• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Yazın son günlerinde de etkisini sürdüren sıcak havaya dikkat

Yazın son günlerinde de etkisini sürdüren sıcak havaya dikkat
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Öğretim Görevlisi Hakan Avan, yazın son günlerinde de bunaltıcı sıcak havaların etkili olduğunu belirterek, sıcak...

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Öğretim Görevlisi Hakan Avan, yazın son günlerinde de bunaltıcı sıcak havaların etkili olduğunu belirterek, sıcak çarpmalarına karşı uyardı.

Hakan Avan, yaz mevsiminin son günlerinde etkili olan sıcak havalarda sıcak çarpmalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Avan, sıcak çarpmasını çevre sıcaklığının aşırı yükselmesi ile vücut ısısının düzenlenememesi sonucu ortaya çıktığını belirterek, organizmada önemli değişikliklere yol açan bir durum olduğunu ifade etti. Sıcak çarpmalarının hücrelerde önemli hasarlar meydana getirebileceğini anlatan Avan, "Vücut sıcaklığının tehlikeli bir şekilde 40 drece ve üzerine çıkması, beyin hücreleri ve damarlar başta olmak üzere hücrelerde hasara neden olabilir. Bu nedenle tedavi ivedilikle yapılmalıdır. Acil tedavi edilmeyen durumlarda şok gelişmesine, solunumun durmasına neden olabilir. Bu tür durumlar ise ölümle sonuçlanabilir" dedi.

Sıcak çarpmasında özel bir risk grubunun bulunmadığını vurgulayan Avan, "Yaşlı, çocuk, kronik hastalığı olanlar (diyabet, kanser, kalp yetmezliği vb.), böbrek hastaları, psikolojik rahatsızlığı olanlar, çok zayıf ya da kilolu olanlar özellikle sıcak havalarda dışarı çıkmamaları, çıkıyorlarsa da kendilerini koruyucu tedbirler almaları gerekmektedir. Sıcak çarpmasından korunmak için güneş ışınlarının dik olduğu durumlarda mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalıdır. Güneş ışığından koruyacak şapka, şemsiye ve güneş gözlüğü gibi aksesuarlar kullanılmalı, açık renkli, terletmeyen ve hafif kıyafetler giyilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketilmesine, ve beslenmeye ve ilaç kullanımlarına dikkat edilmelidir. Sıcak çarpmasının aşırı terleme ve tuz kaybı sonucu kas krampları, bulantı, kusma, vücut sıcaklığının 40 derece ve üzerine çıkması, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, anksiyete, halüsinasyon, davranış bozukluğu, sinirlilik, hızlı ve zayıf nabız, hızlı ve yüzeysel solunum gibi belirtileri görülebilir. Sıcak çarpmasında, kazazede serin gölge ve havadar bir yere alınır, fazla giysileri çıkarılır, sırt üstü yatırılarak kol ve bacaklar yükseltilir. Bilinç kontrol edilir ve eğer bilinçsiz ise derhal 112 aranmalıdır. Kazazedeye çok soğuk olmayan musluk suyu ile duş aldırmalı, koltuk altı ve kasıklarına soğuk suyla ıslatılmış havlu veya bezler konulmalıdır. Vücudun bütün bölgelerine koyacağınız ıslak ve soğuk bezler ile vücut ısısı düşürülmeye çalışılır. Bu uygulamalara rağmen vücut ısısı düşmüyorsa, su dolu plastik poşetin içine buz ilave edilmeli ve vücut bölgelerine yerleştirilerek devam edilmelidir. Kesinlikle buz kütleleri kazazedeye direkt temas edecek şekilde uygulanmamalıdır. Kazazedenin vücut ısısının düşürülmesinde dikkatli olmak acele etmemek gerekmektedir. Isı saatte 1-1,5 derece olacak şekilde yavaş yavaş düşürülmelidir. Vücut ısısı 38,5°C olduğu zaman soğuk uygulamaya ara verilmelidir" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim