• BIST 9125.29
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3653
  • Euro 34.9479
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

“Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi” Konferansı Düzenlendi

“Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi” Konferansı Düzenlendi
Yeşilyurt Belediyesi "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konferansı düzenledi.

Yeşilyurt Belediyesi "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konferansı düzenledi. Konferansa konuşması olarak katılan Avukat Halit Çokan, "Hak ve özgürlüklerimiz için yeni anayasa ve başkanlık sistemi şart" dedi.

Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Türkiye'nin darbe anayasası ile yönetildiğini ifade etti. Polat, "Maalesef biz 1982 Anayasası ile yönetiliyoruz, bu büyük bir ayıptır. 1980'li yıllarda ülkede yaşanan askeri ihtilaldan sonra Türkiye'de bütün sistemin durması, anayasanın rafa kaldırılması, Meclis'in fes edilerek, hükümet düşmesiyle birlikte ülkemiz iki yıl boyunca askeri yönetimler tarafından yönetilmişti. O dönem Amerika Başkanının, "Bizim çocuklar görevlerini yerine getirdi" sözü bizim için utanılacak bir durumdur. Böyle bir kadronun yaptığı darbe anayasasıyla yönetiliyoruz. Öyle bir anayasa ki her gelen bir delik açmış, yamalı bohçaya dönüşmüş. Yeni anayasa için gerçekten çok geç kaldık, darbe anayasasının hızlı bir şekilde değişmesi, sivil, hak ve özgürlüklerin en üst seviyede içinde barındıracak yeni anayasanın Türkiye'nin geleceğini aydınlatacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ise ülke gündemin en sıcak konularından olan "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konferansın önemli olduğunu aktardı.

"TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİ İÇİN YENİ ANAYASAYA İHTİYACI VAR"

Avukat Halit Çokan'ın üç ana başlık altında gerçekleştirdiği sunumu yaklaşık iki saat sürdü. Yeni anayasa, başkanlık sistemi ve parlamenter sistemin eksikliklerini içeren geniş detaylı sunumunu Malatyalılarla paylaşan Çokan, insan hak ve özgürlüklerinin tam manasıyla yaşanması için yeni anayasa yapılmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti. Çokan, "Türkiye sadece kısmi değişiklikler için değil, köklü bir sistem değişimi için yeni anayasa yapmalıdır. 1982 Anayasasıyla yönetilmek demokratik ve çağdaş olduğunu, dünyayla yarıştığını iddia eden bu ülkeye yakışmıyor. Ayrıca bu anayasa toplumsal uzlaşma ve belli bir konsensüs neticesinde kabul edilmiş değildir ve bu anayasa bir çok soruna kaynaklık teşkil etmektedir. Bu anayasanın değiştirilmemesi durumunda bizim demokratik bakımından, bugüne kadar yakaladığımız kazanımları sürdürmemiz mümkün değildir, çünkü şu anda fiili bir durumla yönetiliyoruz. Her bakımdan içinde sorunlar barındıran bu anayasayı zaman zaman görmezden gelerek memleket yönetilmeye çalışıyor. Ülkemizin yaşadığı birçok sorunun temelinde 1982 Anayasası yer almaktadır. Bir değişim yapamadığımız sürece şu andaki sorunları ömür boyu çözemeyiz. Bunu da yeni anayasa yaparak çözüme kavuşturabiliriz. Katıldığım bütün panellerde şunu çok net ifade ediyorum ki, yeni anayasa insan hak ve özgürlükleri için şarttır. Yeni Türkiye'nin en büyük teminatı yeni anayasa olacaktır" ifadelerini kullandı.

Siyasal istikrar için başkanlık sisteminin kaçınılmaz olduğunu, dünyada söz sahibi olma hedefinde olan Türkiye'nin bu saatten sonra istikrarsız hükümetlerle kaybedecek zamanı olmadığını sözlerine ekleyen Çokan, başkanlık sisteminin birçok aksaklığı ve olumsuzluğu ortadan kaldıracağını ifade etti. Çokan, "Türkiye'nin kendi iç demokrasisinin sağlıklı işlemesi için başkanlık sistemine geçmesi zorunlu hale gelmiştir. Mevcut sistemde siyasi istikrardan söz etmek mümkün değil. Seçimle başa gelen hükümetin bile acaba kaç yıl görevde kalacağı belli değil. Siyasi gelişmelere baktığımız zaman bunun çok acı örneklerini görüyoruz, siyasi belirsizlik nedeniyle yaşanan kutuplaşmalar, karar mekanizmalarının doğru işlememesi, Cumhurbaşkanlarıyla Başbakanların arasında yaşanan tartışmalar, fırlatılan anayasa kitapçıklarının doğurduğu ekonomik sıkıntılar ve akabinde hükümetlerin yıkılması, bankaların batması, bu örnekleri çoğaltabiliriz. Türkiye'nin artık istikrarsız hükümetlerle kaybedecek zamanı kalmamıştır. Türkiye'nin dünyada söz sahibi olmasını engelleyen, insanlarımızın hak ve hürriyetlerini kısıtlayıcı durumu içinde barındıran, her açıdan bizi ciddi sıkıntılar içine sokak ana unsur, parlamenter sistemdir. Birçok ülkenin siyasi istikrar ve demokratik istikrarı yakalamasının altında başkanlık sistemiyle yönetilmesi vardır. Şu anki var olan sistemde halk olarak Başbakanı seçme hakkımız yok, ne yazık ki. Başkanlık sisteminde Başbakanı direk olarak halk seçeceği için demokrasi ve siyasal istikrar daha fazla hakim olacak" diye konuştu.

Programın sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Çokan'a, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı YEKSAM öğrencileri tarafından yaptırılan elif-vav tablosu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve AK Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Muhammed Yalçınkaya ise kayısı paketi hediye etti.

“Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi” Konferansı Düzenlendi

“Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi” Konferansı Düzenlendi

“Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi” Konferansı Düzenlendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim