• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Yazıcıoğlu: "Şahinkaya Kanyonu Önemli Bir Değer”

Yazıcıoğlu: "Şahinkaya Kanyonu Önemli Bir Değer”
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Samsun Temsilcisi Mehmet Yazıcıoğlu, Şahinkaya Kanyonu'nun önemli bir değere sahip olduğunu, kanyonda dünya ölçeğinde...

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Samsun Temsilcisi Mehmet Yazıcıoğlu, Şahinkaya Kanyonu'nun önemli bir değere sahip olduğunu, kanyonda dünya ölçeğinde nadir görülen kaya kartalını bölgede gözlemlediğini söyledi.

Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu'nun sadece Samsunun değil Türkiye'nin bir değeri olduğunu vurgulayan Mehmet Yazıcıoğlu, "Bölgeyi İlkadım Belediyesi Kent Konseyi İnovasyon AR-GE proje Çalışma Grubu üyesi olarak gezdim. Bölgenin tabii güzelliği dikkat çekiciydi. Şahinkaya kanyonu çok önemli bir potansiyele sahiptir" dedi.

Şahinkaya Kanyonu'ndaki bölgenin kendine özgü yapısı olduğunu belirten Yazıcıoğlu, "Hem görsel güzelliği hem flora ve faunası dikkat çekici. Örneğin burada yabani zeytin yani oleaceae ağaçlarına bile rastlamak mümkün. Yabani zeytin yaprağı, tıbbi alanda bitkisel antibiyotik ve antioksidan olması nedeniyle hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisinde önemli rol oynar. Bunların dışında da önemli kullanım alanları vardır. Benim dikkatimi çeken başka bir özelliği ise sadece Türkiye ölçeğinde değil dünya ölçeğinde de nadir gözlemlenen kaya kartalını (aquila chrysaetos) bölgede gözlemleyebilmem. Şimdiye kadar bölge potansiyeli bilinmediği için buradan gözlem kaydı yoktu. Kaya kartalı Orta Asya'da "bürgüt" veya "berkut" olarak bilinir. Uçuşu heybetli ve zariftir. Halk oyunlarımıza bile motif olmuştur. Kanat açıklığı ise 2 metre civarındadır. Gözlem yaptığımda bir süre sonra avına hızla pike yaptı. Pike esnasındaki hızları saatte 320 km'ye ulaştığı bilinmektedir. Tavşan, yer sincabı, tilki hatta nadiren de olsa kurt bile yemek menülerinde bulunabilir. Kanyonun sadece bu özelliği bile dikkat çekicidir. Kaya kartalı bölgenin ornitolojik kuş gözlem potansiyelinin önemini göstermektedir. Olasılıkla Şahinkaya ismi burada görülen yırtıcı kuşlara verilen isim olsa gerek. Bu alanda görülen büyük yırtıcı kuşların gerçek ismi bilinseydi bölge ismi belki de "Kartalkaya" olabilirdi" diye konuştu.

Bölgenin coğrafi yapısı zengin bir yaban hayatı barındırabilecek bir potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, "Yaban keçisinin yani capra aegagrus yaşamasına oldukça elverişli. Ancak bölgede yaban keçisi bulunmuyor. Yaban keçisinin bölgeye yerleştirilmesi için proje planlıyorum. Yaban hayatının daha da zenginleşmesini sağlayacaktır. Bölgeyi koruma, kullanma dengesi içinde ekoturizme kazandırabilirsek önemli bir gelir kaynağı oluşturabilir. Bu konuda proje hazırlıyorum. Samsun Valiliğinin ve Samsun Büyükşehir Belediyesinin desteği olursa hayata geçirilebilir" şeklinde konuştu.

Yazıcıoğlu: "Şahinkaya Kanyonu Önemli Bir Değer”

Yazıcıoğlu: "Şahinkaya Kanyonu Önemli Bir Değer”

Yazıcıoğlu: "Şahinkaya Kanyonu Önemli Bir Değer”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim