• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Yeni Doğan Bakım Üniteleri İçin Termal Kameralı Ön-teşhis Sistemi

Yeni Doğan Bakım Üniteleri İçin Termal Kameralı Ön-teşhis Sistemi
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Ceylan, TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı'nda kabul gören "Yeni Doğan Yoğun Bakım Üniteleri İçin Geliştirilen Termal Görüntüleme Tabanlı Ön-Teşhis Sistemi" projesi ile Türkiye'de bir ilk olacak ön teşhis sistemini hayata geçiriyor.

Yeni doğan bakımında sıcaklık ölçümü bebeklerin hayatının kurtarılması noktasında büyük yenilikler getiriyor. Özellikle erken doğan ve çok düşük doğum ağırlığına sahip olan yeni doğanların vücut sıcaklığının sabit tutulması tedavi sürecinde oldukça önemli bir rol üstleniyor. Sıcaklığın doğru ölçümü ve sıcaklık değişimlerinin hızlı bir şekilde bebeklerde yer değişikliği olmadan kuvözde tespit edilmesi yeni doğan takibi için kritik bir rol arz ediyor.

"AMAÇ, YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE ÖLÜM ORANLARINI AZALTMAK"

Ülkede yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde bulunan bebeklerin ölüm oranlarının yüksek olduğunu anımsatan ve "Yeni Doğan Yoğun Bakım Üniteleri İçin Geliştirilen Termal Görüntüleme Tabanlı Ön-Teşhis Sistemi" projesinin önemini anlatan Yrd. Doç. Dr. Murat Ceylan, " Medikal görüntüleme teknolojilerinin hızlı gelişimi, sıcaklığın temassız ve doğru bir şekilde ölçülmesine imkan sağlıyor. Hızlı ve güvenilir bir metot olan kızılötesi termal görüntülemenin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kullanılması son zamanlarda önem kazandı. Vücudun sıcaklık dağılımında ortaya çıkan verilerin anormalliklere işaret etmesi, termal görüntüler kullanılarak bir ön-tanı sisteminin kurgulanabileceği fikrini ortaya çıkardı. Fiziksel temaslı sensörlü sistemlerin termal hassasiyeti 0.50C iken termal görüntüleme ile hassasiyet 0.050C" ye kadar düşürüyor. Bu da sağlık görevlisinin bilgisayar ortamında normal olmayan bir vücut sıcaklığını görmesini ve yapay zeka tabanlı sistem tarafından konulan ön teşhise erişerek karar verme sürecini hızlandırıyor" dedi.

Projeyi Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi çalışanları ve Prof. Dr. Bülent Oran, Prof. Dr. Hanifi Soylu, Doç. Dr. Ali Annagür, Araştırma Görevlisi Dr. Saime Sündüs Uygun ile hazırladıklarını belirten ve proje sürecinde desteklerinden ötürü ailesine de teşekkür eden Yrd. Doç. Dr. Murat Ceylan, "Geliştirdiğimiz proje ile amacımız prematüre doğan ve çok düşük doğum ağırlığına sahip bebeklerin 24 saat takip edilmesi ve hastalıklara özgü vücut bölümlerini özel olarak inceleyecek erken uyarı sisteminin tanımlanmasıdır. Yeni doğan yoğun bakım ünitelerine özel olarak geliştirilmiş "Medikal Kızılötesi Görüntü Analiz Prosedürü" belirlenecek, böylece yeni doğanların vücut sıcaklıkları korunarak kuvöz içerisinde kamera görüntülerine dayanarak teşhis konulabilecek" diye konuştu.

Yeni Doğan Bakım Üniteleri İçin Termal Kameralı Ön-teşhis Sistemi

Yeni Doğan Bakım Üniteleri İçin Termal Kameralı Ön-teşhis Sistemi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim