini ülke genelinde yaygınlaştırmak isterken mevzuat sorunlarıyla karşılaştıklarını ve bu sorunlarının önemli bir kısmını Bakanlar Kurulu'nun desteğiyle aştıklarını dile getiren Seymenoğlu, kendi enerjilerini de bu işin içerisine koyarak Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri'ni ülke genelinde yaygınlaştıracaklarını vurguladı.

"Yaklaşık 260 milyar kilowatt/saat enerjiye ihtiyacımız var"

Türkiye'de en çok kullanılan yenilebilir enerji kaynağının rüzgar olduğunu anlatan Seymenoğlu, "Güneşte yüzde 1'lerdeyiz. Şuanda HES ve doğalgazdan elde ettiğimiz enerjiyle biz enerji açığımızı kapatıyoruz. Yaklaşık 260 milyar kilowatt saat enerjiye ihtiyacımız var. Bu açığı kapatmak için yenilebilir enerji kaynaklarını kullanmaktan başka şansımız yok. Bugün Almanya Türkiye'nin güneşlenme oranının çok daha gerisinde olmasına rağmen bine yakın enerji yakın kooperatifi kurdu. Bu enerji kooperatifleriyle enerji kaynaklarını kullanıyor. Neyi kullanıyor güneşi, rüzgarı hayvanlardan elde edilen biogazdan faydalanıyorlar. Termalden de faydalanıyorlar. Allah insana enerjisini vermiş. İnsanoğlu Aşık veysel'in dediği gibi toprağın karnını kazmaktan başka bir şey bilmiyor. Kazacak doğalgaz çıkaracak. Kazacak kömür çıkaracak. Allah vermiş enerjimizi. Biz bunu kullanmak zorundayız. İhtiyacımız yok fosil yakıtlara. Dünyayı kirletmeye ihtiyacımız yok. Onun için enerji kooperatifleri aynı zamanda çevreci yaklaşımın önündeki en güzel modellerden bir tanesi. Bunu kullanmak durumundayız Türkiye'nin enerji de bu kadar açığı varken bize düşen görevler nedir. Konutlarımız var. Konutların çatıları var, Küçük Sanayi Siteleri var. Küçük Sanayi sitelerinin çatıları var. Bunlar toplu işyerleri. Konut Yapı Kooperatifi, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi (KSS), Toplu İşyeri Kooperatifi. Biz bunların çatılarına güneş paneli koyabilirsek ne kadar bir enerji açığını kapatırız. Biz sadece KSS üzerinden bir araştırma yaptık 300 MGW çıkan rakamlar ortaya çıkıyor. Bunlar hayal değil. Her şey hayalden geçer. İçimizdeki coşkuyu kaybetmeyip bu konuya sonuna kadar asılacağız. Biz inanacağız ki konutlarımızın, sanayi sitelerimizi, işyerlerimizin çatılarını güneş panelleri kaplayabilelim. Bunun bir maliyeti var. Bunun maliyetini karşılayabilmek içinde kooperatif modelini onun için öneriyoruz. KSS'deki insanlar onar bin liralık kaynak oluştursalar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek güneş panelleri kurabilirler. Diğer maliyetleri de bu tesisler 6 ay içinde tolere ediyor" diye konuştu.

Çorum'un yenilebilir enerjide bir an önce yatırıma geçmesi için çağrıda bulunan Seymenoğlu, "Zaman kaybetmeden bunu yapmalıyız. Bunun içinde devlet yanımızda, siyaset yanınızda. Un var, şeker var. Helva yapmalıyız. Diğer insanlara örnek olabilmesi için yatırıma geçilmeli. Bu milli serveti bu güneşi, bu rüzgarı hayvanların atıklarından elde edilen biogazı varsa termalleri bir an önce değerlendirmek ve dışa bağımlılığımızı azaltmak durumundayız. Enerji kooperatiflerini başarılı modelle halkımıza anlatmak ve yatırımın önünü açmalıyız. Bize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız. Enerjimizi güçlü tutalım. Enerji kooperatifçiliğini ülkemizde geliştirelim ülkemize katkımız olsun" ifadelerini kullandı.

"Kooperatifçilik başkalarının dediği gibi kominist model değil"

Kooperatifçiliğin bir girişimcilik modeli olduğunu anlatan Seymenoğlu, şunları kaydetti:

"Kooperatifçilik insanların ortak çıkarlarını sağlamak amacıyla bir araya gelip oluşturdukları bir model. Dünyada Hollanda'da tarımsal ürünlerin satışı pazarlanmasına kadar yapılan işlemlerin tamamına yakını kooperatif modeliyle yapılıyor. Almayan'da ve Fransa'da aynı. Kooperatifçilik başkalarının dediği gibi kominist model değil. Toplumun genelinde öyle bir algı vardı. Eskidendi onlar. Bugün Japonların yaptığı kooperatifçiliği kimse yapamıyor. Dünyada o kadar değişik kooperatifçilik modeli var ki. 2016 yılı Uluslararası Kooperatifler Birliğinin açıkladığı rapor var. İlk 300 kooperatifin cirosu 2.8 trilyon dolar. Almanya'nın ihracatı 1.5 trilyon dolar. Bunun içerisinde bir kooperatif modeli var. Hiç duydunuz mu sigorta kooperatifi. Yüzde 40 onun cirosundan oluşuyor."

Çalıştaya Vali Necmettin Kılıç, AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Vali Yardımcısı Azmi Yeşil, AK Parti Çorum İl Başkanı Mehmet Karadağ ve davetliler katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim