• BIST 9079.97
  • Altın 2330.986
  • Dolar 32.3639
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Yazıcı: Tehditlere boyun eğmeyiz

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hayati Yazıcı, PKK'nın "çekilmeyi durdurduk" açıklamasını "Türkiye terörden arınmış bir Türkiye hedefinden sapmamız mümkün değil. Ama size biri silah doğrultmuşsa, bu tür tehditlere de boyun eğmeyiz" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yazıcı, PKK'nın "çekilmeyi durdurduk" açıklamasını "taktiksel manevra" olarak değerlendirdi.
 
"Çözüm süreciyle silahlardan arınmış, demokratik bir Türkiye planıyla ilerliyoruz" diyen Yazıcı, "Bir devletin en önemli görevlerinde bir tanesi güvenliği sağlamaktır. Silah taşımanın prosedörü bellidir, silah taşınırken görülürse müdahale edilir. Yasa böyledir. Ama biz ana hedefe odaklandığımız için buna tolerans gösterdik.
 
Bu beyanları taktiksel bir manevra olarak görüyorum. Türkiye terörden arınmış bir Türkiye hedefinden sapmamız mümkün değil. Ama size biri silah doğrultmuşsa, bu tür tehditlere de boyun eğmeyiz" şeklinde konuştu.
 
"Aday belirleme yetksi MYK'ya mı devredilecek" sorusuna Yazıcı, "Merkez Kurulu Yönetimi Cuma günü toplanacak, doğrudur. Aday belirleme yetkileri Merkez Kurulu Yönetimi'ne aittir ama Merkez Kurulu Yönetimi yetkilerini MYK'ya devretti" şeklinde yanıt verdi.
 
Suriye'ye müdahele olursa sınırda güvenliğin nasıl sağlanacağına ilişkin Bakan Yazıcı, "Kimyasala karşı insanları koruyucu materyalleri gümrük kapısında ihtiyaç halinde kullanmaları için gönderdik. Bombaya duyarlı köpeklerimiz var. Ayrıca kamera gözetlemelerini daha etkin hale getirecek çalışmalarımızı da hızlı bir şekilde geliştiriyoruz. Akçakale'ye 1 yıl içersinde mobil X-Ray cihazı yerleştireceğiz" dedi.
 
Yığılma nedeniyle gümrük kapılarında yeterli denetim yapılamıyor, PKK militanları da sızıyor haberleriyle ilgili Yazıcı, "Suriye'de olan kara hudutlarımızda vatandaşlar, bir takım yasa dışı faaliyette bulunan insanlar, bunu mutlaka gümrük kapısında gerçekleştiriyor gibi bir husus söz konusu değil. Merkeple, katırla da sınırdan geçebiliyorlar. Elbette ki Suriye tarafındaki olayların yoğunluk kazandığı için gümrük kapılarında yoğunlukla karşılaşıyoruz. Bu insanları koklayarak anlayamazsınız. PYD, EL Muhaberat elemanlarının Türkiye'ye sızması mümkündür. Aramalarımızı çok daha fiziki sürdürüyoruz. Akçakale Gümrük Kapımızıda 5 Mayıs'ta bir olay yaşandı. Bir süre kapıyı kapattık. Sınırdaki önlemlerimizi artırıyoruz. Eleman takviyesi yaptık, hem emniyetle hem jandarmayla koordineli çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
 
"Sınır kapılarını tamamen kapatmamızı gerektirecek bir nihai nokta olabilir mi" sorusuna Bakan Yazıcı "Çok olağandışı durumlar hariç böyle bir şeyin olacağını sanmıyorum. Hangi koşullar olursa olsun ticaret halklar arasında yapılır. Yaşananlara rağmen sınır ticaretinde artışlar var" şeklinde yanıtladı.
 
Yazıcı, "Kaçakçılıkta bir azalma var mı" sorusuna "Çok önemli bir düzenleme yaptık Nisan ayında. Düzenlemeleri ağır yapmışız biraz. Kaçak sigara satan insan için 3 yıldan yapan hapis cezaları var. Aldığımız önlemler itibariyle önemli mesafaler alıyoruz ama henüz rakamlara dökmedik. Kaçakçılıklar da başka yöntemler buluyor tabi" şeklinde yanıt verdi.
 
Yazıcı, kansorejen okul malzemeleriyle ilgili "10 ilde bunu sürdürüyoruz, Pilot bölgeler seçiyoruz. Denetim sonuçlarını önümüzdeki hafta alacağız. 2010 yılında bu çalışmayı başlattık, çok olumlu sonuçlar alıyoruz. Bu tür ürünlerin azaldığını görüyoruz. Gümrükte de bu tür ürünlerin denetimlerini yapıyoruz" dedi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim