• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi Paneli

Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi Paneli
Türkiye'nin gündemi olan başkanlık sistemi hakkında Kahramanmaraş'ta "Yeni Anayasa İhtiyacı ve Başkanlık Sistemi" paneli düzenlendi.

Türkiye'nin gündemi olan başkanlık sistemi hakkında Kahramanmaraş'ta "Yeni Anayasa İhtiyacı ve Başkanlık Sistemi" paneli düzenlendi.

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Kahramanmaraş Şubesi tarafından Mehmet Akif Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele, Prof. Dr Ahmet Nohutçu ile Anayasa Uzmanı Taylan Barun konuşmacı olarak katıldı.

Panel Prof. Dr. Ahmet Nohutçu'nun başkanlık sistemi hakkında açıklamalarıyla başladı. Nokutçu, "Başkanlık deyince aklımıza AB devletleri geliyor. Ama normalde savunulan veya savunduğumuz şey, Amerika'daki başkanlık sistemi değil. Amerika kendine özgü siyasi kültürü, sosyo demokratik yapısı ve benzeri sebeplerle kendine özgü bir başkanlık sistemi geliştirmiş ama, ister Amerika olsun, ister Hindistan, ister Türkiye, bir ülke eğer başkanlık sistemine geçiyorsa olmazsa olmazlar şunlardır. Şuanda aslında gördüklerinizdir. Amerika'da bunların hepsi var, ama Amerika'da farklı özellikler var. Bizde farklı özellikler olabilir. Burada demin de söyledim ya, başkanlık sistemi daha demokratiktir. Neden? Çünkü; millet iki kez seçime gidecek. Milletvekili olarak mecliste kimleri görmek istersin? Bir de devletin başında kimi görmek istersin? Yani parlamenter hükümette bir kez oy kullanıyoruz, başkanlıkta iki oy kullanıyoruz. millet iradesi daha çok ortaya çıkıyor" dedi.

Panel Prof. Dr. Ahmet Nohutçu'nun konuşmasının ardından mikrofona Anayasa Uzmanı Taylan Barun davet edildi. geçmişten günümüze anayasa sisteminin detayları noktasında bilgi veren Barun,"1982 Anayasasının hükümet sistemi ,tasarımı Kenan Evren'in kendisini Anayasanın bizzat içerisine yazarak yani darbeyi yapan generalin kendi anayasasında kendisine verdiği yetkiler üzerine inşa edilmiş bir durumda. Çok fazla yetkisi var, çok fazla görevi var, hiçbir sorumluğu yok. Şu halde Başkanlık sisteminin kendisine daha fazla sorumluluk yükleyeceği, kendisine artı olarak hiçbir şey sunmayacağını söylemek gerekir. Bizim geleneğimizde ne Osmanlı'da, ne daha sonrasında hiçbir zaman federal yapı olmadı. Bugün de ne parlamenteri seçtiğimizde ne de Cumhurbaşkanını veya başkanlık sistemini seçtiğimizde federal yapıyla alakamız olamayacağını belirtmek lazım" diye konuştu.

Son olarak Yeni Anayasa İhtiyacı ve Başkanlık Sistemi paneli Modaratörü AK Parti 24. dönem milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu, "Bugünkü problem şu: Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade ediyor.Şuandaki fiili durumuyla Anayasanın yazılı olduğu hükümle arasında bir çelişki doğmuş durumda. Ama fiili durum halkımızın iradesiyle gerçekleşmiş. Sabih Kanadoğlu'nun bir 367 hikayesi vardı. Bu Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilme zorunluluğu o yüzden ortaya çıkan bir zorunluluk. Şimdi bir şeye daha değinmek istiyorum. Bizim Anayasa metnimiz çok uzun 82 anayasası. 1921 Teşkilatı Esasiye kanunu yani, o zaman düzenlenen Anayasa 2.5 sayfa arkadaşlar. Şimdiki Anayasamız 37.5 sayfa. Amerikan Anayasası 5.5 sayfa. Netice itibarıyla bizim Türk milleti tarihi boyutuyla başkanlık sistemiyle yönetilmeye alışmış bir millet. Bizim geleneklerimizde ve kültürümüzde başkanlık sistemi var" dedi.

Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi Paneli

Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi Paneli

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim