• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

’Yeni Türkiye Buluşmaları’nda Rusya Krizi Tartışıldı

’Yeni Türkiye Buluşmaları’nda Rusya Krizi Tartışıldı
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Yeni Türkiye Buluşmaları konferanslar dizisinde, Rusya krizi masaya yatırıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Yeni Türkiye Buluşmaları konferanslar dizisinde, Rusya krizi masaya yatırıldı. Prof. Dr. Fırat Purtaş, Türkiye ve Rusya'nın daha önce pek çok krizi aştığı gibi bu krizi de aşacağını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'nca düzenlenen "Yeni Türkiye Buluşmaları" Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'nda yapıldı. Son dönemde Türkiye'yi ve özellikle Antalya'yı yakından ilgilendiren Rusya krizinin tartışıldığı konferansta, TURKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Avrasya Yazarlar Birliği'nden Yrd. Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Yılmaz konuşmacı olarak yer aldı. Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz'ın oturum yöneticiliğini üstlendiği konferansı Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zülfü Çelik'in yanı sıra çok sayıda Antalyalı izledi.

"BU KRİZ DE AŞILACAKTIR"

Özellikle 2000'li yıllarda ABD'nin Irak operasyonlarının Türkiye ve Rusya'yı yakınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Fırat Purtaş, bu dönemde iki ülkenin ABD'ye aynı tepkiyi verdiğini ve bugünkü düzeye ulaşan işbirliği sürecine girildiğini sözlerine ekledi.

Günümüzde yaşanan krizin daha derin bir niteliği olduğunu söyleyen Purtaş, "Bu kriz de yeni değil. 2011 yılından bu yana Suriye'de başlayan olaylar çerçevesinde zaten Türkiye ile Rusya karşı karşıya idi. Ancak bu krize rağmen ekonomi, turizm, karşılıklı yatırımlar çerçevesinde işbirliği sürüyordu. Bugün, Rus uçağının Türkiye sınırlarını ihlal etmesi üzerine gerçekleşen hadise ile bu kriz tırmanışta. İnanıyorum ki daha önceki sorunlar aşıldığı gibi bu kriz de aşılacaktır. Bu sorun, önceki sorunlara nazaran daha derin bir nitelik taşıyor" diye konuştu.

"BU 20 SANİYELİK BİR İHLAL MESELESİ DEĞİLDİR"

Avrasya Yazarlar Birliği'nden Yrd. Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu da Rus uçağının düşürülmesinin de bir geçmiş perspektife dayandığını belirtti. Ömeroğlu şunları söyledi:

"Bu konuda devletimize yapılmış haksızlıklar var. "Rusya 20 saniye hava sahamızı ihlal etmiş, ne var bunda, sabretseydik ne olurdu" deniyor. Hakikaten böyle bakınca çok haklıymış gibi görünüyor. Tabi 20 saniyede bir şey olacağı yok. Karadeniz'de Rus uçaklarının hava sahamızı daha uzun sürelerle ihlal ettiği hadiseler var ancak bu uçakların hiçbirini düşürmemişiz. Fakat bu bölgede daha önce düşmüş F-16'mız var, bizim topraklarımıza düşmüş roketler, bombalar, top mermileri var. Biz bu hadiselerden sonra demişiz ki, yaklaşanı vururuz. Dolayısıyla, Türkiye burada son derece haklıdır ve bu bir 20 saniye meselesi değildir. Bu 20 saniye farklı bir arka planı olan bir 20 saniye."

"RUSYA AKILLA ANLAŞILMAZ, ARŞINLA DA ÖLÇÜLMEZ"

Konferansın son konuşmacısı olarak söz alan Prof. Dr. Salih Yılmaz, son 15 yılda Rusya ile Türkiye'nin ilişkilerinin her iki ülkeye de çok şey kazandırdığına değinerek "Bu krize baktığımızda yakın süreçte Türkiye çok şey kaybetmiş gibi görünüyor ancak uzun vadede Türkiye'nin çok şey kazanacağını düşünüyorum. Rusya krizi Türkiye'de yeni vizyon, yeni ekonomik açılımlar gibi birtakım yenilikler getirecektir. Avrupalıların da sık sık kullandığı "Rusya akılla anlaşılmaz, arşınla da ölçülmez" diye bir söz vardır. Bugün biz çok büyük bir kriz yaşadık Rusya ile ancak bir ay sonra bakarsınız Ruslar Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz diyebilirler" ifadelerini kaydetti.

Konferansın sonunda Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zülfü Çelik, konuşmacılara hediyelerini takdim etti.

’Yeni Türkiye Buluşmaları’nda Rusya Krizi Tartışıldı

’Yeni Türkiye Buluşmaları’nda Rusya Krizi Tartışıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim