• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Yeni Yılda Sahte İçkiye Dikkat

Yeni Yılda Sahte İçkiye Dikkat
Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşında alkollü ürün tüketecek vatandaşları uyaran İzmir Ticaret Odası (İTO) Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Meslek...

Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşında alkollü ürün tüketecek vatandaşları uyaran İzmir Ticaret Odası (İTO) Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Meslek Grubu Meclis Üyesi Bedri Artut, "Kapalı şişe sizin hayat sibobunuzdur. Şişenin kapağını açarken bir "çıt" sesi duyacaksınız. O çıt sesi çok önemli. O sizin hayatınız sigortası" dedi.

Yeni yıl yaklaşırken son günlerde sahte içkiden ölümlerin gittikçe artması üzerine İTO Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Meslek Grubu Meclis Üyesi Bedri Artut, yılbaşında sahte içki kaçak içki uyarısı yaptı. Artut, "Bir defa en önce güvenmediğiniz yerlerden temin etmeyin. Açık satılan yerlerden, kafelerden, restoranlardan, barlardan içmeyin. Eğer içecekseniz de en önemlisi bandrolüne bir bakın, eskimiş küflü paslı olmaması gerekiyor. İkincisi gayet berrak olması lazım. İçinde herhangi bir tortu olmamalı. Üçüncüsü de şişeyi mutlaka ve mutlaka siz açın. Çünkü şişeyi onlar doldurduklarında hemen kapatıyorlar çevirip öyle kalıyor. Siz hiç gayret sarf etmeden çevirerek açabiliyorsunuz ama kapalı bir şişeyi açmak için ufak gayret göstereceksiniz. Şişenin kapağını açarken bir "çıt" sesi duyacaksınız. O çıt sesi çok önemli. O sizin hayatınız sigortası. Muhakkak onu bulun, duyun. Rakıyı açarken "çıt" sesini duyacaksınız. Bu çıt sesini duymadığınız takdirde bilin ki bu şişe daha önce açılmıştır. Açık şişlerden içmemeniz sizin menfaatinize. Kapalı şişe sizin hayat sibobunuzdur. Gidiyorsunuz 25-30 TL karşılığında damacanadan su doldurur gibi pet şişede rakıyı dolduruyor size. Ertesi günü Allah muhafaza düşünmek bile istemiyorum" diye konuştu.

"HA RAKIYLA ÖLDÜRMÜŞSÜNÜZ, HA SİLAHLA"

Kaçak içki ve sigara üreticilerinin daha fazla kazanç elde etmek amacıyla insan sağlığını hiçe saydığını, metil alkolden üretilen sahte içkinin bu yıl içinde sadece İstanbul ve İzmir'de 44 can aldığını belirten Artut, "Bu işin üç tane ayağı var. Hepsi devletle ilintili. Ne kadar çok vergi yüklerseniz o kadar da bunun illegali piyasaya geçer. Dolayısıyla devletin vergi olayını hafifletmesi lazım. İkincisi kontrol. Kolluk kuvvetleri ve emniyet mensuplarıyla çok sıkı denetim yapılması lazım. Üçüncüsü de buna adli olarak da hukuken de ağır cezalar getirmemiz lazım çünkü bir insanı resmen öldürüyorsunuz. Ha rakıyla öldürmüşsünüz ha silahla. Silahla öldürünce 20 kusur sene ceza veriyorsunuz, bir şişe rakı hediye ettiğinizde ya da sattığınızda cezası yok. Tezat burada başlıyor. Bu böyle olduğu sürece bunun önüne geçmemiz mümkün değil. Bir de insanlarımızı fevkalade bir şekilde bilinçlendirmemiz lazım çünkü sahte içki kullanan insanın kurtuluş sansı yok, sıfır" ifadelerini kullandı.

"BİDONLARDA SATILIYOR"

Sahte içkiden birçok vatandaşın öldüğü ancak olayın sadece ölümler olduğu zaman gündeme geldiğini ifade eden Artut sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir müddet önce 20 tane vatandaşımızı İstanbul'da, 12 tane vatandaşımızı İzmir'de maalesef kaybettik. Bunlar bilinenler ve medyaya aksedenler, adliyeye aksedenler. Peki aksetmeyenler ne olacak? Bugün o kadar aleni şekilde bidonlarda satılıyor. İnsanlar korkar hale geldi. Açık satılan yerlerde, kulüplerde, eğlence yerlerinde restoranlarda içki içmekten imtina etmeye başladılar."

"SAHTE İÇKİNİN TARİFİ İNTERNETTE VAR"

Yılbaşında sahte içki sürümünün ve satışının daha fazla olabileceğine dikkat çeken Artut şöyle konuştu: "Hayatında hiç içki içmeyen insanlar bile yılbaşını ciddi şekilde içki içmek diye bilirler. Aslında yılbaşı yeni yıl güzel geçsin diye bir kutlamadır ama tabi bu işle iştigal eden arkadaşların bunu fırsat bilerek bunları fevkalade bir şekilde piyasaya süreceklerine inanıyorum. Müessif olayları inşallah yaşamayız. Şimdi sahte içki üretmek o kadar kolay ki internete girin tarifi var. Yani etil alkolü veya metil alkolü, ki zararlı olan metil alkoldür bir şekilde temin ediyorlar."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim