• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, tekneyle Yemen'den kaçtı

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, tekneyle Yemen'den kaçtı
Uluslararası haber ajansları Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin tekneyle ülkeyi terk ettiğini duyurdu. ABD'li yetkililer de gelişmeyi doğruladı.
Associated Press, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Aden kentinden bindiği bir tekneyle ülkeden kaçtığını bildirdi. Hadi'nin Yemen'den kaçtığına dair daha önce ortaya atılan iddialar cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca yalanlanmıştı. Hadi'nin Aden'de terk ettiği sarayının ise savaş uçaklarınca vurulduğu belirtilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen Cumhurbaşkanı el Hadi'nin konutundan gönüllü olarak ayrıldığını kaydetti.

Associated Press'e konuşan Yemenli güvenlik ve liman yetkilileri, Hadi'nin yardımcılarıyla birlikte yerel saatle 15.30'da ülkenin güneyindeki Aden kentinden tekneyle ayrıldığını söyledi. Yetkililer, Hadi'nin nereye gittiği konusunda bilgi vermedi.

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin konutundan ayrıldığını teyit etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, silahlı grupların Yemen'de kontrolü ele geçirmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

"GÖNÜLLÜ OLARAK AYRILDI"

Psaki, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Hadi ile bugün erken saatlerde temas kurduklarını ifade ederek, "Kendisi artık konutunda değil, bunu teyit edebilirim" dedi. Hadi'nin gönüllü olarak ayrılıp ayrılmadığına yönelik soru üzerine de Psaki, "Bence gönüllü olarak konuttan ayrıldığı gayet açık" ifadesini kullandı.

Psaki, Hadi'nin şu anda bulunduğu yere dair bilgi veremeyeceğini ifade ederek, "Kendisiyle son günlerde temas halindeydik" diye konuştu.

DAHA ÖNCEKİ İDDİALAR YALANLANMIŞTI

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Hadi'nin Ensarullah Hareketi (Husiler) milislerinin Aden'e yaklaşması üzerine ülkeden ayrıldığı yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğunu belirtmişti. Kaynaklar, "Hadi'nin Husiler'in Aden sınırına yaklaşması üzerine kentteki başkanlık sarayından ayrıldığı ve güvenli bir bölgeye nakledildiğini" ifade etmişti.

SARAYA SALDIRI

AFP'ye konuşan bir cumhurbaşkanlığı yetkilisi ise, "Bir savaş uçağı, başkanlık sarayına üç füze attı. Bu saldırıya hava savunma sistemiyle karşılık verildi" demişti.
İran destekli Husilerin ev hapsinde tuttuğu Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi geçen ay Sana'dan kaçarak, ülkenin güneyindeki Aden kentine gitmişti.

BAŞINA ÖDÜL KOYDULAR

Husilerin, Cumhurbaşkanı Hadi'nin yakalanması için 20 milyon riyal (93 bin dolar) ödül vadettiği öne sürüldü.

"SAVUNMA BAKANI KAÇIRILDI" İDDİASI

Öte yandan Husi milislerinin, Yemen Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve Lahic kenti tugay komutanı Tuğgeneral Faysal Receb'i kaçırdığı iddia edildi.Husiler, Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve Lahic kenti tugay komutanı Tuğgeneral Faysal Receb'i kaçırdı. Milislerin, Subeyhi ve Tuğgeneral Receb'i bilinmeyen bir yere götürdüğü ifade edildi.

Savunma Bakanı Subeyhi, Sana'daki evini kuşatan Husi milislerinden kaçarak, 8 Mart'ta Aden'e gelmişti.

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de, hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından, başkent Sana'yı elinde bulunduran Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshettiğini duyurmuştu. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi, "darbe" olarak nitelendirilmişti.

Bu arada dün gece Yemen'deki meşru hükümeti korumak için 10 ülkenin katıldığı bir askeri operasyon başlatıldı. Öte yandan Hükümet yetkililerden alınan bilgiye göre, çatışmaların devam etmesi üzerine Uluslararası Aden Havalimanı kapatıldı. Tüm çalışanların güvenlik endişesiyle havalimanından ayrıldığı belirtildi. Tüm bu gelişmelerin üzerine Suudi Arabistan, Yemen'de askeri operasyon başlattı. Operasyona 10 ülke katılıyor. Suudi Arabistan, Cumhurbaşkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi'nin sarayın terk ederek deniz yoluyla kaçmasının ardından iç savaşa bir adım daha yaklaşan Yemen'e askeri operasyon başlattı. Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adel al-Jubeir, ülkesinin başını çektiği ve 10 ülkeden oluşan koalisyon güçlerinin, "Yemen halkını ve meşru Yemen yönetimini korumak için", Ocak ayından bu yana Şii Husilerin denetimindeki Başkent Sana'ya hava saldırıları başladığını duyurdu. Suudi Arabistan Büyükelçisi, Şii inanışlı Husi isyancılarının, İran tarafından desteklendiklerini savundu.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN OPERASYON AÇIKLAMASI

Suudi Arabistan, Yemen'de ilerleyişini sürdüren Husi militanlarına karşı hava operasyonuna başladığını duyurdu.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Suudi Arabistan önderliğindeki hava operasyonuna, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek veriyor.

Başkent Sana'da Husi militanları uçaksavar bataryalarıyla Suudi Arabistan jetlerine ateş açıyor. Kentte yoğun uçaksavar sesleri duyuluyor.

Operasyona 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile katılan Suudi Arabistan, 10 ülkeden oluşan koalisyonun, kayıplara karışan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’yi desteklemek için harekete geçtiğini açıkladı. Aden Körfezi'nin güvenliğini sağlamak amacıyla 4 Mısır gemisi Yemen'e doğru haraket etti.

4 SAVAŞ UÇAĞI ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Suudi Arabistan'ın, Yemen'deki Husilere yönelik bu gece başlattığı hava operasyonunda, başkent Sana'da yer alan Daylami hava üssü vuruldu.

İRAN'DAN YEMEN OPERASYONUNA KINAMA! 

Husilere karşı hava operasyonu devam ederken ilk belirlemelere göre, Suudi Arabistan savaş uçakları Sana'daki Daylami hava üssünü bombaladı. Operasyonda, hava üssündeki uçaksavar bataryaları ile 4 savaş uçağının etkisiz hale getirildiği, Sana'nın güneyindeki Husilere ait askeri kampların da vurulduğu ifade edildi.

ABD'DEN FLAŞ HAMLE

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdiği bildirildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Husilerin Yemen'in seçilmiş hükümetine karşı askeri eylemini güçlü biçimde kınadığını kaydetti.

Bu eylemlerin geniş çaplı istikrarsızlığa ve Yemen halkının iyiliği ve güvenliğini tehdit eden kaosa neden olduğunu belirten Meehan, ABD'nin bölgesel partnerler ve Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi ile yakın temas halinde bulunduğunu ifade etti.
Meehan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bozulan güvenlik durumuna yanıt olarak Suudi Arabistan, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri ve diğerleri, Suudi Arabistan sınırını savunmak ve Yemen'in meşru hükümeti korumak için askeri eylem başlattı. KİK üyelerinin daha önce açıkladığı gibi, bu eylemi, Hadi'nin talebi üzerine yapıyorlar.

ABD, Suudi Arabistan ve KİK partnerlerimizle, onların güvenliği ve ortak çıkarları konularında yakın koordinasyon içindedir. KİK'in eylemlerini Husilerin şiddetine karşı savunma amaçlı olarak, ABD Başkanı Obama, KİK önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdi. Bu eylemleri destekleme bağlamında, ABD güçleri Yemen'de doğrudan askeri eyleme girmese de ABD'nin askeri ve istihbarat desteğini koordine etmek için Suudi Arabistan ile Ortak Planlama Hücresi oluşturuyoruz."

MISIR'DAN OPERASYONA DESTEK AÇIKLAMASI 

Meehan, bunun yanında, ABD'nin, Arap Yarımadası El Kaidesi kaynaklı terör tehditlerini yakından izlemeyi sürdürdüğünü belirterek, ABD ve vatandaşlarına yönelik devam eden muhtemel tehditleri engellemek için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini kaydetti.

Husilerin istikrarsızlığa neden olan askeri eylemlerini bir an önce durdurmasını şiddetle tavsiye ettiklerini ifade eden Meehan, grubun siyasi diyaloğun parçası olarak müzakerelere dönmesi çağrısında bulundu.

Meehan, uluslararası toplumun, silahlı gruplar tarafından Yemen'de şiddet eylemiyle kontrolün ele geçirilmesinin kabul edilemez bulduğunu ve meşru siyasi dönüşümün sadece siyasi müzakereler ve tüm taraflar arasındaki konsensüs anlaşması yoluyla olabileceğini BM Güvenlik Konseyi vasıtasıyla ve diğer forumlarda açıkça ifade ettiğini hatırlattı.

OPERASYONU PRENS YÖNETİYOR

Suudi Arabistan'ın müttefik Arap ülkeleriyle birlikte başlattığı "Kararlı fırtına" isimli operasyon Suudi Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Salman'ın yönetiminde devam ediyor.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan öncülüğündeki 10 ülkenin Yemen'de Şii Ensarullah hareketinin ilerleyişini durdurmak için başlattığı hava saldırılarıyla ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada, "Ülkemize Suudi Arabistan tarafından önceden bilgisi verilen askeri harekatı destekliyoruz. Husi hareketini ve dış destekçilerini Yemen'de ve bölgede barış ve güvenliği tehdit eden davranışlardan vazgeçmeye çağırıyoruz" denildi.

WASHINGTON BÜYÜKELÇİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr, Washington'da yaptığı açıklamada, operasyonun saat 19.00'da (TSİ 01.00) başladığını kaydetti.

Cubeyr, Husilerin "her zaman şiddet yolunu seçtiğini" belirterek, "Yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyi yapacağız" dedi.

Operasyona bazı Körfez ülkeleriyle 10 ülkenin destek verdiğini kaydeden Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurguladı.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Husilerin Aden'e ilerleyişi üzerine bu kentteki konutundan ayrılmıştı. Mansur, önceki gün hem BM Güvenlik Konseyi hem de Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istemişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN ÇOK ÖNEMLİ UYARI!  

Askeri operasyonun Yemen'de sadece bir şehir ya da bölge ile kısıtlı kalmayacağını belirten Cubeyr, Suudi Arabistan'ın Yemen halkını ve Yemen Devlet Başkanı Abd-Rabbu Mansour Hadi önderliğindeki meşru hükümeti korumak için gerekli herşeyi yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Husi militanların bir askeri üssü ele geçirdiğini aktaran Suudi Büyükelçi, Yemen liderinin şu an nerede olduğuna dair bir yorum yapmadı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim