• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Yeni Asgari Ücret Yeni Sorunları Da Beraberinde Getirdi

Yeni Asgari Ücret Yeni Sorunları Da Beraberinde Getirdi
Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan 01 Ocak tarihi itibariyle 1273 TL'den 1647 TL'ye yükselen asgari ücretin önümüzdeki dönemde...

Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan 01 Ocak tarihi itibariyle 1273 TL'den 1647 TL'ye yükselen asgari ücretin önümüzdeki dönemde yeni işsizler ordusu oluşmaması ve kayıt dışılığın artmaması için yetkililerin küçük esnaf ve sanatkarı desteklemesi gerektiğini söyledi. Başkan Çetindoğan, "Çalışanlar için büyük sevinç kaynağı olan yeni asgari ücret işverenlere ağır yükler getirmektedir. Büyük şirketler değişik şekillerde gerekli desteği alırken zaten zor durumda olan pek çok küçük esnafımızın bu yükün altından kalkması kolay olmayacaktır" dedi.

31/12/2015 Tarih ve 29579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01 Ocak tarihinde yürürlüğe giren asgari ücretin 1273 TL'den 1647 TL'ye yükselmesinin sevindirici olduğunu ancak ekonomik yönden darboğazda olan ve belini doğrultamayan küçük esnaf ve sanatkar için ciddi bir sıkıntı sürecinin başladığını kaydeden Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, "Esnafımız kendi Bağ-Kur primlerini bile ödemekte zorluk çekerken, pek çoğunun birikmiş büyük borçlarının olmasına sebebiyet vermişken, asgari ücrete yapılan son zam esnaf ve sanatkarımızı daha büyük kıskaca sokacak, borçlarını bir kat daha artıracaktır" dedi.

"ESNAF PRİMİ ÖDEYEMEZSE ÇALIŞANLAR İŞSİZ KALABİLİR"

Asgari ücretin artması bir yandan sevindirirken diğer yandan primi ödeyemeyen esnafın çalışanını çıkarmak durumunda kalabileceğini de belirten Başkan Çetindoğan, "Gönül ister ki asgari ücret daha yüksek olsun. Çalışan her vatandaşımızın refah seviyesi daha da yükselsin. Ancak burada hesaba katılmayan bir durum var. O da asgari ücret kaç lira olursa olsun, esnaf işçi çalıştıracak durumda olmaz ve çalışanlarına primler nedeniyle işten çıkarmak zorunda kalırsa bu da ciddi bir sıkıntıya neden olacaktır. Esnaf yanlarında çalışan sigortalı elemanların primlerini ödeyemeyeceği için pek çoğu yanında çalışan elemanını işten çıkarmak zorunda kalacak ya da kayıt dışı çalıştırmanın yollarını arayacağı bir gerçektir. Bu durumda kayıtlı işçi sayısında azalma olacağından ülkemizdeki işsiz sayısını da bir kat daha artıracaktır" diyerek çalışanın desteklenmesinin yanında esnafın da desteklenmesi gerektiğini söyledi.

YENİ YILDA ESNAFA GELEN YÜK NE OLDU

Açıklamasında yeni yıl ve asgari ücretin zamlanmasına paralel olarak işveren gelen yükü rakamlarla açıklayan Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, "Asgari ücretin 1273 TL'den 1647 TL'ye yükselmesi ile 374 TL, 31 Aralık tarihi itibari ile 439,36 Lira olan Bağ-Kur primi 568 TL'ye yükselmesi ile 231 TL, 477 lira olan sigorta priminin 618 liraya yükselmesi ile 261 TL işverenin yükü artmıştır. Çalışanın iş bulabilmesi ve yeni işsizlerin oluşmaması için yetkililerden esnafa destek bekliyoruz. Esnafa verilen 30 Bin TL'lik faizsiz destekten yararlanma şartları da çok ağır olduğu için esnaf bu destekten de yararlanamıyor" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim