• BIST 9524.59
  • Altın 2490.463
  • Dolar 32.5466
  • Euro 34.7015
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Yemen operasyonu piyasaları vurdu

Yemen operasyonu piyasaları vurdu
Suudi Arabistan, Yemen’deki Husilere hava operasyonu başlattı. Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr, yaptığı açıklamada, Yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyin yapılacağını bildirdi.

Operasyona bazı Körfez ülkeleriyle 10 ülkenin destek verdiğini kaydeden Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi’nin talebi üzerine operasyona
başladıklarını vurguladı.

Operasyonun başlamasının ardından Brent petrolün varil fiyatı 56 dolardan 59,70 dolara kadar yükseldikten sonra 58 dolar seviyelerinde dengelendi. Dolar özellikle gelişen ülke para birimlerine karşı genel olarak değer kazanırken, bölgedeki gerginlik ve petrol fiyatının yükselişine ek olarak, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s'in Türk Bankacılık sektörünün görünümünün negatif olduğunu belirten açıklamasının etkisiyle dolar/TL 2,5650 seviyesinden 2,60′ın üzerine çıktı.

Moody’s, Türkiye’deki bankacılık sektörünün görünümünün, kurlardaki oynaklık ve ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle “negatif” olduğunu belirtti.  Yapılan açıklamada, bankaların büyüme fırsatlarını azaltacak ve borçluların ödeme gücünü zayıflatacak olan ekonomik büyümedeki yavaşlama ve kurdaki oynaklığa dikkat çekilerek “Varlık kalitesindeki ılımlı aşınmayla birlikte, sermaye piyasalarından finansmana olan bağımlılık, bankacılık sistemini uluslararası yatırımcı güvenine ve dolar cinsi faizler üzerindeki yukarı yönlü baskının ışığında borçlanma maliyetlerinde oluşacak olası artışlarının etkisine maruz bırakıyor” ifadesi kullanıldı.

Türk bankalarının mevcut varlık kalitesinin hala iyi olduğunu ve Tier 1 rasyosunun 2014′te yüzde 13′ten yüzde 14′e çıktığını belirten Moody’s “Fakat bunu azalan kredi büyümesi ve ülkenin devam eden yüksek enflasyonunun bankacılık karlarını zayıflatmasına karşı dengelememiz lazım” değerlendirmesinde bulundu. ABD’de pay piyasaları dün açıklanan dayanıklı mal siparişlerinin beklentilerin çok altında kalmasının ardından günü sert düşüşle tamamlarken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri de yüzde 1,88′lerden yüzde 1,92′ye yükseldi.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi son bir haftada üçüncü kez 1,10′un üzerini test ettikten sonra bu seviyenin hemen altında dengelenirken, pay piyasalarında yüzde 1′i aşan değer kayıpları görüldü.

Yurtiçinde BIST 100 endeksi dün analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 83.600 seviyesini test ettikten sonra gelen satışlarla kazançlarının bir kısmını geri vererek günü yüzde 0,75 artışla 82.649 puandan tamamladı. Analistler, Moody’s'in bankacılık sektörüne yönelik açıklamaları ve Yemen’e başlatılan operasyonun tedirginliği ile dolar/TL’nin 2,60′ın üzerine çıkmasının bugün BIST 100 endeksi üzerinde baskı oluşturacağını ifade ediyor. BIST 100 endeksinin 81.000 seviyesinin destek olarak takip edileceğini belirten analistler, döviz kurları ve petrol fiyatlarının seyrinin yön üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim